Autor Subiect: Puncte de verificat la achizitie Jimny SH  (Citit de 13193 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Garett

Puncte de verificat la achizitie Jimny SH
« : 12.Iul.2012, 04:55:05 p.m. »
Salut,

Dupa "lungi deliberari" si un drive-test reusit (in sensul ca i-a placut si jumatatii mele mai bune ;) ) decizia a fost luata: Jimny ca a doua masina.
Initial ma gandisem la GV dar mi se pare mai adecvat Jimny pentru ce am de gand si mai pretabil la modificari.
Deci: datele problemei ar fi cam astea: un Jimny model 2005-2007 ~ 7-8000euro, metal top, >50k km.
Nelamuri:
1. La ce aspecte ar trebui sa ma uit cu mare atentie? Am inteles ca rugina ar fi o problema, cam pe unde apare cu precadere?
2. Cum ar trebui sa se comporte 4x4L? La test cel de la reprezentanta nu stia cum se cupleaza si n-am reusit decat pe o alta masina din stoc, m-am plibat doar prin curtea lor cu 4x4L, in afara faptului ca mergea "mai constant" n-am remarcat altceva.
3. Exista vreo metoda de a-ti da seama daca s-a umblat la kilometraj? Ma gandesc ca, fiind o masina de nisa, un rulaj de ~50.000km pentru o masina din 2007 adusa din Germania este relativ plauzibil dar totusi...
4. Alte tips'n'tricks?

Sorry daca suna "noobish", am sapat si inca mai sap dar informatiile "de la prima mana" sunt cele mai utile! :)

Multumesc  anticipat, dau si o bere, virtuala, sau reala  pt. concitadini! :)
  • S-Cross Luxus AT 2017 Cool White Pearl

Offline VAXXi

Re: Puncte de verificat la achizitie Jimny SH
« Răspuns #1 : 13.Iul.2012, 12:18:16 a.m. »
Pai majoritatea raspunsurilor le gaseai deja citind pe forumuri sau citind manualul de utilizare: http://vaxxi.net/Jimny/Manual/Suzuki_Jimny_Manualul_Utilizatorului.pdf

Pe scurt:

1. oala cric (in spate), in spatele farurilor, la aripi in spatele protectiilor de plastic
2. in primul rand sa cupleze (indicator galben in bord care ramane aprins), in al doilea rand sa simti diferenta (trage mult mai "abrupt" si se tureaza motorul mult mai mult); 4x4-h se cupleaza si din mers, cu rotile drepte apesi butonul, face clanc si se aprinde verde in bord. 4x4-l se cupleaza doar oprit, cu rotile drepte si ambreiajul apasat apesi butonul, face alt clanc si se aprinde in plus galbenul in bord.
3. not really; daca se pricepe cine-l face, il face si pe Volvo (care inregistreaza informatia de kilometraj in vreo 4 memorii diferite). Mai repede se aplica regulile standard de masina SH: vezi uzura scaune, volan, pedale, schimbator, etc. Oricum, numarul de kilometri nu-i foarte relevant; aleg oricand o masina cu 50 mii si bine intretinuta in defavoarea uneia de 20 mii si "birjarita".
4. Scurgeri suspecte pe sub masina, urme de vaselina in spatele rotilor fata (in mod normal "bilele" alea tre' sa fie uscate), zgomote suspecte la cutie/motor (e o masina cu multe zgomote "tehnologice", dar asta nu inseamna ca-s toate normale), urme pe la elementele suspensiei (brate/arcuri/amortizoare), voblajul clasic de Jimny la 60-70 km/h. Vezi si pe-aici:

http://reviews.ebay.co.uk/Suzuki-Jimny-buyers-guide-by-micrabits?ugid=10000000011452806
http://forum.difflock.com/viewtopic.php?t=38137
Suzuki Jimny 1.3 DOHC JLX 2007
Daewoo Espero 1.8 CD SOHC 1995

