Autor Subiect: Rog ajutor sa iau o hotarare  (Citit de 13641 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline netcity

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 20
  • Gen: Bărbat
Rog ajutor sa iau o hotarare
« : 16.Oct.2011, 01:46:45 p.m. »
Ziua buna tuturor,
Am mare nevoie de sfatul vostru.

Ma bate gandul foarte serios sa achizitionez un Jimny SH fabricatie dupa 2005 obligatoriu diesel, dar am urmatoarele nelamuriri date si de o experienta nefericita cu noul Nissan X-Trail:

- cat este de pretentios la motorina motorul diesel ? Spun ca doresc sa fie diesel deoarece am posibilitatea alimentarii cu motorina mai ieftin ca la PECO. In plus am inteles ca motorul seamana cu motorul 1.5 dci de la Renault; ceea ce pt. mine este OK deoarece gasesc mecanici buni.
- am avut numai experiente triste cu X-Trail (ESP-ul nu functioneaza daca debraiezi, am ramas in noroi fara a fi suspendat, iar rotile se invarteau cate putin pe rand dar nu tragea nici una cu toate ca am pus pietre sub ele, etc) . Asta inseamna sa te increzi in reclama comerciala. Si acum intrebarea: chiar nu se poate folosi masina la un drum in afara orasului ? Ma refer de ex. la un drum Bucuresti - BV - Sibiu de ex. Cat poate fi de obositor raportat la X-Trail sau SX4 ? In off road usor pot pati cum am patit cu X-Trail ? Mentionez ca am experienta in noroaie de vre-o 25 de ani.
- Cat de obositor raportat la un SUV poate fi un drum Buc-Azuga, pe zapada la sky de ex. pt. 2 adulti si un kinder ? Chiar nu am avea loc de bagaje ?
- Chiar nu se poate merge confortabil cu Jimny Diesel cu 130 pe autostrada ?
- Cum se comporta pe zapada inghetata sau gheata in oras fara ESP ?
- Se preteaza sa montam un troliu tinand cont de puterea mica a acumulatorului ? Dar un scut metalic ?

Pro la alegere in afara de ceea ce se deduce din ce am relatat mai sus ar fi:
- cred ca este superba in oras. Nu locuiesc in Bucuresti ci intr-un oras unde este rareori aglomerat si nu merg bara la bara (adica mai mult sa stau pe loc precum in Bucuresti) . Intr-un oras unde cativa ani buni dezapezirea drumurilor este precara, transmisia 4x4 nu mai este un moft.
- nu fac off-road extrem si nici macar mediu. Merg la pescuit doar, dar recunosc ca de multe ori cu toata experienta mea, SUV-ul Nissan X-Trail era insuficient.

Am gasit pe net 2 oferte intre 6500 si 8000 de EUR si m-as incadra in buget, dar nu imi raman bani o perioada buna sa achizitionez si o masina de croaziera.

Sincer nu ma dau banii afara din casa acum si parca nu as mai da-o in bara sa cumpar un SUV fie el si Suzuky fara sa stiu ce poate Jimny.

O sa aleg SX4 doar dupa ce o sa vad ca Jimny chiar nu imi poate fi de folos.

Multumesc mult daca imi puteti raspunde si raman dator ca va pun sa tociti tastele si degetele.
Scuze de mesajul chiar exagerat de lung.

Multumiri anticipate tuturor
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Suzuki Vitara, motor J20A, 1997,
anvelope resapate MT restul stoc. YO4SCY - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
Re: Rog ajutor sa iau o hotarare
« Răspuns #1 : 16.Oct.2011, 06:14:53 p.m. »
Un mesaj lung, dar normal pentru cineva aflat in situatia asta ;)
Deci, motorul de 1.5dCI este fix cel al celor de la Renault. Renault nu este chiar un punct de reper cand vine vorba de motoarele diesel.
E bine la Suzuki Jimny n-o sa mai ai problemele cu ESP-ul. In offroad nici nu cred ca pot fi comparate cele 2 masini (fara sa exagerez). Zici ca nu vrei sa faci offroad, dar totusi te gandesti la troliu :dknow: Ii poti monta troliu fara nicio problema, atat electric cat si cel care functioneaza cu ajutorul reductorului (nu pot detalia pentru ca nu cunosc subiectul).
Scuturile...poate ca n-ai nevoie daca n-o sa te avanti prea mult in offroad dar, pentru ca investitia nu este foarte mare, zic ca n-ar strica sa te pazesti de "13 Marti, ceasul rau pisica neagra"
Personal am condus Jimny si cu 150km/h pe autostrada, deci nu cred ca e o problema. @Forte care e familist, are Jimny si se descurca de minune cu el pe distante mari la viteza de croaziera, din cate stiu eu, 100-110km/h si cu bagaje pentru 4 persoane :) (2 adulti si doua fete)

