Foarte important este aspectul: pt ce doresti aparatul foto.
Nu ai precizat acest amanunt.
Daca e pentru uz personal si pentru a te familiariza cu fotografia, dar si concedii, poti incerca cu un aparat foto bridge, numa' sa ai si setari manuale, sa te poti juca tu cu el pe masura ce mai inveti una-alta despre fotografie.
Daca ai deja microbul si oaresce cunostinte de fotografie si vrei sa incerci si putina fotografie.. sa nu zic artistica, sa sune pretentios, ci asa, pentru tine, poti face trecerea la dslr.
Diferenta substantiala intre cele doua tipuri de aparate foto este dimensiunea senzorului si partea optica. La aparatele DSLR imaginea o poti obtine la lumini mai mici, are mai multe detalii si mai multa joaca din diafragma (efectul ala de blur, spre exemplu). Si da, daca printezi la format mai mare, e un 'must' DSLR-ul.
Pentru uz personal insa, un bridge se achita de toate trebile de mai sus. Chiar ca poze de vacanta. Tine cont ca pe astea de regula le printezi intr-un format de 10X15 cm, deci nu e mare branza. Cu un bridge respectabil obtii imagini bune pana in format a3.
Pentru fotografie de concediu bridgeul este mai versatil, prin prisma zoomului pe care il ai la dispozitie imediat. Pe cand la dslr tot tre sa schimbi la obiective.
Nu sunt bun de exemplu, insa, eu folosesc un d90 cand mai lucrez fotografii, insa doar la evenimente sau pentru sedinte foto. In concedii merg numai cu un fuji s5700 (luat sh, pe care am dat 300 lei) si care se achita basolut onorabil de treaba fotografie de vacanta.
Asadar, din punctul meu de vedere totul se reduce la:
- pentru ce iti trebuieste
- cat esti dispus(a) sa platesti pentru asta (sa 'platesti' este scris bine... sa 'investesti' este este un caz aparte, iar un d3100 oricum nu prea are cum a fi o investitie, ci doar o cheltuiala)
Ca si sugestie: la DSLR poti merge linistita pe nikon. insa la bridge/compacte mie personal nikonurile mi se par slabe de tot (prefer fuji).
Oricum, cu cat mai multe pareri ceri, cu atat mai mult o sa te confuzezi, sa stii!
Eu as face asa: decat sa dau 1500-2500 lei fara sa stiu la ce sa ma astept (si ca utilizare, sa-mi setez si eu nivelul de asteptari), as lua ceva de genul asta
http://www.okazii.ro/aparate-foto-dslr/fuji/de-vanzare-aparat-foto-digital-fujifilm-finepix-s5700-a119775319 sau asta
http://www.okazii.ro/aparate-foto-dslr/fuji/fujifilm-finepix-s2800hd-impecabila-a121698589, ocazie cu care ma familiarizez cu fotografia, cu setarile unui aparat pe modul manual si imi verific si gradul in care imi satisfac nivelul de asteptari de la aparatul foto. Dupa 6-12 luni si cateva mii de poze ai timp sa iei o decizie. Aparatul bridge luat sh il poti oricand revinde cu 200 ron repede si 'pierzi' doar 100-200 lei pentru a decide in cunostinta de cauza.
Spor!
PS: nu lua ca reper fotografii de pe net realizate cu un aparat sau cu altul - 100% sunt prelucrate digital si nu o sa le obtii si tu decat daca (fireste) o sa incepi a aprofunda softuri de editare foto.
PS2 un alt amanunt: daca la bridge, ca si cumparaturi suplimentare ar putea fi un trepied, un alt card si inca un rand de acumulatori, la un DSLR o sa simti nevoia de un blit bun (peste 1000 lei), obiectiv wide, obiectiv tele, obiectiv cu focala fixa si luminos (diafragma mare (in deschidere, mica in numar), obiectiv pt macro... etc