Autor Subiect: Scrierea cu î și â  (Citit de 1363 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Sorinux

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 93
  • Gen: Bărbat
  • SX4 4x4 Navi (2012)
Scrierea cu î și â
« : 27.Feb.2014, 12:34:44 p.m. »
Salutare.
Am văzut topicul http://www.suzuki-club.ro/forum/warzone/banii-pe-daciile-platite-in-avans-lt1989/?topicseen și am observat cum Laurențiu și coby au deviat de la subiect spre scrierea cu î și â. Imediat interesul meu a prins ideea. Cum am mai citit polemici pe tema asta, am zis să caut link-uri unde se combat, cu argumente, ambele scrieri: cea comunistă și cea "a la" Academia Română după 89.
Ideea este că ambele entități au bulversat limba română.
Comuniștii au folosit pe "î" peste tot pentru că era mai comod și mai simplu. Chipurile asta a fost invenția lor ca să uite lumea originea limbii noastre. Dar lumea uită că se folosea și înainte î, dar ei au vrut o standardizare, să le fie mai ușor. Astfel în anii 60 a rămas doar "român" cu â și restul cuvintelor cu î.
Acum vin deștepții de la Academia Română. Chipurile ei au vrut să repare greșeala comuniștilor, să readucă limba la rădăcinile latine și să se separe de precursori. De parcă ei nu erau tot comuniști, ca toți cei care aveau o funcție de conducere după 89. Ei au făcut sricăciuni și mai mari, pentru că scrierea cu â în interiorul tuturor cuvintelor este greșită. Cei care au protestat contra acestei decizii, pe bună dreptate, nici nu au fost luați în seamă. Doar academicienii erau zeii limbii române.
Exemple pentru folosirea greșită a lui î și â:
- cuvînt / cuvinte - forma de "cuvânt" fiind incorectă
- sfînt / sfinte / sfințenie - forma de "sfânt" fiind incorectă
În schimb "țăran / țărână" sau "mână / mâini / manuscris / manual" apare â folosit în mod corect.

Pentru cei interesați se poate citi mai multe pe http://basarabialiterara.com.md/?p=13954. Prima dată eu citisem asta pe getica.go.ro, dar se pare că între timp a devenit inactiv.

Oricum, ca o concluzie, treaba este mai alambicată. Nu e chiar așa simplu, cum au vrut ăștia să o facă (pre și post 89).

PS: În legătură cu "sînt / sunt", poate apare un profesor de latină pe aici, să zică cum se conjugă verbul în latină.

Offline Laurentiu

Re: Scrierea cu î și â
« Răspuns #1 : 27.Feb.2014, 01:10:14 p.m. »
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline miaunica

Re: Scrierea cu î și â
« Răspuns #2 : 27.Feb.2014, 02:04:28 p.m. »
@ sorinux, te rog sa citesti regulamentul.Se deschide un nou topic doar atunci cand informatia nu poate fi asimilata unui topic deja deschis. Ca atare voi inchide acest topic. Multumim pt lectia de limba si literatura romana.
cainii au stapan...pisicile au anturaj