Autor Subiect: Modelism - hobby & pasiune  (Citit de 11876 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Silfax

Modelism - hobby & pasiune
« : 03.Mai.2012, 05:47:54 p.m. »
Incep acest subiect prin a spune ca in marea majoritate a barbatilor exista sadita o samanta de pasiune pentru tehnica si bricolaj (sper ca doamnele ce se incumeta a citi aceste randuri, sa nu se simta discriminate). Pot spune din experienta ca bunul simt tehnic are fundamente genetice. Personal, inca de la o varsta frageda am inceput sa imbratisez acest hobby. Cei care isi mai aduc aminte de anii '80, poate le va suna cunoscute modelele de planoare "Älbatros", "Condor", sau motoarele rusesti "Raduga". La acea vreme, problema cea mai mare o constituia partea de telecomanda. Erau f scumpe si in afara de asta era musai sa anunti la secu' in caz ca detineai una. De aceea in copilarie am avut parte de f mult zbor liber si am privit cu admiratie catre cei ce zburau "captive".
Totusi de modelism adevarat m-am apucat prin 2004, la momentul cand am redescoperit intamplator acest hobby. De atunci si pana acum am parcurs diferite etape, trecand pe rand de la aeromodelism, la auto si navomodelism. In tot acest rastimp m-am luptat cu procurarea resursei fara de care acest hobby nu poate exista si anume timpul.
Dar sa lasam generalitatile si pe masura ce vom inainta in acest subiect, va voi impartasi din experienta mea, invitand in acelasi timp si pe cei dintre voi ce au aceasta pasiune sa ne faca "share" din experienta proprie.
Dat fiind filmuletul ce l-am postat aici, am sa incep prin a va prezenta motoplanorul cu care a fost realizat si tehnica aferenta.

Este un model consacrat incepatorilor - Easy Star, caruia i-am facut mici modificari. Este un model foarte iertator si rezistent in acelasi timp. are motorul de tip "pusher", ceea ce este in avantajul incepatorilor. De-a lungul vremii l-am testat cu diferite motorizari, aripi, a avut la un moment dat si eleroane. Insa cel mai placut mi s-a parut zborul la panta. Datorita unghiului de atac al aripii, functie de motorizare, poate fi incarcat si cu 400 - 450gr sacina utila.
« Ultima Modificare: 03.Mai.2012, 05:50:02 p.m. de Silfax »
  • S-Cross Elegance benzina 4x2

Offline bogogica

Re: Modelism - hobby & pasiune
« Răspuns #1 : 03.Mai.2012, 08:10:36 p.m. »
....In tot acest rastimp m-am luptat cu procurarea resursei fara de care acest hobby nu poate exista si anume timpul....
cred ca si resursa "bani" nu este de nementionat.

Eu am abandonat aceasta pasiune inca de la modelele ce se decupau din carton si se lipeau in jurul la un bat de vata de zahar.
« Ultima Modificare: 03.Mai.2012, 08:12:11 p.m. de bogogica »

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
« Răspuns #2 : 03.Mai.2012, 09:37:34 p.m. »
Misto rau jucaria...si si mai misto e ca suporta incarcatura. Ce telecomanda ai?
Io, mai fan al marului cu viermi, am o jucarioara pentru copilasi numita AR.Drone. Jucaria este evident controlata de un dispozitiv din familia marului viermos (iPhone, iPod Touch si iPad) este destul de usor de controlat dar este limitata ca distanta tocmai din acest motiv :( - foloseste WiFi. Am inteles ca se poate hăcui ca sa poata fi folosita cu o telecomanda RC cu 4 canale (parca). Ca imbunatatiri am mai cumparat vreo 2 baterii suplimentare ca sa maresc durata de distractie (cu o baterie "full" poti "zbura" cam 15-25min in functie de conditiile meteo).

• #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline Silfax

« Răspuns #3 : 05.Mai.2012, 07:22:15 p.m. »
Interesanta jucaria. Am fost tentat acum 1 an sa incerc constructia, urmarind discutia de aici. Nu am dus intentia la bun sfarsit deoarece lucram si la alte proiecte. Acum se gasesc instructiuni si piese destul de ieftine, astfel ca intr-un buget de 800 ron poti construi un quadcopter de la a la z.
Si da, pe langa resursa numita timp, cea financiara este si ea importanta. Nu in asa masura in ultima vreme multumita chinezismelor, care nu toate sunt de proasta calitate, dar in mod cert sunt ieftine.
La un moment dat am fost atras de zborul de viteza. Am realizat mai multe aripi delta, dintre care mentionez :

Mini Starjet, Anvergura: 1200 mm / Lungime: 780 mm / Suprafata alara: 40,8 dm² / Incarcare alara: 36 g/dm² / Greutate: 1470 g. Un model ce poate zboara lejer cu peste 100km/h.

Delta wing: Anvergura: 1204 mm / Suprafata alara: 29.6 dm² / Masa: 766 g (complet echipat) -un model f manevrabil.

Si o replica (home made) dupa Saab Gripen: (nu-i mai stiu caracteristicile). Un model rapid si f instabil.

Offline gigelm5m3

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 308
« Răspuns #4 : 05.Mai.2012, 09:58:50 p.m. »
Pun si eu un link cu o bucatica din pasiunea mea:

Offline Silfax

« Răspuns #5 : 05.Mai.2012, 10:52:41 p.m. »
@gigelm5m3

Foarte tare replica, vad ca este de la Tamiya. De unde este achizitionata?

Offline gigelm5m3

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 308
« Răspuns #6 : 06.Mai.2012, 09:15:55 a.m. »
Silfax, ai PM cu detalii.

Offline Cerby

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 392
  • Never drive faster than ur guardian angel can fly
« Răspuns #7 : 06.Mai.2012, 11:48:51 p.m. »
Si eu am un avionas cumparat din Metro acum cativa ani. E exact ca cel din poza. Poate cand o sa am timp am sa ma apuc si eu de ceva mini proiecte :D

http://images.madeinchina.com/688102407DBC4A8EE040007F01001BAF/243/739243_0/RC-Airplanes-lots-radio-remote-control-ARF-GLIDER_739243_0.bak.jpg
Suzuki SX4 1.5 GS :)

Offline Silfax

« Răspuns #8 : 07.Mai.2012, 07:35:00 a.m. »
@cerby

Acesta este inceputul la multi :). Eu am ajuns de la ceva, la un motoplanor cu anvergura de 2,6m!

Offline Silfax

« Răspuns #9 : 25.Mai.2012, 08:02:51 a.m. »
Machetele, o alta ramura a modelismului. Un exemplu in domeniu ce realmente impresioneaza: http://www.liveleak.com/view?i=b06_1337858057]