Autor Subiect: De cate ori ati facut pana? Roata de rezerva, necesitate sau confort psihic?  (Citit de 12843 ori)

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline ntire2000

Cel mai probabil minim 2.8 - ca atâta baga cei din reprezentante - ca sa fie siguri de ocuparea service-ului pe termen lung (bucse, amortizore, arcuri, transmisie în cazuri extreme).
Din pacate, cei mai multi nu verifica presiunea din pneuri cu care e livrata masina, euforia provocata de achizitionarea unei jucarii noi le afecteaza un pic ratiunea.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline Săndel

Parcă 2,3 bari. Așa țin minte că mi-a spus dl de la reprezentanță.
Evit să-i postez numele deoarece nu vreau să creadă cineva că îi fac reclamă mascată.
2,3 bari presiune reprezintă o forță de 2.3 kg pe fiecare cm. pătrat. Asta fiind o presiune statică.
În funcție de viteza de rulare și denivelările (gropi, șanțuri, spinări de măgar) întâlnite pe carosabil, în interiorul anvelopei apare o presiune dinamică fluctuantă.
Această presiune dinamică este greu de măsurat și de estimat.
Teoretic, anvelopa are un anumit grad de elasticitate pentru a atenua șocurile de presiune (caracteristice presiunii dinamice) care apar în timpul rulajului.
Aerul din anvelopă prezintă la rândul său un anumit grad de compresibilitate, care ar trebui să compenseze împreună cu elasticitatea anvelopei variațiile bruște de presiune.
Asta este teoria, iar cei care fabrică anvelope ar trebui să le supună unor teste de laborator.
Știm cu toții că: „Teoria ca teoria - dar practica ne omoară.” :)
  • Suzuki SCross

Offline ntire2000

2.3 sau 2.4 (nu mai tin exact minte) bari e presiunea recomandata si pe care o gasesti specificata pe eticheta aia de pe stâlpul dintre portiere.
In practica, baietii baga mai mult ca sa fie siguri ca nu dau senzorii eroare când se urca clientul în ea dupa ce a achitat-o.

LE: am gasit poza

• スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline Laurentiu

Parcă 2,3 bari. Așa țin minte că mi-a spus dl de la reprezentanță.

Se gasesc la preturi derizorii manometre pentru a nu te mai baza pe ce spun altii si a face verificari daca nu saptaminale, cel putin lunare la toate rotile.
ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline Săndel

Ooooo!
Deci modelul ECO presupune 2,8 bari pe față și 2,5 bari pe spate.
Absolut normal.
Presiunea mare din anvelope presupune o frecare mai mică dintre anvelopă și carosabil, ceea ce corespunde un consum mai redus de carburant.
Din fotografia postată de colegul „ntire2000”, se vede că au folosit și unitatea de măsură engleză PSI.
Probabil că modelul Suzuki este vândut și în țări care folosesc unitățile de măsură englezești.
Pentru lămuriri:
P = pound = livră (unitate engleză de măsură a greutății) = 0,45kg.
S = square = pătrat, adică se indică o suprafață pătrată.
I = inch = 25,4mm
În traducere liberă: pe o suprafață pătrată cu latura de 25,4mm, se aplică o forță egală cu 0,45kg . Asta este 1 PSI.
Sper că nu am plictisit pe nimeni cu această scurtă explicație. :good:
1 bar = 10 la puterea 5 Pascali sau 1kg forță pe 1 cm pătrat.
  • Suzuki SCross

Offline VME

Nu stiu cum a fost la voi, dar mie mi-au venit din fabrica cu 3.4 bari toate anvelopele. Se simtea masina de parca mergea pe varfuri.
In ziua in care am ridicat S-Cross-ul din reprezentanta le-am dezumflat pe toate la 2.5 bari.
  • Suzuki S-Cross Luxus AllGrip 6MT - Martie 2024

Offline Săndel

@VME
M-ai pus pe zdruncin. Anvelopele de pe față cu petice sunt la 2,3 bari așa cum am solicitat la vulcanizări.
Celelalte de pe spate ... le voi verifica în cel mai scurt timp.
Mulțumesc pentru informație!
  • Suzuki SCross

The following users thanked this post: VME

Offline ntire2000

Nu stiu cum a fost la voi, dar mie mi-au venit din fabrica cu 3.4 bari toate anvelopele. Se simtea masina de parca mergea pe varfuri.
In ziua in care am ridicat S-Cross-ul din reprezentanta le-am dezumflat pe toate la 2.5 bari.

Exact ce ziceam mai sus.... :D
Si ne miram ca ne crapa gumele si suspensiile.

@VME
M-ai pus pe zdruncin. Anvelopele de pe față cu petice sunt la 2,3 bari așa cum am solicitat la vulcanizări.
Celelalte de pe spate ... le voi verifica în cel mai scurt timp.
Mulțumesc pentru informație!

Ca tot sunt "proaspete" si n-au uzura schimba-le cu alea de pe spate.
Faci rocada între ele ca sa stii ca nu ai gume cu probleme pe puntea fata.
E si o masura de siguranta pâna la urma....
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

The following users thanked this post: VME

Offline Săndel

Până îmi vine perechea de gume AllSeason, așa voi proceda.
  • Suzuki SCross

Offline wolfin

daca nu ai drum la Adancata...lasa le asa...peticul calt rezista la drumuiri normale.
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970