Daca mai ai intrebari, nu ezita.

Sent from my iPad
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline netcity

• Newbie
  • *
« Răspuns #2 : 16.Oct.2011, 07:52:08 p.m. »
Foarte adevarat ca nu am in gand sa merg in off road hard, dar sunt brailean si merg la pescuit cateodata. Mi s-a intamplat sa raman in noroi cu diverse masini din cauza cauciucurilor. Adica o balta cu raza de max 5 m. Cum nu poti impaca si capra si varza in privinta cauciucurilor (drum&off-road, macar sa pot scoate masina din balta fara sa chem un tractor) .

Cu scutul sunt Stan Patitul . La X-Trail aveam un scut din fibra de sticla. Am parcat in fata unei pensiuni, dar in iarba era un capat de teava infipt adinc in pamant. Nu am avut cum sa il vad si numai experienta m-a ajutat sa nu am alte daune in afara scutului crapat si zgaraieturi neesentiale pe dedesubt. La CASCO nu s-a putut deconta deoarece nu era pe drumul public.

Si nu as agata totusi toate crengile pe la motor. Unde mai punem pietrele de pe drumurile noastre pe care le adunam cu rotile.

Caut maine pe undeva o masina de drive test sa incerc sa ma dau cu ea pe sosea.

Multumesc pentru info. Poate exista si membrii posesori de Jimni.
anvelope resapate MT restul stoc. YO4SCY - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Offline VAXXi

« Răspuns #3 : 16.Oct.2011, 07:54:04 p.m. »
- cat este de pretentios la motorina motorul diesel ? Spun ca doresc sa fie diesel deoarece am posibilitatea alimentarii cu motorina mai ieftin ca la PECO. In plus am inteles ca motorul seamana cu motorul 1.5 dci de la Renault

Nu seamana, ci chiar este: este Renault K9K. Din pacate la noi nu s-a importat oficial, nu il gasesti in oferta dealerilor, asa ca vei avea o strutocamila (motor francez si masina spaniola, deoarece varianta Diesel e facuta la Santana in Spania) care este JB53. Fabrica din Spania are o situatie incerta, Suzuki si-a cam luat mana de pe ea ... ai prins ideea: va trebui sa te descurci cam pe cont propriu.

Si acum intrebarea: chiar nu se poate folosi masina la un drum in afara orasului ? Ma refer de ex. la un drum Bucuresti - BV - Sibiu de ex. Cat poate fi de obositor raportat la X-Trail sau SX4 ? In off road usor pot pati cum am patit cu X-Trail ? Mentionez ca am experienta in noroaie de vre-o 25 de ani.

Cat de lunga e o bucata de sfoara ? :) depinde mult de aprecierea personala, gradul de confort cu care esti obisnuit, cat esti de pretentios, etc. Cu alte cuvinte, pana nu incerci, nu-ti poate spune nimeni daca e suficient de comoda pentru tine. Se poate face orice vrei cu Jimny, dar la fel de bine se poate probabil bate un cui cu o bucata de branza daca o congelezi suficient. Parerea mea proprie si personala este ca NU e facuta pentru drumuri lungi; rezervor mic, ampatament mic, suspensie "păh stil vechi" topaitoare si destul de zgomotoasa in interior. Eu am antifonat-o destul de mult ca sa fac liniste la drum lung si sa fiu multumit.

- Cat de obositor raportat la un SUV poate fi un drum Buc-Azuga, pe zapada la sky de ex. pt. 2 adulti si un kinder ? Chiar nu am avea loc de bagaje ?

