Iar am ratat o intalnire. Nu sunt in Bucuresti.
"""" Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul „Noi nu blocam traficul; noi facem parte din trafic.”""
CORECT !Dar foarte multi nu inteleg asta. Fiind un participant foarte activ la acest gen de trafic (ma duc aproape zilnic cu bicicleta la servici, aprox 4 zile din 5 si traversez tot Bucurestiul, din Militari la Obor, aprox 11km) pot constata ca
suntem doar tolerati cu mare greutate in trafic.
De aceea evit sa ma aventurez pe marile bulevarde. De ex, de la Virtutii ( Mc Donald) si pana la Izvor folosesc cu succes banda de la langa Dambovita. Nu sunt pietoni, iar daca mai e un trecator ratacit, incetinesc si il ocolesc cu grija. NICIODATA nu claxonez cand "partia" e " impartita" si de pietoni, prefer sa incetinesc ( 6-7 km/h) si il ocolesc cu grija. Nu am avut nici un conflict cu pietonii, si nic nu cred ca voi avea atat timp cat exista respect, bun simt si intelegere.
Si eu sunt pentru piste de bicilete, cel putin jumatate de banda pe fiecare sens, dar in acelasi timp stiu ca nu se vrea asa ceva in Bucuresti.
Si reamintesc conducatorilor auto ca
biciclistul are dreptul la TOATA banda, iar depasirea se face trecand peste axul de delimitare a benzilor/drumului. Si inca un sfat: cand deschdeti usa, mai ales cand parcati pe partea dreapta, nu uitati sa va uitati in oglinda retrovizoare. Aici este cea mai mare problema: Daca mergi cu bicicleta prea aproape de masinile parcate si se deschide o portiera.....si daca mai e si trafic pe 2 -3 benzi...poti deveni victima sigura. De aceea , eu imi ocup TOATA banda...
Eram pe strada Moinesti, aglomerata, se mergea cu 20-30 km/h. Evident ca mi-am ocupata toata banda iar cel din spate a inceput sa claxoneze ca istericul....si doar pt 50m..pentru ca pe urma s-a oprit...nu din cauza mea, ci pentru ca nu se mai putea circula...era ambuteiaj
. El a ramas acolo, eu am trecut linistit mai departe, dar nu m-am abtinut sa-l invit sa ma depaseasca si sa-i spun:
"" Hai ma treci, intinde aripile a si sari cu masina peste coloana...Gandeste ma, ca tara geme!""
In acelasi timp NU trec niciodata pe rosu; respect TOATE regulile de circulatie ca orice participant la trafic.
In incheiere nu pot decat sa va invit pe toti sa folositi bicicleta zi de zi: la servici, la plimbare, la mici cumparaturi, etc... Cu cat suntem mai multi, cu atat mai bine !
Poate sensibilizam pe cineva....