Autor Subiect: Esti ceea ce mananci... sau cum am scapat de un bagaj de 15kg  (Citit de 20180 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline cristyyy2003

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13489
  • Thanked: 238 times
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
Ciudata denumire a topicului, nu? M-am chinuit putin, nu de alta dar nu este un topic in trend, pentru ca Gogu' sa-l gaseasca si sa aduca 'vizite', ci este doar pentru cei interesati din zona noastra, SCR  B-)

So, undeva pe la inceputul lunii Ianuarie 2013, dupa un Revelion plin de mese imbelsugate, m-am urcat putin pe cantar si ...am zis ca, nu-i aia buna. Cantarul afisa putin peste 95, dar eu am luat ca referinta 95 si m-am vazut ca Bill Gates acu' multi ani cand lansa Windows 95 si minunatul buton START. Fix asta am facut si eu...am spus START intr-o cursa cu mine, cursa contra cronometru - pana pe 31 Martie obiectivul era sa scap de 10kg bagaj.

Am inceput prin a fi o idee mai atent la ce bag in gura, gen am renuntat aproape de tot la paine si tot ce inseamna prajeala si evident sucurile de orice tip din comert (fie ca vorbim de Cola sau de asa zisele sucuri naturale). Evident ca si cafeaua sau dulciurile (cam orice inseamna zahar) au fost scoase din cosu' meu zilnic. Am redus carnea din cosu' zilnic si am inceput sa beau sucuri de fructe dimineata (pentru chestia asta mi-am luat un slowjuicer - care ulterior am aflat ca e o chestie foarte tare si buna, si imi faceam sucuri) si am incercat sa obtin cat mai multe informatii care sa imi arate calea spre o alimentatie cat mai sanatoasa si care, poate, sa ma scape si de o problema cu care ma confruntam de cativa ani si pe care in putinele tentative de o rezolva la medic, nu reusisem - arsuri la stomac destul de puternice dimineata.

Ulterior am tot citit despre RAW VEGAN Way Of Life. Am invatat ca de fapt mancarea face parte din stilul nostru de viata, din traditie..din orice! Noi asociem mancarea cu orice eveniment important din viata noastra (vezi casatoria, vezi botezul, vezi zile de nastere, vezi chiar si decesul, etc.), sarbatoare sau pur si simplu pentru ca asa este traditional  >:)

Am descoperit de ce bunicii nostri au trait (poate la unii dintre noi inca traiesc) mai mult, desi si ei sunt foarte "traditionali" si au obiceiul de a se ghiftui. Raspunsul este destul de simplu la aceasta intrebare si anume faptul ca ei sunt si destul de bisericosi si tin cont de toate perioadele de post din an timp in care consuma multe legume si fructe, cum am spune noi oresenii, o cura adevarata de detox!

Intamplarea a facut sa descopar si un film tip documentar extrem de interesant de unde au inceput multe alte cautari si intrebari, la care, culmea am gasit ca raspunsul sta in alimentatie, de aici si "esti ceea ce mananci"  :->
Desi are aproximativ 90 min, va invit sa-l vizionati si chiar daca nu o sa va starneasca nicio emotie sau vreun sentiment, macar vizionati o calatorie de 60 de zile a unui australian prin america :D Filmul se numeste Fat, Sick and Nearly Dead - Gras, Bolnav si Aproape Mort

Este evident faptul ca mie mi-a starnit multe intrebari dar am gasit si multe raspunsuri in acest film si am cautat si mai multe. Asa am aflat de cartea "Studiul China", din care am citit doar franturi, adica ce am gasit ca fiind referiri la aceasta carte, dar am aflat de un film documentar facut plecand de la aceasta carte: Forks Over Knives. Acest film nu l-am gasit (cel putin pana acum) online, dar il gasiti pe alte canale, inclusiv de inchiriat in iTunes.

Cam multa vorbaraie, nu? Ei bine dupa ce m-am informat cat am putut de mult, am incercat sa-mi schimb stilul de viata si vreau sa spun ca pana acum am reusit. Adica am reusit sa-mi ating obiectivul si pe 31 Martie 2013 aveam -10kg si asta doar din alimentatie fara sa ma duc o zi la sala sau ceva similar. As putea spune chiar ca am slabit cu bere  :cheers:, pentru ca in toata aceasta perioada am tot iesit la carciuma, chiar de 3-4x pe saptamana.

Sa zic ca stilul meu de viata s-a schimbat destul de mult in aceasta perioada si este ceva gen:
- L-V incerc sa mananc cat de mult fara carne si fara alimente procesate (orez, mancare de cartofi, salate, humus, etc) si nu imi lipsesc 1l de suc facut la SlowJuicer din fructe si legume si nici micul dejun care-i un smoothie tot din fructe si legume
- V-D e liber la "porcaiala"  >:) desi sunt foarte multe weekenduri cand "porcaiala" inseamna carne de peste sau poate o portie de paste, ciorbita facuta de mama sau mai stiu eu ce bunatate de la "arabesc" sau "turcesc".
Chiar si atunci cand sunt in vacante desi o consider perioada de "porcaiala" incerc pe cat pot de mult sa evit prajeala, painea si excesele de dulciuri si caut ca fiecare gustare / masa sa contina si alimente neprocesate.

