Autor Subiect: Cercetare psihologica - Comportamentul agresiv la volan  (Citit de 10398 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Laurentiu

  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!
 

Offline vlad_burtaverde

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 5
Re: Cercetare psihologica - Comportamentul agresiv la volan
« Răspuns #11 : 05.Apr.2013, 03:15:57 p.m. »
Salutare Vlad si bine ai venit.

In cele ce urmeaza, ce voi spune iar voi irita "pre" multi  :D

Initiativa voastra este una super. Aveti un punct de pornire bun.
Sper sa aveti si consistenta necesara la fel de buna iar rezultatul sa fie cat mai realist si din el sa se traga niste concluzii care sa duca la aplicabilitate, implementare in viata reala ca altfel, ce ati facut voi, e degeaba.

In sens constructiv afirm urmatoarele:
Vad ca ati adoptat ceva de "afara", adaptati oarecum la noi, romanii si vedeti ce iese.
Abordarea e gresita. De ce spun asta?
Pai cine a circulat in strainatate intelege foarte bine ca un test, un sondaj, un studiu realizat pentru cei de afara nu se aplica decat partial la noi. Asadar, incercati sa faceti voi un studiu bazat pe realitatile, psihologia, comportamentul, educatia, etc, romanesti adaugandu-i si componente care s-ar potrivi de la studiul strain.

Alaturi de titlul in engleza scrieti si titlul in limba romana al acelor teste.
Ai fost super haios ca sa nu spun superficial in aceasta situatie afirmand: "3. Ultimul este un mini-chestionar compus din 4 itemi. " Ar trebui sa scriu si eu ca ceea ce ai facut tu este f-king unbilivibal si ai inventat limba angloromana. Ori scrii "items" ori scrii corespondentul din limba romana.
Pentru un nea cutare care scrie pe messenger asa ceva e admisibil, pentru oameni care se ocupa cu studii atat de serioase cum o faceti voi si tinand cont de nivelul vostru intelectual este de neacceptat.

Eu fiind absolvent de A.R. (autovehicule rutiere) unde exista ca materie si chestii care au legatura cu ce faceti voi cu acest studiu, v-as intreba daca inainte sa va apucati de asta ati citit sau macar "frunzarit" rezultatele la studiile anterioare facute de romani, pentru romani. Nu de alta dar ar fi foarte interesant sa plecati de la niste constatari anterioare si sa comparati cu ce e in prezent astfel concluzionand care e directia, gresita sau buna in care se merge si daca e cazul sa fie adoptate masuri, programe, etc care sa indrepte ceea ce mai e de indreptat.
Deasemenea, as compara si cu rezultatele din tari vecine noua. Gen Ukraina, Moldova, Bulgaria, Ungaria si de ce nu, chiar daca nu ne sunt vecini directi, Rusia.
Ar fi foarte interesant sa vedem unde ne situam noi, o tara central europeana fata de vestici si fata de estici.


Ca sa fiu enervant pana la capat, va spun ca studiul vostru are mica relevanta in comparatie cu urmatoarea afirmatie.
Condusul este o activitate zilnica obisnuita ca oricare alta. Nivelul de educatie, de informare, social, financiar, cultural isi pune amprenta si asupra lui. Asa cum se comporta fiecare in restul activitatilor asa se comporta si la volan.
Eu am o vorba. Romania e o tara stresanta si obositoare. Ei, aceste doua caracteristici determina rezultatul studiului vostru.
Asa cum romanii sunt preponderent nemultumiti, nefericiti, stresati, iritati, intoleranti, nerabdatori, etc, asa sunt si romanii conducatori auto.
De ce sunt asa? E interesant de analizat si e un fenomen complex si nu imposibil de realizat ca si studiu.

In final. Care credeti ca o sa fie impactul social al studiului vostru? Credeti ca o sa gasiti vreo utilizare reala a muncii voastre? Credeti ca alde cap de creta care nu si-au inteles nici in ziua de azi dupa atatia ani de libertate si schimb de experienta cu altii mai prolifici decat ei in mseria asta,  care e menirea lor principala, alaturi de cei din MT (ministerul transporturilor) in asigurarea unor conditii decente de circulatie, examinare, etc in Romania vor tine cont de ceea ce faceti voi?

