Compania franceza MDI a prezentat la Salonul Auto de la Geneva un automobil ecologic care functioneaza cu aer comprimat.
zoom
Salonul Auto de la Geneva a gazduit numeroase modele ecologice, alimentate cu combustibili alternativi. Printre aceste modele s-a aflat si MDI AirPod, alimentat cu aer. AirPod a fost creat de compania franceza MDI si poate parcurge 220 kilometri cu un singur rezervor de aer comprimat. Vehiculul cu trei roti emite zero emisii pe intreaga durata de functionare. Pentru a conduce acest vehicul nu este necesar un permis, deoarece AirPod nu poate depasi viteza de 45 km/h.
Rezervorul de aer comprimat poate fi reumplut cu ajutorul unui compresor alimentat de la priza, sau prin intermediul unei statii speciale de incarcare. Daca soferul decide sa incarce rezervorul cu ajutorul unei prize electrice, vehiculul va folosi compresorul de la bord pentru a reumple rezervorul cu aer comprimat. Aceasta incarcare dureaza opt ore, deoarece compresorul este de dimenisiuni mici. Incarcarea la o statie speciala dureaza doar doua minute, deoarece aceasta statie ofera aer comprimat la presiune mare, lucru imposibil de obtinut de la un compresor de dimensiuni reduse.
Companiile aeriene Air France si KLM vor demara in decursul lunii mai un program pilot de testare al noului AirPod, la bazele lor din Paris si Amsterdam. In luna decembrie a acestui an compania franceza MDI va derula inca un program pilot de testare, ce va avea loc in Nisa.
Modelul este neobisnuit nu numai din cauza sistemului de propulsie, ci si prin comenzi. Directia este comandata prin intermediul unui joystick, iar usile se deschid din fata in spate. Cele doua scaune care gazduiesc pasagerii sunt amplasate cu fata inspre partea posterioara a vehiculului si pot fi inlocuite cu bagaje. MDI AirPod rezolva principala problema a vehiculelor electice, prin eliminarea bateriilor.
Pretul acestui model va fi de circa 6.000 euro. Compania franceza MDI lucreaza deja la urmatorul model, care va avea patru roti si va fi disponibil in versiune cabrio. OneFlowAIR cabrio va functiona si el cu ajutorul aerului comprimat, dar va putea arde combustibili conventionali pentru a isi mari autonomia.
Sursa