eu iti recomand sa imprumuti unul de la o cunostinta ... asa o saptamana sa zicem. Sau sa inchiriezi ... oricum sa te joci cu unul mai multe zile. In final daca iti place, te acomodezi cu el, recomand cumpararea unui SH care sa fie putin folosit. Majoritatea dslr urilor au countere si se poate verifica nr. de cadre.
Sustin cele de mai sus cu urmatoarele argumente:
- majoritatea incepatorilor folosesc dslr ul pe modul auto
- majoritatea posesorilor ajung la concluzia ca e prea greu / voluminos pentru excursii sau concedii (un body are peste 500g iar obiectivele pot sari de 1 kg)
- Pretul de achizitie ptr. un SH este cam cu 50-60% mai mic. Acelasi lucru e valabil si pentru obiective.
- Obiectivele de kit sunt destul de slabe ca si performante, in primele luni de folosinta vazand ca nu ies foto cum ies altora (sunt mii de exemple pe diverse site uri) vei dori un obiectiv mai performant.
- Fotografia nu o face aparatul, o face fotograful daca are lumina potrivita si daca a citit cateva cursuri de foto (si neaparat manualul aparatului).
- Detin dslr de aproape 6 ani, sunt la nivel de amator, am cumparat 1 singur obiectiv nou, restul (vreo 5) sunt SH sau obiective vechi fara parte electronica (rusesti / japoneze care au fost fabricate ptr. foto pe film).
Ce avantaje vad eu in a fotografia cu dslr:
- fotografii mult mai clare (daca fotograful citeste manualul de utilizare)
- fotografii care se pot printa in format mult mai mare
- portrete sau fotografii macro in care fundalul este blurat, pentru ca obiectivele au deschiderea diafragmei maxima mai mica decat la point and shot (f3.5 la obiectivul de kit la nikon D3100).
- reproducere mai fidela a culorilor (poti sa tragi in format RAW si apoi sa editezi in Lightroom sau Photoshop). Asta au si unele camere digitale mai rasarite.
In concluzie mai ok iei un bridge rasarit (pana la 1500 lei) si faci poze pe diverse moduri (in afara de AUTO) apoi daca nu te mai multumesc acele poze sau aparatul poti sa dai banii pe un dslr. Dupa aia sa fii pregatita sa dai bani pe obiective / blitz / trepied etc.. In afara de obiective toate celelalte au ritm de devalorizare similar cu telefoanele mobile ... in sensul ca in un an sau doi se evapora jumate din valoare