Cred ca variatia greutatii e o chestie de ”pitici”.
Nu cred ! Eu am renunţat la fumat în 1995, după cca 13 ani de activitate nicotinică, ajunsesem la 3-4 pachete de ţigări pe zi când eram în tură. Aveam nevoie de foc doar pentru prima ţigară după care le "sudam". În acest interval de peste 13 ani reuşisem o pauză de 6 luni şi una de 9 luni, urmate de perioade în care fumam de parcă trebuia să recuperez nicotina neîngerată...
Masa mea corporală la momentul renunţării la fumat era de 82-83 kg. La 5 săptămâni după ce nu am mai fumat, am urcat în glumă pe un cântar care a afişat 95 kg. Am spus că e reglat pentru încurajarea subnutriţilor însă după câteva zile am urcat pe un cântar medical, fiind în vizită la o rudă, la spital. Tot 95 kg afişa şi ăsta. Fiind vară, cald, şort, tricouri lejere nu am observat decât că e oarecum incomod să mă închei la încălţăminte.
Am încercat să slăbesc de-am făcut ulcer, fără rezulate însă...
Documentându-mă ulterior, am citit că apar 2 fenomene: - creşterea apetitului(inclusiv a celui pentru dulciuri) pe de o parte iar pe de altă parte lipsa acelui compus din fumul de ţigară care metabolizează mare parte din glucide - face ca acestea să se rânduiască cuminţi în stratul adipos.
Carele va să zică ar exista o explicaţie ştiinţifică pentru îngrăşarea de după renunţarea la fumat...
Zâmbesc gândindu-mă la un unchi care se lăsa adesea de fumat, pentru intervale de câteva luni, până se îngrăşa într-atât încât să urce cu greu la etajul 3, unde locuia. Relua fumatul pentru 2-3 luni pentru a reveni la forma sportivă, după care conştiinţa îl invita să renunţe la fumat şi ciclul continua.
Personal aş recomanda începerea unei activităţi fizice mai intense anterior clipei în care se doreşte renunţarea la fumat şi reducerea cantităţii de dulciuri. Uşor de zis, mai greu de făcut, eu am avut vreo 3 luni mentosan, tic-tac, dropsuri şi gumă de mestecat prin toate buzunarele, fichetul de la serviciu, etc.
Important este că AM ÎNVINS !