Autor Subiect: Proiectul Rosia Montana: aproape de aprobare  (Citit de 13004 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline dicu

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 6
Proiectul Rosia Montana: aproape de aprobare
« : 16.Dec.2011, 05:03:49 p.m. »
Se pare ca unul dintre cele mai mediatizate si mai controversate proiecte de la noi din tara urmeaza sa primeasca avizul final. Este vorba despre proiectul minier de la Rosia Montana. Ce parere aveti? Este de bun augur implementarea acestui proiect la noi in tara?

Offline Razvan

• Hero Member
  • Mesaje postate: 926
  • Gen: Bărbat
  • Happiness is not a destination. It's a Way of Life
Re: Proiectul Rosia Montana: aproape de aprobare
« Răspuns #1 : 16.Dec.2011, 05:30:07 p.m. »
Impactul asupra mediului va fi unul major si din acest punct de vedere eu unul nu sunt pentru acest proiect. Dar oricum acest proiect sigur va demara si compania RMGC promite ca va ecologiza zona dar cum eu unul nu mai cred de mult in zane bune, aceasta companie trebuie sa fie obligata sa plateasca garantii de mediu corespunzotoare, garantii pe care nu le va putea recupera decat in momentul in care exploatarea va fi inchisa si zona ecologizata si curatata. Acum inteleg ca e vorba de 150 milioane de euro, o suma mult prea mica dupa parerea mea.

In alta ordine de idei campania intensiva de promovare in care se pune accentul doar pe lipsa locurilor de munca din zona mi se pare foarte prost gandita. Toate zonele rurale din Romania se confrunta cu exact aceeasi problema. Ar trebui sa se puna accentul pe explicarea impactului asupra mediului si a solutiilor de ecologizare, ca doar aici sunt criticati.
« Ultima Modificare: 16.Dec.2011, 05:41:09 p.m. de Razvan »
Vitara Passion Hybrid 2WD
BMW G310GS
Mobil 0744.338.792

Offline solemacom

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 10
  • Carpe diem
« Răspuns #2 : 16.Dec.2011, 05:34:59 p.m. »
pacat, mare pacat...va rezulta cel mai mare dezastru ecologic pe care l-a cunoscut Romania. din punctul meu de vedere nu mai am ce cauta in tara asta...viata si asa e scurta de ce sa mi-o mai otravesc si cu cianura(prefer sa mi-o otravesc cu bere). Odata cu aprobarea acestui  proiect dispare si ultimul avantaj(cel a unui mediu cat de cat curat) pe care il avea Romania.
Suzuki Ignis 1.3

Offline Geo (SX4Owner)

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 443
  • Happy that i'm not anymore SX4Dreamer
« Răspuns #3 : 16.Dec.2011, 09:41:18 p.m. »
Am fost la Rosia Montana si am avut ocazia sa cunosc oamenii de acolo. Stiti de ce se pune accent pe locurile de munca? Pentru ca si localnicii gandesc la fel. Acolo meseria or este mineritul; am vazut poze cu copii de generala care coborau  in  mina cu cosuri de nuiele ca sa scoata la suprafata roca sfaramata de cei mari. Daca ar fi existat un Marin Preda care sa redea viata celor din minerit, asa cum a facut in Morometii cu viata celor care isi castigau existenta din seceris, atunci am fi privit cu totul altfel viata minerului; minerul nu se simte rspectat si implinit daca nu coboara in mina....
Nu sunt de acord cu proiectul si in acelasi timp lipsa de demnitate a locuitorilor din zona ma face sa critic si mai mult pe cei care vor da unda verde proiectului.
SAYURI, o gheisa plina de talente

Offline xadi

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 1
« Răspuns #4 : 17.Dec.2011, 12:28:03 a.m. »
Am multe argumente, dar pe scurt: sunt pentru exploatare.

Offline miocrl

« Răspuns #5 : 17.Dec.2011, 10:02:50 a.m. »
pacat ca nu suntem in stare noi romanii sa exploatam.. trebuie sa vina altii.. nu a putut statul sa se imbogateasca, o sa se imbogateasca doar cativa care au luat spaga.. + firme straine "Asta e tara in care ALEG sa traiesc " :(

Offline body

« Răspuns #6 : 17.Dec.2011, 04:21:39 p.m. »
Si eu sunt pentru. Acuma, ca idee, nicaieri statul nu exploateaza de unul singur resursele (ma rog in domeniul pe care il cunosc eu adica petrol si gaze). Statul se asociaza cu o firma mare pt acest lucru fie prin concesiune fie prin participatie directa (parca asa ii spune). Nu stiu cum e in cazul de fata.
Seic de ploiesti cu Mitsu Outlander si nevasta cu Vitara

Offline miocrl

Offline solemacom

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 10
  • Carpe diem
« Răspuns #8 : 18.Dec.2011, 04:28:16 p.m. »
pai si eu sunt pentru exploatare, dar fara cianuri, care au un efect devastator asupra mediului si implicit a sanatatii umane.  Chiar daca cantitatea mentionata de RMGC se zice ca ar fi neglijabila, cianura reactioneaza cu alte elemente, intra in sol, in panza freatica , gazul toxic rezultat in urma interactiunii acidului cianhidric cu apa va circula pe tot teritoriul tarii dand nastere ploilor acide. In final cu totii vom manca fructe si legume contaminate cu aceste toxine. Asta e partea trista, ca acest proiect ne afecteaza pe toti, dar decid cativa spagari din politica si o mana de pomanagii disperati din Rosia Montana. E trist fiindca in urma acestui proiect, perla Romaniei - Transilvania e compromisa iremediabil. No, success la exploatare prin concesiune sau participare directa...eu ma duc sa reanimez topicul cu vreau sa emigrez.
Suzuki Ignis 1.3

Offline sxtelu

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1590
    • În vecinătatea casei memoriale Nicolae Iorga
« Răspuns #9 : 18.Dec.2011, 04:43:59 p.m. »
Agresivitatea campaniei privind începerea exploatării nu numai că mă pune pe gânduri, aș zice că mă înfricoșează...Nu sunt în măsură să evaluez impactul asupra mediului dar sunt convins că bugetul de stat nu va avea „de suferit” ca urmare a extragerii metalelor de la Roșia Montană.
Umflături considerabile vor fi doar în conturile stăpânului inelelor - dealtfel se cunoaște încă din 2009 că momentul începerii exploatării va fi imediat anterior alegerilor...Așa crește comisionul - firma e presată de acționari și înregistrează pierderi; jupânul mai lansează prin presă, internet niscaiva zvonuri nasoale despre firmă, cianuri, etc... trece timpul, acționarii dau cu pumnul în masă - firma reînnoiește oferta către jupân...

În final toată lumea e fericită, ea moare și el dă naștere la tripleți !  >:D<
"Este mai uşor să înşeli oamenii decât să-i convingi că au fost înşelaţi."

Mark Twain