Un SUV este asa ... "plush". Jimny nu e asa. Iarasi, depinde cate bagaje vrei ... presupun ca poti demonta un scaun si sa folosesti locul pentru bagaje sau sa iei un portbagaj de cupola.

- Chiar nu se poate merge confortabil cu Jimny Diesel cu 130 pe autostrada ?

De diesel nu stiu, presupun ca-i mai subturat la 130 decat benzinaru' ceea ce-ar contribui la confort, dar repet: nu e o masina pentru viteze de-astea la noi in tara: e inalta, ingusta si tzopaitoare iar pe drumuri denivelate cum sunt la noi toate scapi garantat de pietre la rinichi. Pe drumuri bune e foarte ok, da' alea sunt in alte tari.

- Cum se comporta pe zapada inghetata sau gheata in oras fara ESP ?

Cred ca depinde cu ce-o incalti. Pe gheata nu stiu cine se descurca fara tinte, oricum :)

- Se preteaza sa montam un troliu tinand cont de puterea mica a acumulatorului ? Dar un scut metalic ?

Troliu se preteaza, e usor de modificat si exista multe variante de montaj. Acumulatoru' e intr-adevar o problema fiind mic, de-aceea cine se joaca serios cu el isi mai pune o baterie. Pana atunci, gandeste-te daca chiar ajungi sa ai nevoie de el ... de 1000 de EUR cat e un troliu bun, ori dai la lopata cand ai probleme si impingi (e o masina usoara), ori chemi de cel putin 10 ori un tractor sa te scoata :) desigur, tu stii mai bine cat de mult o sa te bagi in noroaie.

- cred ca este superba in oras. Nu locuiesc in Bucuresti ci intr-un oras unde este rareori aglomerat si nu merg bara la bara (adica mai mult sa stau pe loc precum in Bucuresti) . Intr-un oras unde cativa ani buni dezapezirea drumurilor este precara, transmisia 4x4 nu mai este un moft.

In oras e perfecta. E inalta, manevrabila, usor de parcat ca-i vezi spatele/capota, nu consuma mult, tot ce vrei. Vezi ca-i part-time 4x4, adica pe drum uscat n-ai voie cu 4x4 cuplat ca n-ai diferential central (ca la SX4 sau Vitara). Ma rog, cuplezi/decuplezi din mers de la buton la modelele post-2005, macar atat.

- nu fac off-road extrem si nici macar mediu. Merg la pescuit doar, dar recunosc ca de multe ori cu toata experienta mea, SUV-ul Nissan X-Trail era insuficient.

Cu tot respectu', presupun ca aveai anvelope de asfalt pe X-Trail ? scuturi sunt de toate felurile, protectii pentru prinderea bratelor pe sasiu, pentru diferentiale, pentru cutia de transfer, de toate. Oferta de accesorii e de altfel foarte bogata. Sfatu' meu este sa conduci una macar 100 km si sa vezi daca e pe masura dorintelor tale.
Suzuki Jimny 1.3 DOHC JLX 2007
Daewoo Espero 1.8 CD SOHC 1995

Offline netcity

• Newbie
  • *
« Răspuns #4 : 16.Oct.2011, 08:46:10 p.m. »
@VAXXi - recunosc aveam cauciucuri de strada Winter. 2 probleme m-au suparat la X-Trail:

- rotile se invarteau cand doreau ele si in nici un caz cand doream si trebuiau sa se invarta.
- era sa fac un accident urat din cauza lipsei ESP-ului la debraiere. Mai precis am depasit pe zapada, iar la trecerea din viteza 1 in viteza a II a masina a derapat. ESP-ul functioneaza la acest model numai prin incercarea de a invarti roata si nu si prin corectarea lor cu ajutorul ABS.
- din cauza aceasta nu mai vreau sa aud de vasco-cuplu la 4x4. Am ramas odata chiar si suspendat cu fata in zapada, rotile spate erau pe asfalt uscat si masina nu a iesit. Rotile spate nu se puteau invarti avand destula forta sa scoata masina din zapada.