Astazi, cand scriu aceste randuri am ajuns sa port masura 30 la blugi in conditiile in care in Ianuarie purtam chiar si 36 :(. Sunt fericit cu stilul de viata pe care l-am ales si viata la 77,6kg (cat am astazi) este mult mai frumoasa ca atunci cand eram "durduliu".
Acu' mai am un singur obiectiv, de aceea am inceput si exercitiile fizice, sa scap de burtaaaaa!! Mi-am propus ca pana de ziua mea in Noiembrie sa fiu fericit ca am scapat de buuuurtaaa!

Daca aveti intrebari sau curiozitati va rog sa nu ezitati....

Btw...Daca va intrebati mai exact ce inseamna "porcaiala" din weekend, sa va descriu putin ultimul weekend: Vineri seara (adica ora 23:30) am iesit prin centrul iesteric unde am servit o portie sanatoasa de paste si vreo 2 felii de pizza plus un Jager si vreo 4 halbe de bere; Sambata mic dejun KFC  >:), un gratar consistent din carne de vita, pui si curcan (toata carnea fara grasime) acompaniat de o salata generoasa si putin tzatzichi :D in compania unei sticle de Jager si o lada de bere (evident ca nu am fost singur..si toate astea s-au consumat toata ziua); Duminica iar gratar cu aceleasi carnuri, nelipsita salata iar seara cand am ajuns acasa am iesit prin cartier la "La Copaci" unde am bagat iar o portie de paste si vreo 4 halbe de bere.
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!
 

Offline ..::Khaos::..

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5819
  • Thanked: 3 times
  • Gen: Femeie
  • ..::SX4: love at first sight!::..
Re: Esti ceea ce mananci... sau cum am scapat de un bagaj de 15kg
« Răspuns #1 : 11.Iun.2013, 11:43:33 a.m. »
Bravo bre, two thumbs up si la mai mare :good:
Ceva similar (dar nu foarte drastic) incerc si eu, in timpul saptamanii sa mananc mai "curat", iar in weekend sa mai scap una, alta :angel: Dar Cola tot beau, fir-ar sa fie! :D
SX4 1.6 GS 4WD Sunlight Copper named YOSHI :x

 

Offline cristyyy2003

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13489
  • Thanked: 238 times
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
Re: Esti ceea ce mananci... sau cum am scapat de un bagaj de 15kg
« Răspuns #2 : 11.Iun.2013, 11:50:31 a.m. »
Nici eu la bere...deh, nimeni nu-i perfect  >:)
Btw..incearca sa-ti faci un smoothie si sa-l iei la pachet poate asa renunti la Coke B-) O reteta extrem de gustoasa si dulce (ca probabil ca dulcele te atrage la Coke):
Sucul de la trei portocale si o rodie (facut la juicer) bagat la blender impreuna cu 20-25 fructe de goji (hidratate in prealabil timp de o ora), o banana, seminte de in, doua-trei smochine si o mana de spanac!
Rezultatul? Delicios si extrem de sanatos!
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!
 

Offline Leutz

Re: Esti ceea ce mananci... sau cum am scapat de un bagaj de 15kg
« Răspuns #3 : 11.Iun.2013, 01:07:08 p.m. »
Sefu' ... ce talent ai. Tre' sa te-apuci de discursuri motivationale. Cred ca deja ai convins juma' de forum sa se lase de mici si ceafa de porc  :D.

Eu din fericire n-am avut niciodata probleme de greutate. N-am tinut niciodata vre-o dieta, insa mananc destul de curat, ca sa zic asa. In general lucrurile cu care am crescut si care vin dintr-o traditie culinara buna (as zice eu) a poporului roman. Deci nu ma dau la diete de vre-un anume fel ... de tip vegetarian, vegan, cruditati, peste etc. si nu refuz nici un fel de mancare, le mananc pe toate de-o potriva. Insa, nu beau in general cole si sucuri - doar apa, lapte, ceai; nu prea mananc dulciuri; nu prea pun ulei in mancare, nu prea mananc prajit. In mancare pun carne putina, doar pentru gust, nu pentru carnea in sine. Deci in general procentul de carne pe care-l mananc e foarte mic in mod natural, nu pentru ca fac eforturi sa nu mananc.
Si de ceva vreme, sunt foarte atent la ingredientele de pe ambalaj la orice as cumpara. Ma stradui sa le iau pe cele care au cele mai putine chimicale (Nu e mare realizare, ca si cele cu mai putine tot multe au ... dar macar asa pentru multumirea personala) si/sau pe cele situate cat mai jos in lantul de procesare. Deci per total, nu e perfect, dar ... e echilibrat.

Tipul asta de abordare cred ca e bun pentru ca de-a lungul timpului n-am avut niciodata colesterol, greutatea a fost constanta, tensiunea a fost prin toate locurile pe unde am umblat cea de "aviator" ... deci e de bine cumva.

