Autor Subiect: Nikon D3100  (Citit de 5520 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline ..::Khaos::..

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5819
  • Gen: Femeie
  • ..::SX4: love at first sight!::..
Re: Nikon D3100
« Răspuns #10 : 16.Ian.2013, 03:47:21 p.m. »
Q7(nou) sau un Logan SH(sa zicem)  ;)
Not following...

Adica daca imi iau un Nikon D3100 e echivalent cu un Q7?! =)) Ma cam indoiesc...
SX4 1.6 GS 4WD Sunlight Copper named YOSHI :x

Offline shogunu65

« Răspuns #11 : 16.Ian.2013, 05:16:38 p.m. »
mai bine roaga varul sa ti dea camera o saptamana, impreuna cu un obiectiv. 

Sau cumpara nikon ul ala ... si vedem in cat timp il pui aici pe bursa :)))

ceva ce nu am mentionat in postul anterior ... eu nu am canon / nikon, am pentax. Nu e nici mai bun nici mai rau, dar nu am vrut sa iau eu ce are toata lumea :)))

tie totusi iti recomand sa iti iei dslr de la aceeasi firma de la care are un cunoscut (varul de ex.). Motivul este acelasi ... poti imprumuta obiectivele ... chiar si pentru 2-3 ore cand faceti sedinte comune de pozat  ;)

• Hero Member
« Răspuns #12 : 16.Ian.2013, 06:45:21 p.m. »
Sau cumpara nikon ul ala ... si vedem in cat timp il pui aici pe bursa :)))
Esti sceptic fara sa ma cunosti :D :P
Multumesc oricum pentru sfaturi, sunt bine venite!

Offline Batranul

« Răspuns #13 : 16.Ian.2013, 11:59:46 p.m. »
Foarte important este aspectul: pt ce doresti aparatul foto.
Nu ai precizat acest amanunt.

Daca e pentru uz personal si pentru a te familiariza cu fotografia, dar si concedii, poti incerca cu un aparat foto bridge, numa' sa ai si setari manuale, sa te poti juca tu cu el pe masura ce mai inveti una-alta despre fotografie.

Daca ai deja microbul si oaresce cunostinte de fotografie si vrei sa incerci si putina fotografie.. sa nu zic artistica, sa sune pretentios, ci asa, pentru tine, poti face trecerea la dslr.

Diferenta substantiala intre cele doua tipuri de aparate foto este dimensiunea senzorului si partea optica. La aparatele DSLR imaginea o poti obtine la lumini mai mici, are mai multe detalii si mai multa joaca din diafragma (efectul ala de blur, spre exemplu). Si da, daca printezi la format mai mare, e un 'must' DSLR-ul.

Pentru uz personal insa, un bridge se achita de toate trebile de mai sus. Chiar ca poze de vacanta. Tine cont ca pe astea de regula le printezi intr-un format de 10X15 cm, deci nu e mare branza. Cu un bridge respectabil obtii imagini bune pana in format a3.

Pentru fotografie de concediu bridgeul este mai versatil, prin prisma zoomului pe care il ai la dispozitie imediat. Pe cand la dslr tot tre sa schimbi la obiective.

Nu sunt bun de exemplu, insa, eu folosesc un d90 cand mai lucrez fotografii, insa doar la evenimente sau pentru sedinte foto. In concedii merg numai cu un fuji s5700 (luat sh, pe care am dat 300 lei) si care se achita basolut onorabil de treaba fotografie de vacanta.

Asadar, din punctul meu de vedere totul se reduce la:
- pentru ce iti trebuieste
- cat esti dispus(a) sa platesti pentru asta (sa 'platesti' este scris bine... sa 'investesti' este este un caz aparte, iar un d3100 oricum nu prea are cum a fi o investitie, ci doar o cheltuiala)

Ca si sugestie: la DSLR poti merge linistita pe nikon. insa la bridge/compacte mie personal nikonurile mi se par slabe de tot (prefer fuji).

Oricum, cu cat mai multe pareri ceri, cu atat mai mult o sa te confuzezi, sa stii!

Eu as face asa: decat sa dau 1500-2500 lei fara sa stiu la ce sa ma astept (si ca utilizare, sa-mi setez si eu nivelul de asteptari), as lua ceva de genul asta http://www.okazii.ro/aparate-foto-dslr/fuji/de-vanzare-aparat-foto-digital-fujifilm-finepix-s5700-a119775319 sau asta http://www.okazii.ro/aparate-foto-dslr/fuji/fujifilm-finepix-s2800hd-impecabila-a121698589, ocazie cu care ma familiarizez cu fotografia, cu setarile unui aparat pe modul manual si imi verific si gradul in care imi satisfac nivelul de asteptari de la aparatul foto. Dupa 6-12 luni si cateva mii de poze ai timp sa iei o decizie. Aparatul bridge luat sh il poti oricand revinde cu 200 ron repede si 'pierzi' doar 100-200 lei pentru a decide in cunostinta de cauza.

Spor!

PS: nu lua ca reper fotografii de pe net realizate cu un aparat sau cu altul - 100% sunt prelucrate digital si nu o sa le obtii si tu decat daca (fireste) o sa incepi a aprofunda softuri de editare foto.