Maine incerc sa gasesc un Jimny sa vad cum se prezinta pe asfalt, dat fiind ca ramane singura masina a familiei pana in luna mai a anului viitor. Si in afara de mers in oras mai raman cateva drumuri bune in iarna asta pe Valea Prahovei.

Parerea unanima pe care o tot citesc pe net, este ca Jimny este chiar dezastruos pe asfalt. Imi era folositoare totusi o comparatie cu o masina uzuala (Dacia, Cielo, Tico, etc.)

Multumiri si sper ca topicul sa nu devina un flamme benzinar contra diesel.

Offline VAXXi

« Răspuns #5 : 16.Oct.2011, 08:51:28 p.m. »
In comparatie cu Cielo, este mai putin confortabila "la fund" dar mai comoda pentru sofer datorita pozitiei inalte. De-aia ziceam, tre' sa le aduni si sa vezi daca rezultatul iti convine. Nu e asa dezastruos pe asfalt, e ok pe asfalt bun, dar nu este tocmai o "masina"  :)
Suzuki Jimny 1.3 DOHC JLX 2007
Daewoo Espero 1.8 CD SOHC 1995

Offline alexb25

• Full Member
  • Mesaje postate: 229
jimnyholic

Offline Forte

« Răspuns #7 : 16.Oct.2011, 10:49:46 p.m. »
Este o masina bestiala ... eu am 2! Una de zi cu zi ... in oras ... pe care o impart cu sotia mea, este a ei ... pentru ca este automata, dar mai tot timpul ma gasesti pe mine la volan! Am mai multe masini, dar pentru oras prefer Jimny! Pentru concendii este masina ideala: am fost la munte in iesiri de weekend cu zecile! Am fost plecati maxim 5 zile si am avut loc de bagaje, atat pentru noi, cat si pentru 2 copii!

Al doilea Jimny ... este masina care mi-a schimbat viata ... am descoperit pasiunea vietii mele ... off-road-ul ... am cunoscut o gramada de oameni noi ... am pus bazele Asociatiei "Offroad in Dobrogea" ...

Jimny m-a facut sa cunosc Suzuki-Club.ro

Cat despre noroi ... te invat o lectie tare: daca inca nu ai dus masina in ture pana la rosu ... daca nu ai dat inainte si inapoi de zeci de ori ... inseamna ca nici nu ai incercat sa iesi din situatia in care esti! Trebuie sa auzi motorul in limitare ... sa apesi pedala de acceleratie pana la fund si sa o ridici usor pana gasesti turatia in care incepi sa ai tractiune!

Cand masina va fi plina de noroi ca a mea din poza ... atunci ai incercat sa iesi din noroi!

The following users thanked this post: vali2009

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
« Răspuns #8 : 17.Oct.2011, 12:23:42 a.m. »
Si noi pe tine  B-)
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline netcity

• Newbie
  • *
« Răspuns #9 : 17.Oct.2011, 10:57:31 a.m. »
............ Pentru concendii este masina ideala: am fost la munte in iesiri de weekend cu zecile! Am fost plecati maxim 5 zile si am avut loc de bagaje, atat pentru noi, cat si pentru 2 copii!

..........

Aici m-ai convins ! Dar si pentru ca avem varste apropiate. Am sunat acum la Radacini la Braila dar nu este nici una. Mai caut.

Cat despre noroi ... te invat o lectie tare: daca inca nu ai dus masina in ture pana la rosu ...

Aici nu m-ai prins. Dupa multi ani de noroaie obligatorii cu ARO, tractoare, bene, camioane, numai placere nu a fost. As mai incerca dar in grup cu prieteni. Cred ca ar fi teribil. Pana atunci ma dau doar pe drumuri cu dificultate pana la "drum forestier" .

Cand masina va fi plina de noroi ca a mea din poza ... atunci ai incercat sa iesi din noroi!

Sunt ferm convins de ce poate Jimny sa faca in off-road. Doar la on road croaziera am dubii.

Sa vad daca gasesc undeva in oras astazi un Jimny cu care sa ma dau un pic pe sosea.
Ma simt ca pe "invers", toata lumea ar proba masina asta in off road numai eu as dori sa vad cum este pe asfalt.