Si dupa final, la sfarsit. Felicitari pentru cine a avut ideea si spor la munca.


Pe cine irita postul meu lung... sa nu-l citeasca, nu e obligat ;)

P.S. ca m-am apucat sa scriu cand postase doar Cristi si vad ca a mai aparut un post, as zice ca ar fi o mare tristete ca acest studiu sa se finalizeze doar cu o tema de doctorat/masterat. Pierdere de timp si pentru noi si pentru cel ce-l realizeaza.

Buna ziua.
In primul rand vrem sa va multumim pentru atentia acordata initiativei noastre. Referitor la formularea mea, cuvantul item exista in dictionarul limbii romane, cea mai folosita forma pentru plural fiind "itemi". Cu privire la construirea la ceva nou si specific pentru tarannoastra, acest lucru este utopic, intrucat la noi in tara sunt vreo 2 3 persoane care sunt in stare sa construiasca un test psihometric de calitate si care sa stea in picioare in fata unor critici internationale, desigur, unii se joaca cu aceste lucruri si am putea sa o facem si noi, insa mai bine nu. Cand se doreste sa se utilizeze un test pentru psihodiagnostic este de preferat sa se foloseasca un test consacrat la nivel international care trebuie ulterior adaptat cross-cultural pe noua populatie unde vrea sa se foloseasca.

Referitor la utilitaea practica a acestui studiu, ea este sustinuta de dorinta de a imbogati resursele de evaluare psihologica in psihologia transporturilor, deoarece instrumentele de evaluare din acest domeniu sunt aproape inexistente, iar cele care se folosesc sunt de o calitate indoielnica.

Conceptul de agresivitate in trafic ocupa un loc important in lumea civilizata pentru ca acesta prezice siguranta in trafic. Un sofer foarte agresiv este mai predispus la accidente rutiere si incalcarea regulilor de circulatie decat unul cu o agresivitate in media populatiei. Astfel, in procesul de evaluare se pot face inferente de natura cauzala pe baza nivelului agresivitati.

Acest demers reprezinta procesul de adaptare a acestui test in Romania. Asta se face cu ajutorul unui lot de subiecti destul de semnificativ din punct de vedere cantitativ pentru a vedea cum se comporta testul pe populatia nou si cum este perceput de aceasta.

Va  multumesc, o zi frumoasa!
 

Offline vlad_burtaverde

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 5
Re: Cercetare psihologica - Comportamentul agresiv la volan
« Răspuns #12 : 05.Apr.2013, 03:19:14 p.m. »
  :-/ :-/ :-/

Tastatura virtuala si de dimensiuni reduse pe telefonul mobil. Am recurs la  acest mijloc de comunicare pentru a raspunde in timp utilnelamuririlor.
 

Offline miocrl

Re: Cercetare psihologica - Comportamentul agresiv la volan
« Răspuns #13 : 05.Apr.2013, 03:55:07 p.m. »
Conceptul de agresivitate in trafic ocupa un loc important in lumea civilizata pentru ca acesta prezice siguranta in trafic.

in curand se va dovedi ca e de bun augur sa ti se dea un test la incheierea asigurarii/Casco  =))

Offline Kingy

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 344
Re: Cercetare psihologica - Comportamentul agresiv la volan
« Răspuns #14 : 05.Apr.2013, 07:03:57 p.m. »
Pe mine nu ma irita ... da' neprezentind interes nu l-am citit ... bine ca ai spus ca nu-s obligat ... m-am mai linistit  >:)
Multumesc ca m-ai informat ca nu iti prezinta interes si ca nu l-ai citit. E bine si ca te-ai mai linistit.
Citind ce ai avut de spus, m-am mai linistit si eu... dar tot offtopic se numeste  ;-) 

Miocrl, test psihologic se da la faza premergatoare obtinerii permisului de conducere. Daca acel test s-ar face pe bune, multi dintre cei care-l sustin nu l-ar trece.
Nu mai amintesc de testul pentru obtinerea permisului de port arma. Asemenea si acolo, multi l-ar pica daca l-ar face pe bune.