Referitor la tensiunea de "aviator" trebuie spus ca difera. Pe-acasa toata lumea stie ca la 12/6 esti bun. Ei bine, in Jp ... toti perfectii aveau 10/5 iar eu radeam de ei ca-s morti/anemici ... etc. Pana cand mi-am pus si eu aparatul si aveam la fel. Dupa numai o luna de stat acolo. Deci e clar ca dieta e cauza, nu rasa, asa cum am crezut initial.
Apoi ... in Aus la medic, imi zice tanti "dom'le ai tensiuena perfecta, felicitari". Zic, bun, deci am 12/6 ce bine. Tanti zice ... nu dom'le, ai 12/8. Deci ... alt bordei alt obicei.

Oricum, felicitari pentru realizare  :D. Sper sa ajungi la o dieta echilibrata cu care in timp sa pastrezi fara efort ce realizat acum cu efort. Ca parca nici cu eforturi nu-i viata asa frumoasa. Mai degraba sa fie acolo bucuria de a gusta cate putin din toate  :)
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019
 

Online NicNic

Re: Esti ceea ce mananci... sau cum am scapat de un bagaj de 15kg
« Răspuns #4 : 11.Iun.2013, 02:39:42 p.m. »
Felicitari pentru rezultate!

Prin ceva similar am trecut si eu, de la 105 la 80 kg, si tensiunea de la 194/136 la 125/73. Toate astea pe parcursul a 3 liuni.
In principiu, dieta spusa de tine, (ce o tii in timpul saptamanii), se aseamana cu cea recomandata de medicul nutritionist, mie.
Doar ca mie mi-a mai spus si ca orice as manca, nimic nu va putea inlocui miscarea (exercitiul fizic).
Mai clar un pic: poti manca uneori si ceva exagerat, doar ca daca nu arzi ce mananci, devine periculos de nesanatos!

  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!
 

Offline cristyyy2003

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13489
  • Thanked: 238 times
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
Re: Esti ceea ce mananci... sau cum am scapat de un bagaj de 15kg
« Răspuns #5 : 11.Iun.2013, 02:45:45 p.m. »
:"> Sar'na @Khaos 
@NicNic Noi nu am ajuns la nutritionist...am facut doar ce am simtit...ca e similar cu ce ti-a spus tie un nutritionist, cu atat mai bine.
@Leutz daca ai sa te uiti la filmuletul Forks Over Knives fix asta ar fi motivul pentru care chinezii traiesc mai mult si mai sanantos ca noi ceilalti: dintr-o friptura pentru o singura persoana ei fac 2 feluri de mancare pentru ca nu folosesc carnea pentru a se hrani ci doar pentru aroma. De altfel tot ei nu prea le au cu lactatele care numa' bine nu ne fac... De altfel nu cred ca exista fiinta pe planeta asta care sa consume lapte dupa ce ma`sa a terminat cu laptele ei  >:)
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!
 

Offline ..::Khaos::..

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5819
  • Thanked: 3 times
  • Gen: Femeie
  • ..::SX4: love at first sight!::..
Re: Esti ceea ce mananci... sau cum am scapat de un bagaj de 15kg
« Răspuns #6 : 11.Iun.2013, 03:27:24 p.m. »
Sucul de la trei portocale si o rodie (facut la juicer) bagat la blender impreuna cu 20-25 fructe de goji (hidratate in prealabil timp de o ora), o banana, seminte de in, doua-trei smochine si o mana de spanac!
Cred ca o sa incerc un smoothie seara. Dimineata ma trezesc tarziu si sunt tot timpul pe graba :D
SX4 1.6 GS 4WD Sunlight Copper named YOSHI :x

 

Offline cristidav

Re: Esti ceea ce mananci... sau cum am scapat de un bagaj de 15kg
« Răspuns #7 : 11.Iun.2013, 05:04:52 p.m. »
Ma... io am 63 kg si infulec tot ce prind, ca nu se pune pe mine. De pe la 18 ani, cam asa :))))
Poate si de-aia ca fac multa miscare :D

Dar voi lua in calcul sfatul tau daca voi ajunge ziua aia.

Oricum, bafta, bafta, apreciez oamenii ca tine !
  • S-Cross 1.4T AllGrip Hybrid Passion 2021 ( inainte - SX4 2WD 1.6 VVT 2012 )
 

Offline fireburn

Re: Esti ceea ce mananci... sau cum am scapat de un bagaj de 15kg
« Răspuns #8 : 11.Iun.2013, 05:39:26 p.m. »
Va rog sa nu blamati micii si ceafa ce porc (aviz Leutz). Eu sunt amator de asa ceva :)
_______________________
Fac ce vreau, dar stiu ce fac ?
 

Offline rexkrokiDAU

Re: Esti ceea ce mananci... sau cum am scapat de un bagaj de 15kg
« Răspuns #9 : 11.Iun.2013, 06:55:02 p.m. »
Interesant topicul... trebuie sa am grija insa sa nu-l vada si consoarta   :-S