Autor Subiect: Masa Critica  (Citit de 20004 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline mikel

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 304
  • Gen: Bărbat
Masa Critica
« : 22.Oct.2013, 11:27:49 a.m. »
In ultima vineri a fiecarei luni, in mai multe orase din lumea-ntreaga, are loc o plimbare in masa cu bicicleta prin oras. Scopul ar fi de a promova mijlocele alternative de transport.

Evenimentul se desfasoara si la noi in tara in cateva din marile orase: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj, Sibiu, etc.

Mai multe detalii gasiti aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Masa_Critic%C4%83

In Bucuresti intalnirea are loc in Parcul Izvor (rondul "biciclistilor" vizavi de Palatului Parlamentului). Ora de intalnire este 19:30, plecarea are loc la ora 20:00.

Traseul este de vreo 13-16km prin oras pe trasee variate cu intoarcere tot la Parcul Izvor. Se merge legal, stat la semafoare, ocupand doar prima banda de circulatie, intr-un ritm potrivit si pentru incepatori. Deci dureaza cam 1h:30min.

Intalnirea de luna asta are loc vineri, 25 octombrie. Ceva detalii aici: https://www.facebook.com/events/220493654784884/

Vremea va fi numai buna pentru pedalat (cam 11-12 grade).

Eu am fost lunile trecute si voi fi si vineri acolo. Mai merge cineva?

Offline BXXENL

Re: Masa Critica
« Răspuns #1 : 22.Oct.2013, 11:36:44 a.m. »
Vin si eu, n-am mai scos agregatul de cand s-a zbarlit vremea :D
  • SX4 1.5
Alex

Offline ASZ

« Răspuns #2 : 22.Oct.2013, 02:04:50 p.m. »
As avea o sngura rugaminte pt. participanti: respectati culorile semaforului ... pt. ca luna trecuta am stat 10 min sa vad sute de biciclisti trecand prin intersectii .... fara sa respecte semafoarele. Daca asta se promoveaza ... aveau si soferii dreptatea lor cand claxonau si "explicau" ce le-ar face ....

Offline mikel

• Sr. Member
« Răspuns #3 : 22.Oct.2013, 03:21:19 p.m. »
As avea o sngura rugaminte pt. participanti: respectati culorile semaforului ... pt. ca luna trecuta am stat 10 min sa vad sute de biciclisti trecand prin intersectii .... fara sa respecte semafoarele. Daca asta se promoveaza ... aveau si soferii dreptatea lor cand claxonau si "explicau" ce le-ar face ....

Poate nu era Masa Critica. Stiu ca in acea perioada a lunii trecute, la vreo 2-3 zile inainte sau dupa, a fost o alta manifestare a biciclistilor care solicitau piste in Bucuresti. Aia la care a fost si incidentul cu tipul care a intrat cu masina in grup.

La Masa Critica se mai intampla sa nu respectam culoare semaforului doar atunci cand avem si un politist care, pentru a nu ne fragmenta prea mult, opreste din trafic pentru a trece toti biciclistii.

Nu am participat la manifestare, dar intr-adevar s-au strans destui acolo. La ce amploare a avut cred ca aveau totusi politisti si opreau traficul. Asta intr-adevar nu e placut pentru restul. Ai dreptate aici. Nu e normal sa suferi tu pentru ca altii protesteaza pentru altceva.

Offline ASZ

« Răspuns #4 : 22.Oct.2013, 03:59:25 p.m. »
Eu am stat cuminte, ca pana la urma am inteles scopul manifestarii, insa doar in capatul coloanei de biciclisti era masina de politie ... si asta a fost in Cluj :)

Offline mikel

• Sr. Member
« Răspuns #5 : 29.Dec.2013, 10:08:40 p.m. »
Poze de la inbtalnirea din decembrie 27:

Vremea numai buna, vreo 6-7 grade. Am mers vreo 20km prin Bucuresti. Surprinzator de multi biciclisti prezenti (vreo 50-60 dupa estimarile mele)

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #6 : 29.Dec.2013, 10:12:46 p.m. »
frumos  :)   la ce ora a avut loc intalnirea?

