Eu sunt in format "slim fit" dar stiu ca trebuie sa mananc sanatos. Nu cred ca exista un format ideal ci doa un metabolism de stapanit.
Asa este, precum spui, colegule.
Din punt de vedere al metabolismului exista trei tipuri de structuri somatice:
1. ectomorf- tipul subtire, longilin, care nu are tendinte de ingrasare( metabolismul este activ- arderi rapide, cum se spune popular);
2. mezomorf- tipul de mijloc, care slabeste si se ingrasa repede( metabolism moderat);
3. endomorf- tipul cu osatura lata, bazin lat, incheieturi, late, predispus la ingrasare( metabolism lent).
Nu exista tipuri clare, ci cu usoare inclinatii spre alt tip: exemplu: ectomorf cu tendinte mezomorfe( cum probabil esti tu).
Metabolismul uman incepe sa incetineasca dupa varsta de 30 de ani.
Asa cum spui, indiferent de tipul de structura somatica, trebuie sa avem grija de regimul alimentar practicat.
Fiecare individ are un anumit necesar de nutrienti, functie de structura somatica, de modul de viata.
In fiecare zi avem nevoie sa ingurgitam alimente ce contin: carbohidrati cu absortie lenta, carbohidrati cu absortie rapida( carbohidratii sunt zaharuri rafinate), proteine cu absortie lenta, proteine cu absortie rapida, fibre vegetale, vitamine si minerale. Excesul de carbohidrati si de proteine( de regula cu absortie lenta) se depune sub forma de depozit adipos, de origine proteica sau carbohidratica, dupa caz. In cazul supraponderabilitatii trebuie sa reducem carbohidratii si proteinele, dar nu trebuie sa le eliminam complet, in asa fel incat sa putem folosi si din rezerva depusa. Insa nu trebuie sa renuntam la carbohidrati si la proteine. In prima parte a zilei trebuie sa consumam alimente ce contin carbohidrati si proteine cu absortie lenta, apoi in a doua parte a zilei, pe cele cu absortie rapida. In prima parte a zilei o masa mai consistenta( micul dejun) iar cina sa fie 'usoara'.
De ce este nevoie de carbohidrati si proteine zilnic:
- Celulele corpului uman nasc si mor. Celulele unui organ, al osaturii, ale pielii, etc, pe care le avem acum, nu sunt aceleasi ce le-am avut acum ceva ani. Pentru a hrani celulele este nevoie de proteine.
- Hidratii de carbon( carbohidratii) elibereaza creatina, care creatina da energie corpului, energie de care avem nevoie pentru a trai, pentru a fi in stare latenta, nu neaparat pentru a face un efort fizic.
P.S. Sper ca nu este o poluare a topicului ceea am scris.