Autor Subiect: Recunoaste locul !  (Citit de 75029 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Fujitsu

Re: Recunoaste locul !
« Răspuns #1090 : 29.Nov.2019, 08:52:55 a.m. »
@BrSx4 Nu, nu e in Croația  :(
@toma Răspuns corect ! :good: . E portul Pyke din Game of Thrones, unde Theon Greyjoy revine pe meleagurile copilăriei.
  • my ex: SX4 S-Cross 1.4 AT, actual: ID 4

Offline toma

« Răspuns #1091 : 29.Nov.2019, 10:06:43 a.m. »
O noua provocare de la mine

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline ...

« Răspuns #1092 : 29.Nov.2019, 10:57:05 a.m. »
Asta e de la Strei, "de-a mea"!

Offline toma

« Răspuns #1093 : 29.Nov.2019, 11:05:12 a.m. »
Pe aproape dar nu. Cu Strei am postat cred cu ceva vreme in urma.
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline ...

« Răspuns #1094 : 29.Nov.2019, 11:09:42 a.m. »
Ok, atunci e vecina de la Orlea. Am imbatranit si eu.

The following users thanked this post: toma

Offline toma

« Răspuns #1095 : 29.Nov.2019, 11:55:08 a.m. »
Corect @cad !

Este vorba despre Biserica Reformata Calvina a cnezilor CÂNDEA de la SÂNTĂMĂRIA ORLEA.

Istoria ei este absolut spectaculoasa; compiland mai multe surse de informare aflam:

Citat
În perioada romanică aşezarea de pe malul drept al Râului Mare se numea ,,Villa Sancte Maria”, nume care a reuşit să se transmită până la noi, vreme de peste 700 de ani.

Biserica a fost ridicată între anii 1270-1280, ca lăcaş de rugăciune pentru locuitorii catolici din această parte a Ţării Haţegului, în speţă localnicii maghiari din sat.
Ghidul face remarca conform cărei Biserica din Densuş, ceva mai veche, fusese ridicată iniţial ca un loc de rugăciune păgân şi nu de la început ca biserică creştină, lucru care face ca aceată biserică din Sântămăria Orlea să devină  cea mai veche biserica construită ca atare în spaţiul ţării noatre.
[...]
Construită din piatră brută și piatră fățuită la muchii, biserica atrage atenția nu doar prin aspectul îngrijit al zidurilor sale înalte, cât mai ales prin frumusețea portalurilor și a ferestrelor, cu coloane și chenare atent executate.
Privită în ansamblu, biserica prezintă caracteristicile fazei de trecere de la romanic la gotic, fază care, în arhitectura transilvăneană, s-a consumat în cea de-a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Prin altarul dreptunghiular boltit în cruce pe ogive și prin fereastra circulară polilobă de pe latura sudică a altarului, ctitoria se înscrie în numeroasa familie a monumentelor derivate stilistic din formele goticului timpuriu (așa-numitul „gotic burgund”), răspândit în întreaga Europă de călugării ordinului cistercian.
[...]
Ca urmare a incursiunilor pustiitoare ale turcilor în Ţara Haţegului din anii 1420 şi 1438, Iancu de Hunedoara dăruieşte satul Sântămăria Orlea la 1447 familiei Cândea.
Aceştia vor trece în anul 1472 la catolicism şi la un proces de maghiarizare, luându-şi numele de Kendefy.
Blazonul nobiliar al familiei Kendefy, care se poate vedea pe unul din pereţii altarului:

Citat
După ce o vreme a fost capela de rugăciune a familiei Kendefy, lăcaşul figurează în actele transilvănene ca fiind biserică ortodoxă de parohie (1555-1613), deci a comunităţii româneşti din Ţara Haţegului, ca din 1613 să fie doar biserica reformată calvină.

[...]

Bogatul decor mural e un incredibil amestec de stiluri în care s-a pictat aici dealungul anilor.
Astfel, pe pereţii altarului şi în preajma portalului de pe peretele sudic al naosului se regăsesc risipite 10 cruci de consacrare, după câte se pare, un mod de sfinţire a lăcaşului în tradiţie catolică, aceasta fiind prima apartenenţă a bisericii la comunitatea catolică.
Tot pe peretele sudic s-a descoperit şi o inscripţie cu caractere gotice, dar cu mesaj latin, care în traducere ar spune: ,,Aceasta biserica a fost închinată spre cinstea Fericitei Născatoare, anul Domnului 1311.”, lucru care confirmă ridicarea bisericii la sfârşitul sec.13.
Pictura din acest an 1311 devansează cu jumatăte de secol pictura Bisericii Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş.
Tot pictura atestă că nu după multa vreme biserica a fost loc de rugăciune al credincioşilor ortodocşi din Ţara Haţegului. Astfel, într-o pictură din altar sunt reprezentaţi 6 dintre apostoli, toţi având în mâini zapisuri scrise cu caractere chirilice.

Surse: aici si aici.
« Ultima Modificare: 29.Nov.2019, 12:14:48 p.m. de toma »

The following users thanked this post: NicNic

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #1096 : 29.Nov.2019, 05:24:34 p.m. »
Pana sta si se gândește @cad, pun si eu ceva ce-am văzut azi la ceas de seară intr-o zona mai veche a Bucureștilor. Deși trec lunar prin zona, abia acum am remarcat-o...
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline ...

« Răspuns #1097 : 29.Nov.2019, 06:23:46 p.m. »
Vide supra!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #1098 : 29.Nov.2019, 06:27:54 p.m. »
Quo?
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline ...

« Răspuns #1099 : 29.Nov.2019, 06:29:16 p.m. »
Ok, atunci e vecina de la Orlea. Am imbatranit si eu.
Hic