Offline eduard_b

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 397
  • cea mai buna maisna este aceea pe care o ai
« Răspuns #7 : 30.Dec.2013, 08:07:14 a.m. »
 :( :( :(
Iar am ratat o intalnire. Nu sunt in Bucuresti.

"""" Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul „Noi nu blocam traficul; noi facem parte din trafic.”""
CORECT !

Dar foarte multi nu inteleg asta. Fiind un participant foarte activ la acest gen de trafic (ma duc aproape zilnic cu bicicleta la servici, aprox 4 zile din 5 si traversez tot Bucurestiul, din Militari la Obor, aprox 11km) pot constata ca suntem doar tolerati cu mare greutate in trafic.
De aceea evit sa ma aventurez pe marile bulevarde. De ex, de la Virtutii ( Mc Donald) si pana la Izvor folosesc cu succes banda de la langa Dambovita. Nu sunt pietoni, iar daca mai e un trecator ratacit, incetinesc si il ocolesc cu grija. NICIODATA nu claxonez cand "partia" e " impartita" si de pietoni, prefer sa incetinesc ( 6-7 km/h) si il ocolesc cu grija. Nu am avut nici un conflict cu pietonii, si nic nu cred ca voi avea atat timp cat exista respect, bun simt si intelegere.

Si eu sunt pentru piste de bicilete, cel putin jumatate de banda pe fiecare sens, dar in acelasi timp stiu ca nu se vrea asa ceva in Bucuresti.
Si reamintesc conducatorilor auto ca biciclistul are dreptul la TOATA banda, iar depasirea se face trecand peste axul de delimitare a benzilor/drumului. Si inca un sfat: cand deschdeti usa, mai ales cand parcati pe partea dreapta, nu uitati sa va uitati in oglinda retrovizoare. Aici este cea mai mare problema: Daca mergi cu bicicleta prea aproape de masinile parcate si se deschide o portiera.....si daca mai e si trafic pe 2 -3 benzi...poti deveni victima sigura. De aceea , eu imi ocup TOATA banda...
Eram pe strada Moinesti, aglomerata, se mergea cu 20-30 km/h. Evident ca mi-am ocupata toata banda iar cel din spate a inceput sa claxoneze ca istericul....si doar pt 50m..pentru ca pe urma s-a oprit...nu din cauza mea, ci pentru ca nu se mai putea circula...era ambuteiaj  :D . El a ramas acolo, eu am trecut linistit mai departe, dar nu m-am abtinut sa-l invit sa ma depaseasca si sa-i spun:
"" Hai ma treci, intinde aripile a si sari cu masina peste coloana...Gandeste ma, ca tara geme!""
 In acelasi timp NU trec niciodata pe rosu; respect TOATE regulile de circulatie ca orice participant la trafic.

In incheiere nu pot decat sa va invit pe toti sa folositi bicicleta zi de zi: la servici, la plimbare, la mici cumparaturi, etc... Cu cat suntem mai multi, cu atat mai bine ! >:D< Poate sensibilizam pe cineva....
Today is the first day of the rest of my life

Offline mikel

• Sr. Member
« Răspuns #8 : 30.Dec.2013, 10:10:17 a.m. »
frumos  :)   la ce ora a avut loc intalnirea?

de la 8. in ultima vineri a fiecarei luni plecam de la parc izvor la 8 (asta pt bucuresti).

pare ca e ceva similar si in berna  ;) http://criticalmass.wikia.com/wiki/Switzerland

Offline eduard_b

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 397
  • cea mai buna maisna este aceea pe care o ai
« Răspuns #9 : 30.Dec.2013, 10:36:57 a.m. »
de la 8. in ultima vineri a fiecarei luni plecam de la parc izvor la 8 (asta pt bucuresti).
Super...nu voi rata luna ianuarie...si februarie...si decemembrie. Multumesc deasemenea de info :good:
Today is the first day of the rest of my life