Pentru ca m-am mai eliberat putin cu timpul (deh, am terminat cu master-ul vietii in care m-am bagat in urma cu 2 ani) si pentru ca intre timp dosarul s-a finalizat, ma gandeam sa va impartasesc si experienta mea cu prima contestatie facuta - in 18 ani de carnet - unei contraventii de circulatie (cu suspendare de permis).
La inceputul lunii Martie a acestui an, am avut parte de intamplarea din filmuletul de mai jos in zona Cora Lujerului - la trecerea de pietoni din minutul 1:02 agentul a considerat ca nu am acordat prioritate unui pieton aflat in partea mea dreapta (se aude si pe filmulet):
Agentul nu a facut referire la pietonul din partea stanga, care ajunsese pe trotuarul ce desparte cele doua sensuri de mers in momentul in care eu am trecut de trecerea de pietoni. Pe loc, dupa ceva discutii fara rezultat, am acceptat respectivul proces-verbal cu suspendarea permisului pe 30 de zile si plata celor 290lei aferenti amenzii (50% in 48h), deoarece:
- nu eram in cea mai buna stare de sanatate - pe langa tusea din fundal ma si grabeam sa ajung la dentist cu o plomba explodata;
- desi eram 100% de pietonul din partea mea stanga (pentru care calculasem ca aveam timp sa trec de trecere), de cel din dreapta - de care zicea agentul - eram sigur in proportie de 95% (Hyundai-ul pus pe avarii chiar pe trecere imi obtura o parte din vizibilitate - nu ca ar fi constituit vreo problema pentru agent pe parcursul completarii PV-ului, soferul Hyundai-ului plecand in timpul cat am stat acolo).
A doua zi, impacat oarecum cu mine, am zis sa verific si card-ul din camera de la bord - ceea ce am vazut pe film mi-a declansat ideea de a face contestatie (prima in 18 ani de soferie). Drept urmare, am inceput sa citesc si sa intreb in stanga si-n dreapta.
Cand mai aveam cateva zile de valabilitate a dovezii, mi-am luat o zi de concediu sa umblu si am depus contestatia la Judecatoria Sect.6 (pe raza caruia s-a intamplat evenimentul) si un Certificat de grefa la Arhiva Judecatoriei:
- modele de contestatii se gasesc pe net - eu la a mea am inclus, pe langa propria declaratie asupra faptelor, si link-ul de youtube al filmuletului de mai sus, precum si niste printuri A4 cu cateva stop-cadru din filmulet si poze facute separat cu Hyundai-ul stationat pe trecere;
- certificatul de grefa este documentul prin care Judecatoria confirma ca am initiat actiunea de contestare a PV-ului intocmit si in baza caruia are loc recuperarea permisului de conducere de la politie pana la darea unui verdict - acest certificat l-am depus o data cu dosarul de contestatie (2 ex.) si l-am ridicat cu parafa Judecatoriei a doua zi;
- ca taxe au fost 2 taxe de timbru in valoarea de aprox. 15lei (dar care m-au costat vreo 60lei pentru ca le-am platit la banca, nu la CEC/Posta).
In ultima zi de valabilitate a dovezii de circulatie mi-am recuperat permisul de la politie in baza certificatului de grefa eliberat de Judecatorie - in fine, la cateva zile dupa recuperarea permisului imi vine si o adresa de la Politie, ante-datata fata de data in care am demarat actiunea de contestatie (
), in care-mi spun de riscurile conducerii cu permisul suspendat. Mi s-a parut cam ciudat...
La vreo cateva saptamani imi vine adresa de la Judecatorie sa le trimit dovada pe suport material, nu online - fac doua CD-uri cu filmuletul si pozele si trag o fuga sa le depun. Dupa inca alte saptamani mai vine o adresa in care mi se spune ca politia mai confirma o data valabilitatea celor declarate in PV de catre agentul constatator. Dupa inca ceva vreme imi vine programarea la infatisare la tribunal.
In ziua mentionata ma prezint la prima ora la tribunal - prima experienta de acest gen (interesanta indraznesc sa spun, facand abstractie de context). Partea proasta a fost ca eram al 45-lea din 47 pe ordinea de zi si la birou aveam de munca cat casa. Drept urmare, cand mi-a ajuns randu' sa fac solicitare de amanare Presedintele Instantei mi-a pus cateva intrebari despre probele depuse si mi-a zis ca nu mai e nevoie de amanare si ca accepta contestatia PV-ului, cu mentiunea ca cealalata parte implicata - Politia rutiera - are termen de 30 de zile pentru Apel. Cum s-au scurs si cele 30 de zile fara vreun semn de la ei, ma gandesc ca pot sa vad cum fac sa-mi recuperez banii de amenda de la Fisc (asta o sa fie interesant).
Mi-am relatat patania nu pentru a incuraja in vreun fel comportamentul de contestare a tuturor contraventiilor rutiere, ci pentru a fi de ajutor celor de buna-credinta ajunsi intr-o situatie similara.