Se da una bucata SX4 care dorea sa urce un deal ceva mai accentuat. Cu iarba.
Pus 4x4 lock, ESP off, intra traction control/ABS si omoara motorul. Nici o sansa de abordare a pantei, cauciucurile aluneca de parca ar fi gheata. Dupa ce moare motorul, masina aluneca spre vale si numai frana de mana o mai salveaza.
Cauciucurile curente sunt de vara 205/60/R16, cele originale cu care a venit masina (Brigestone Turanza). Cam catre sfarsitul vietii.
In aceeasi situatie, un Duster cu cauciucuri noi (dar de iarna!!!!) a urcat fara probleme.
Problema este ca ar fi cam necesar sa urc acel deal (detalii: trebuie sa urc un deltaplan la decolare). Nu prea am alternative, este foarte dificil sa gasesti in zona asta locuri bune de zbor pentru incepatori.
Deoarece veriga slaba pare a fi la cauciucuri, am cautat pe net cauciucuri cu veleitati off road pe dimensiunea pentru SX4. Am gasit exact zero bucati care s-ar potrivi.
Sunt atat de disperat incat am inceput sa ma gandesc sa-mi vand masina si sa-mi iau alta care sa se potriveasca la cauciucuri off road! Cu redactor, daca tot as schimba-o. Un mic impediment ar fi ca nu-mi permit o asa schimbare, in rest ideea mi se pare extraordinara
Lasand hazul de necaz de o parte, stie cineva niste cauciucuri care sa imi permita sa abordez o asemenea panta cu SX4-ul?
Multe din atributele din reclamele tipice nu ma intereseaza. Pot sa aiba 140 dB. N-au decat sa ofere confort zero sau chiar negativ. Nu ma intereseaza daca au timpul de viata scurtat la jumatate. Nici de prostia cu consumul mic de carburant nu imi pasa. Masina poate sa consume si cu 2L in plus la 100 km. Pot sa fie mai scumpe, doar sa nu coste cat masina aia cu reductor de care vorbeam...
Vreau doar sa nu diminueze cu mult siguranta pe sosea (cele de iarna o fac, am experimentat franarea cu ele cand e cald si e groaznica) si sa poata sa urce acel deal. E chiar asa de mult ce pretind, de nu exista nici o oferta pe piata?
Doar pentru tot felul de dimensiuni de camioane, TIRuri si TABuri si ceva nave interstelare.