Offline unde

« Răspuns #2 : 13.Iul.2012, 11:00:49 a.m. »
1) uita-te peste tot: sub masina, compartiment motor, interior. Vezi ca la Jimny treapta 1 nu e sincronizata, deci nu va intra in viteza decit pe loc sau cind masina abia se misca.
2) masina se va tura mult mai mult, dar viteza nu va mai creste corespunzator, practic va fi la jumatate, comparat cu inainte (4H). Trecerea in 4L se face doar pe loc, cu schimbatorul de viteze in neutru si cu piciorul pe frina ca masina sa nu se miste.
3) nu prea, mai ales daca e facuta profi, dar ideea de baza e ca uzura interiorului trebuie sa bata cu nr de km.
4) uita-te pe aici si vezi ce s-a mai scris, ca s-a mai dezbatut subiectul. Personal iti recomand varianta pe benzina.
Suzuki Jimny 1.3i 2004

Offline Garett

« Răspuns #3 : 13.Iul.2012, 03:24:30 p.m. »
Multumesc pentru raspunsuri, stiu de manual, l-am citit dar ma intereseaza "feelingul propriu" al posesorului.
In manual nu scrie pe unde rugineste sau la ce sa te uiti cand il iei SH. Ma am o intrebare: si-a pus cineva portbagaj pe acoperis?
Cum se comporta in teren, ii modifica mult centrul de greutate?

Offline VAXXi

Re: Re: Puncte de verificat la achizitie Jimny SH
« Răspuns #4 : 14.Iul.2012, 01:39:17 p.m. »
Am avut eu dar l-am dat jos, ca nu-l foloseam si nu incapeam in parcari subterane. Nu prea cred ca te apuci de acrobații in teren cu bagajele in el asa incat sa conteze cele 30 kg (max) de pe acoperis, dar se simte la drum lung in conditii de vant lateral (si la consum desigur).

Offline sun

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 32
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #5 : 19.Iul.2012, 12:41:12 p.m. »
De verificat kilometraj cred ca poti sa uiti :) Inclusiv la reprezentanta Suzuki mi-au zis ca nu au nici o modalitate de a verifica nici istoric masina (cum se poate de regual pt VW-Audi-Skoda aduse din DE) nici kilometraj. Ochiometric ce vezi pe masina ca si uzura, si in rest o decizie grea: ori iei o masina cu kilometraj f mic (sunt anunturi destule) si te rogi sa fie cu noroc, ori iei cu kilometraj mai mare, unde e mai sigur sa fie cel real.

Bafta!

Offline Garett

« Răspuns #6 : 19.Iul.2012, 02:20:49 p.m. »
Pentru o masina din 2007 adusa din Germania e plauzibil un rulaj ~50.000 km?
Si inca o intrebare: am vazut pe autovit mai multe Jimny-uri aduse de aceeasi persoana in Tg. Mures (apare acelasi nr. de tel)
A cumparat cineva de la el, e serios?

Offline VAXXi

« Răspuns #7 : 19.Iul.2012, 03:52:43 p.m. »
Pentru o masina din 2007 adusa din Germania e plauzibil un rulaj ~50.000 km?

Asta e o intrebare din ciclul "daca Ana are mere, care-i cursul BNR pe dolar maine". 

Vanzatorul din Mures pare ok, vezi si aici.

Offline Garett

« Răspuns #8 : 19.Iul.2012, 04:49:25 p.m. »
Mda, nu contest, stiu ca logica e cam simplista, dar am mai explicat-o: nefiind genul de masina pe care s-o folosesti zilnic 10000km/an mi se pare oarecum plauzibil.
Wishfull thinking, I know! :)
Nu de cei de la Colours ziceam, mai e cineva, persoana fizica, am observat ca are la vanzare o gramada de Jimny-uri.
Probabil ca in final va trebui sa fac un "circuit de informare" pana acolo, si la Tg. Secuiesc am vazut vreo 2 care nu sunt pe net, pe cele de la Brasov le-am vazut live, chiar m-am dat cu cea de 9800 prin parcarea dealerului (e cea de careintrebam cum ar trebui sa se simta 4x4L). Problema e ca, cel putin in prima faza, bugetul alocat pentru masina SI primul set de imbunatatiri e de 10k, deci cea de la Brasov iese din discutie. :(