Autor Subiect: Presiune roti  (Citit de 18063 ori)

0 Membri şi 6 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Wiseon3

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 18
  • Gen: Bărbat
Presiune roti
« : 26.Apr.2012, 01:24:33 p.m. »
Cum nu am gasit decat cateva referiri la acest subiect, m-am gandit sa deschid un nou topic cu urmatoarele intrebari:

Ce presiune aveti in roti si ce presiune considerati ca ar fi buna pentru oras?
Eu unul am crescut treptat presiunea in roti si acum am 2.9bar pe rotile din fata si 2.7bar pe rotile din spate. Aceasta presiune este mai mare decat cea recomandata pentru mersul Eco (2.8bar cu 2.6bar), insa mi se pare ca masina merge foarte bine si am grija sa iau gropile cu viteza cat mai mica.

Presiunea recomandata (cea inscrisa pe stalpul usii) pentru incarcarea maxima a masinii de 2.3bar nu este mult prea mica?
Din ce stiu eu cu cat ai mai multa greutate (si in functie de viteza maxima la care circuli) e recomandat sa cresti presiunea in cauciucuri pentru a evita supraincalzirea acestora (si dezlipirea benzii de rulare). Asadar pentru o incarcare maxima (5 pasageri + bagaje) eu as concluziona ca este necesara o presiune de cel putin 2.8bar cu 2.6bar daca nu chiar mai mare 3bar cu 2.8bar (avand in vedere ca anvelopele suporta pana la 3.5bar).

Astept si alte pareri.

Offline BXXENL

Re: Presiune roti
« Răspuns #1 : 26.Apr.2012, 02:12:02 p.m. »
Salut. Te astept foarte curand pe topicul cu probleme la caseta de directie. Nu vreau sa fiu rautacios, dar cam asta e viitorul pe care ti-l prevad folosind presiuni asa mari in anvelope.

Iti spun din proprie experienta ca diferenta de consum si stabilitate este infima. Eu am coborat de la 2.5 fata 2.7 spate (ce mi se parea mie bun pt consum mic, performante bune la demaraj/franare si stabilitate ridicata) la 2.0 fata 1.8 spate si nu am sesizat nici o scadere de performante/stabilitate, ci doar ca masina e mult mai comfortabila si silentioasa. Nu zic ca nu sunt avantaje, dar sunt minuscule, si pe sosea nu le simti.  Asa ca mai bine protejezi masina si pe tine. Am avut si 3.0 atm in anvelopele spate cand aveam 215 latime, ca sa stea balonul mai teapan janta fiind mai ingusta un pic decat ideal, si acum cu 1.8 iti spun cu mana pe inima ca nu simt nici o diferenta conducand in limitele legale pe drumurile pe care le avem. Deci cam orice curba luata cu 100 la ora nu pune mai mari probleme masinii cu 1.8 fata de cum era cu 3.0.

Daca vrei sa ii scazi consumul masinii, treci pe jante de 15 si anvelope de 195. Daca vrei sa fie mai sportiva, incearca 215/45R18. E simplu. Din presiunea anvelopelor nu reusesti sa rezolvi nimic decat sa strici caseta si asa sensibila, si sa nenorocesti suspensia, ca sa nu mai zic de roiul de greieri ce or sa apara la interior.

• SX4 1.5
Alex

Offline Swithin

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 256
« Răspuns #2 : 26.Apr.2012, 05:00:39 p.m. »

Eu am 2,2 bari de obicei.
Grow up.

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #3 : 26.Apr.2012, 06:36:43 p.m. »
Asadar pentru o incarcare maxima (5 pasageri + bagaje) eu as concluziona ca este necesara o presiune de cel putin 2.8bar cu 2.6bar daca nu chiar mai mare 3bar cu 2.8bar (avand in vedere ca anvelopele suporta pana la 3.5bar).

Cum ai ajuns la valorile de mai sus? Se bazeaza pe ceva calcule / teste sau sunt doar o presupunere?