PS2 un alt amanunt: daca la bridge, ca si cumparaturi suplimentare ar putea fi un trepied, un alt card si inca un rand de acumulatori, la un DSLR o sa simti nevoia de un blit bun (peste 1000 lei), obiectiv wide, obiectiv tele, obiectiv cu focala fixa si luminos (diafragma mare (in deschidere, mica in numar), obiectiv pt macro... etc
« Ultima Modificare: 17.Ian.2013, 12:10:41 a.m. de Batranul »
fost posesor de Ignis 1.5 4wd
www.scoaladepaine.ro

• Hero Member
« Răspuns #14 : 18.Ian.2013, 12:16:33 p.m. »
In concedii merg numai cu un fuji s5700 (luat sh, pe care am dat 300 lei) si care se achita basolut onorabil de treaba fotografie de vacanta.
Cred ca depinde si ce iti doresti de la fotografiile de vacanta. :) Pentru ca as putea face unele decente si cu telefonul...

Oricum, cu cat mai multe pareri ceri, cu atat mai mult o sa te confuzezi, sa stii!
Sigur, exista pareri si pareri, dar eu tot timpul merg pe ce simt si pe ce imi doresc de fapt. :)

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #15 : 18.Ian.2013, 01:04:45 p.m. »
@Khaos, aparatul asta e o "uzina" in comparatie cu "sapunierele". Desi am facut poze zeci de ani pe manual (cu Smena si cu Zenit), cinci ani de mode AUTO cu sapuniera m-au lenevit si doar rareori apelez acum la MANUAL mode, in zonele cu peisaje linistite. Totusi, deseori apelez la ... manual (user guide), pentru ca multitudinea de functii ale aparatului in diverse situatii depaseste capacitatea de reactie imediata a unui utilizator neexperimentat (ca mine).  Ca obiectiv, pana acum cel de baza (18-55 mm) nu mi s-a parut limitativ. Dar, cum spuneau si colegii mai sus, pofta vine mancand si mai vrei si-un blitz, un teleobiectiv sau un superangular, sau ceva filtre...
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline hugbear

« Răspuns #16 : 19.Ian.2013, 04:27:33 p.m. »
Iti schimbi aparatul cand ai atins limitele celui pe care-l ai si simti ca:
- ai nevoie de unul cu o gama extinsa a limitelor functiilor comparativ cu ce ai deja (ISO, focala, apertura, rezolutie, calitate senzor etc)
- ai nevoie de functii in plus (reglaje manuale, flash extern, time-lapse, burst etc)

Cred ca intai trebuie sa decizi ce anume nu te mai multumeste la aparatul tau de acum ca sa poti sa-ti dai seama ce cauti.
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline bogdanb

« Răspuns #17 : 20.Ian.2013, 11:01:12 p.m. »
Dupa aproape un an de folosire pot spune urmatoarele:
1. D3100 este un DSLR entry-level. Asta inseamna ca scoate imagini mai bune decat un compact obisnuit, dar ceva mai slabe decat un DSLR mai avansat.
2. Calitatea fotografiilor depinde foarte mult de obiectiv; La aceeasi focala, de ex. 35mm sau 50mm  rezultatul este simtitor mai bun cu un "prime" decat cu un - sa zicem - 18/55 de kit. Si intre prime-uri e diferenta, dar e alta discutie.
3. Ca orice aparat foto, poza depinde foarte mult de lumina ambianta dpdv cantitativ dar si calitativ.
4. Repetitia este mama intelepciunii. De multe ori trag si 4-5 cadre la rand pentru aceeasi imagine, cu setari diferite, daca nu sunt sigur care sunt cei mai buni parametri.
5. In fine, fotografia este o arta. Creativitatea fotografului face pana la urma diferenta intre o poza buna si una proasta.

Eu nu folosesc aproape niciodata moduruile predefinite - iar D3100 are o gramada aproape pentru toate situatiile!; In 90% din cazuri merg pe AP (aperture priority) iar in restul folosesc SP (shutter priority); Aproape mereu, folosesc focalizarea automata (din obiectiv) dar sunt situatii in care ajuta mai mult sa o dezactivez si sa focalizez manual.
Si o mentiune: intotdeauna salvez doar JPG, niciodata RAW. Nu e un capriciu, doar ca nu am calculatorul suficient de puternic sa ruleze macar ViewNX-ul de la Nikon ... doar GIMP uneori, pentru reglaje minimale - lumina, contrast, acolo unde mi se pare ca s-ar justifica. Dar nu mai mult de atat.
Iata mai jos cateva exemple, alese absolut aleator:
Cu obiectivul Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G II DX

cu obiectivul Nikon AF-S DX 55-200mm f/4-5.6 G ED VR

Cu obiectivul Nikon 35mm f/1.8 G AF-S DX
« Ultima Modificare: 20.Ian.2013, 11:13:30 p.m. de bogdanb »
SX4 4x4 1.6GS aka Suzie Q :)

• Hero Member
« Răspuns #18 : 21.Ian.2013, 10:41:17 a.m. »
Multumesc mult pentru pareri!

Intre timp,

..saptamana trecuta l-am luat, pentru ca imi doream deja de multa vreme. :) De joi seara il butonez in continuu si deja am facut cateva sute de poze prin jurul casei. :D Am facut cateva pe modul M, insa apoi am trecut pe A. Pana acum, imi place foarte mult sa ma joc cu focusul. Am inceput sa ne imprietenim unul cu altul si cred ca vom fi best buddies... B-)

Offline shpeedy

« Răspuns #19 : 21.Ian.2013, 11:12:05 a.m. »
Sa-l stapanesti sanatoasa si sa faci multe poze cu el !
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X