Cu ocazia acestui topic i-as spune lui Vlad ca ne-a facut sa constientizam ca probabil ar fi bine sa existe si o ramura psihologica in pregatirea viitorilor conducatori auto, nu doar teoria si practica in conducere.
In mod evident cunoasterea regulilor de circulatie si stapanirea comenzilor masinii nu sunt suficiente.

@Laurentiu, nu mai fi rautate ca se vede ca omul stie carte si nu doar se afla in treaba cu demersul asta si e de laudat. Sper sa se concretizeze.

@Vlad, daca vrei sa mai postezi acelasi topic si pe alte forumuri auto si crezi ca te pot ajuta... Sunt niste forumuri unde eu sunt banat dar cica in acelasi timp sunt si supermoderator, moderator, etc  :-))
 

Offline Laurentiu

Re: Cercetare psihologica - Comportamentul agresiv la volan
« Răspuns #15 : 06.Apr.2013, 11:12:07 a.m. »
@Laurentiu, nu mai fi rautate ca se vede ca omul stie carte si nu doar se afla in treaba cu demersul asta si e de laudat. Sper sa se concretizeze.
Nu contest. Am dorit doar sa-i atrag atentia poate isi corecteaza (modifica) mesajul. Nu stiam ca tasteaza de pe mobil.

Imi dau seama cine STIE si cine greseste scrierea in limba romana.  ;) Am observat cum unii habar n-au cind se foloseste cratima atribuind-o in majoritatea cazurilor sunetului scos de pisici (mi-au), nu stiu cind sa articuleze cu al doilea  sau al treilea "i" insa, se oftica si te "trag de mineca" cind gresesti un cuvint in "americaneste". Limba materna se uita repede ca nu e o limba "internationala". De ce oare nu se introduce in scoli sa se invete limba esperanto ?
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!
 

Offline cristyyy2003

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13489
  • Thanked: 238 times
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
Re: Cercetare psihologica - Comportamentul agresiv la volan
« Răspuns #16 : 06.Apr.2013, 11:33:33 a.m. »
Chiar daca-i @Cafenea, sa incercam totusi sa-i pastram omului topicul la subiect!!

Multumesc,
Cristi
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!
 

Offline Laurentiu

Re: Cercetare psihologica - Comportamentul agresiv la volan
« Răspuns #17 : 06.Apr.2013, 05:38:01 p.m. »
Chiar daca-i @Cafenea, sa incercam totusi sa-i pastram omului topicul la subiect!!
N-ar fi mai bine sa lasam initiatorul sa-si exprime optiunile ? Si din alte discutii se poate face o "Cercetare psihologica".  ;)

Multumesc.

cristyyy2003 edit: @Laurentiu daca vrei sa pozezi in victima te invit sa o faci in alta parte. Toate posturile tale de acest tip vor fi sterse.
Cu stima,
Cristi
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!
 

Offline hugbear

Re: Cercetare psihologica - Comportamentul agresiv la volan
« Răspuns #18 : 07.Apr.2013, 09:17:45 p.m. »
O observatie: nu am vazut in primul test intrebari legate de semnalizarea schimbarii directiei de mers. Utilizarea/neutilizarea acestei comenzi are o relevanta semnificativa in privinta atitudinii soferului fata de restul participantilor la trafic (si implicit asupra studiului dumneavoastra).

Astept rezultatele pe mail :).
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

 „Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon
 

Offline Laurentiu

Re: Cercetare psihologica - Comportamentul agresiv la volan
« Răspuns #19 : 08.Apr.2013, 09:21:44 a.m. »
nu am vazut in primul test intrebari legate de semnalizarea schimbarii directiei de mers.
Nu cred ca are legatura cu testul. Nesemnalizarea poate fi o omisiune si nu un factor de "nervozitate" ca frinarea brusca fara vreun motiv  in fata altei masini, ca "luarea fetei", ca si "crosetarea" tuturor masinilor aflate in fata pt a ajunge capul coloanei etc.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!