Offline bogogica

« Răspuns #4 : 26.Apr.2012, 08:16:07 p.m. »
Eu avand in vedere ca foarte rar beneficiez de alti pasageri in afara de sotia mea am 2.2 bar pe ambele punti. Balonul este perfect echilibrat (are o pozitie corecta pe asfalt) si nici nu imi clantane dintii in gura pe mioriticele drumuri. O presiune mai mare nu o vad utila sau folositoare. Cum spun si colegii, un balon umflat excesiv scade extrem de nesemnificativ consumul, in schimb scade foare mult confortul si creste uzura pe consumabilele aferente.
Ocazional, am urmarit comportamentul balonului la incarcarea excesiva a portbagajuli si pot spune ca deformarea mi sa parut acceptabila si "in parametrii" mei ochiometrici

Offline costi

• Full Member
  • Mesaje postate: 112
« Răspuns #5 : 26.Apr.2012, 08:42:09 p.m. »
cit timp stai in limitele de pe stilpul usii soferului, recomandate de producator, nu trebuie sa fie probleme; asa ca 2.8/2.6 (eco) nu este mult !;

Offline Wiseon3

• Newbie
  • *
« Răspuns #6 : 26.Apr.2012, 09:53:38 p.m. »
Cum ai ajuns la valorile de mai sus? Se bazeaza pe ceva calcule / teste sau sunt doar o presupunere?

Valorile pe care le-am precizat sunt luate de pe stalpul usii (am retinut eu gresit insa presiunea recomandata pentru incarcarea maxima):

Referitor la scaderea consumului in relatie cu cresterea presiunii, nu am testat, insa nici nu acord o asa mare importanta. Mai important mi se pare insa gasirea unei presiuni adecvate atat pentru comfort cat si pentru o uzura corecta a anvelopelor (la suprapresiune se uzeaza mai mult centrul anvelopei, iar la subpresiune se uzeaza laturile).

Momentan insa o sa pastrez presiunea pana la urmatorul plin sa vad cat a fost influentat consumul, iar apoi ma gandesc sa scad la un 2.5 bar fata si spate.
« Ultima Modificare: 26.Apr.2012, 10:04:32 p.m. de Wiseon3 »

Offline Laurentiu

« Răspuns #7 : 27.Apr.2012, 09:08:59 a.m. »
Mai important mi se pare insa gasirea unei presiuni adecvate atat pentru comfort cat si pentru o uzura corecta a anvelopelor (la suprapresiune se uzeaza mai mult centrul anvelopei, iar la subpresiune se uzeaza laturile).
Laturile anvelopei au alte cauze de uzura (unghiurile).
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline Wiseon3

• Newbie
  • *
« Răspuns #8 : 27.Apr.2012, 09:38:46 a.m. »
Laturile anvelopei au alte cauze de uzura (unghiurile).
Din ce am citit eu unghiurile care se pot regla facand geometria lasa o altfel de urma (doar pe o singura latura a anvelopei) atunci cand nu sunt bine ajustate:
« Ultima Modificare: 27.Apr.2012, 09:40:37 a.m. de Wiseon3 »

Offline BXXENL

« Răspuns #9 : 27.Apr.2012, 10:10:40 a.m. »
2.3 e pt cand ai 4 persoane in masina.Deci cand e doar soferul, fara bagaje, n-ai nici plinul facut..2.1 cu 2.1 maxim. Altfel o sa le tocesti pe interior. :P

Viata e prea scurta ca sa umflii si dezumflii cauciucurile la fiecare drum in functie de incarcare, tine si tu o presiune medie (2.2) in ele si mergi asa fara grija, ca nu se uzeaza in nici un fel cauciucul, nici nu consuma mai mult si nici nu ajungi in sant.

Anvelopele noastre au balon mare, e mult aer in ele. Le ajunge 2.2.
  • SX4 1.5
Alex