Autor Subiect: disc de frana  (Citit de 10740 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Laurentiu

Re: disc de frana
« Răspuns #20 : 15.Oct.2013, 10:20:33 a.m. »
exista ceva riscuri de ovalizare sau cine stie ce in caz ca franez brusc acum dupa ce le-am montat?
Discurile trebuiesc incalzite dar nu aduse la "rosu" si apoi imediat racite cu apa. Daca ABSul nu intra in functie, e OK.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline BXXENL

« Răspuns #21 : 15.Oct.2013, 10:30:53 a.m. »
Ca sa rodezi placutele de frana mergi pe un drum linistit (gol preferabil) si condu cu 50km/h in tr3 si tine usor piciorul stang pe frana, cateva sute de metrii, nu tare sa iti omori masina dar nici deabia incet cat sa se aprinda stopurile dar sa nu incetinesti. Apoi rulezi fara sa franezi inca vreo cateva sute de metrii, faci de 2-3 ori asta, apoi incepi sa franezi de la 80 la 10-20km/h ferm, crescand forta de franare, dar nu atat incat sa intre ABS-ul, si nu franezi niciodata pana la oprire pe loc, daca tre sa faci o oprire franezi din timp iar pe ultimii mertii reduci f mult forta de franare, astfel incat sa te opresti lin si sa nu inghete placuta pe disc cand s-a oprit masina, ca sa nu iti lase o amprenta de placuta pe disc, fapt care va duce in timp la ovalizare.

Deci toata ideea e sa franezi ferm, in timp, fara sa te opresti, sa incalzesti bine franele dar sa nu le incingi.

Discurile trebuiau curatate, i-ati un spray de curatat frane din orice hypermarket sau magazin auto (e 20-30 roni) si da fara jena pe discuri inainte sa te apuci de rodajul lor.

Nu se mai aprinde becul pt ca noile placute si discuri tin pistoanele impinse pana la capat si ti-a urcat lichidul la loc in vas.

Eficienta redusa la inceput se datoreaza in mare faptului ca placutele nu calca cu intreaga suprafata pe disc, ci doar cu anumite portiuni, de aceea e necesar sa faci aceasta rodare intr-un mediu controlat, altfel durata de viata si eficienta lor va fi scazuta.

Eu am facut asa la smart si la suzuki dupa ce am schimbat discurile si placutele la una si doar placutele la cealalta, nu e mare bataie de cap si eram curios. Rezultatele nu pot sa spun ca sunt fabuloase, insa masinile se opesc ca si pana acum, deci totul e bine chiar si acum dupa zeci de mii de km (mai mult de atat nu speram oricum, nu se transforma masina dupa rodajul asta).
  • SX4 1.5
Alex

Offline Laurentiu

« Răspuns #22 : 15.Oct.2013, 12:17:29 p.m. »
Eficienta redusa la inceput se datoreaza in mare faptului ca placutele nu calca cu intreaga suprafata pe disc, ci doar cu anumite portiuni, de aceea e necesar sa faci aceasta rodare intr-un mediu controlat, altfel durata de viata si eficienta lor va fi scazuta.
Aici te contrazic. Atit placutele cit si discurile, fiind noi, TOATE elementele au suprafetele plane si vor calca pe toata suprafata. Ceea ce le face "alunecoase" nu este altceva decit oxidul, vopseaua, uleiul sau vaselina cu care au fost tratate in vederea protejarii ruginii si a umiditatii.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline BXXENL

« Răspuns #23 : 15.Oct.2013, 12:34:55 p.m. »
Pai crezi tu ca le fac astia perfecte? Stiu ca sunt alunecoase de la substanta ce se da pe discuri pt a le proteja de oxidare, dar nu la ea ma refeream. Efectiv placuta nu calca 100% pe disc, trebuie sa se pasuiasca, sa se aseze. La mine era foarte evindent, le-am schimbat toamna tarziu si la inceput ramaneau 2 dungi circulare de rugina pe disc, iar restul era lucios, deci clar nu calca DELOC placuta pe acolo. Discuri si placute ATE, degresate inainte de montare.
  • SX4 1.5
Alex

Offline DHL

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 34
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #24 : 24.Nov.2013, 08:17:17 p.m. »
Salut!

Pot sa aduc eu discuri de frana ventilate TRW DF4741 la 250 lei / set (doua bucati), sau
TEXTAR 92156600 la 324 lei / set (doua bucati).

Livrare personala in Bucuresti, sect.6, sau trimit in tara prin Posta sau FAN contra cost.
« Ultima Modificare: 24.Nov.2013, 08:24:00 p.m. de DHL »
Suzuki Vitara 1.6i GPL
Piese si accesorii auto www.autojunior.ro

Offline cristidav

« Răspuns #25 : 13.Iun.2019, 08:55:24 a.m. »
Eu nu inteleg o chestie, poate ma lamuriti careva.
Discurile de frana pe fata au santul de vreo 2 cm, teoretic, ar trebui schimbate. Masina are doar 77.000 :(
Dar de ce trebuie schimbate, cand pe muchia laterala se vede clar ca mai au carne multa ? Ideea e ca as mai merge 15.000 cu astea, ca sa nu schimb si placute de frana folosite doar 1 an...
  • S-Cross 1.4T AllGrip Hybrid Passion 2021 ( inainte - SX4 2WD 1.6 VVT 2012 )

Offline enicky

« Răspuns #26 : 13.Iun.2019, 01:33:38 p.m. »
  2cm nu pot fi adancime, iar latime e cam putin. Dar e prematura schimbarea, zic eu. Am schimbat discuri la peste 100k.
  Placutele se schimba de ...ritual, ca tot este demontata zona, ca sa fie nou pe nou...
Trebuie schimbate discurile ca asa a zis mecanicul, care vrea sa fie totul nou pe masina si care lucrare poate o face el. :) Dupa mine nu arde...
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline cristidav

« Răspuns #27 : 13.Iun.2019, 03:01:02 p.m. »
2 mm am vrut sa spun, cam cat latimea unei fise de 50 bani (o idee mai putin chiar). Pai bine bine, si atunci cum stiu cand trebuie schimbate, DAR fara o cheltuiala inutila prematura ? Specific ca nu sunt ovalizate, crapate, etc.

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #28 : 13.Iun.2019, 03:08:07 p.m. »
Discul se schimba atunci cand grosimea este sub 20 mm.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline cristidav

« Răspuns #29 : 13.Iun.2019, 03:28:11 p.m. »
Aici e nedumerirea mea. De ce sub 20 mm, cand inca vizibil, privit pe muchie. mai are carne sanatoasa ?

Anticipez ca ar avea undeva la 20 mm, dar, daca mai duc 15.000 cu ele, ce risc ?