Inainte de reteta un mic preambul despre bulgur:
E un grau spart si asa si arata, il cumperi de la un magazin turcesc sau din alta parte daca gasesti. La magazinul de unde l-am luat aveau varsat sau la punga; eu am luat varsat . Ai grija ca se gaseste si bulgur macinat marunt care se foloseste la salate. Nu lua din ala ca in loc de pilaf o sa-ti iasa un terci
Se lasa la umflat in apa cam 2 ore inainte de a-l gati, motiv pentru care in prima poza arata ca si cum ar fi fiert deja.
Ingrediente:
- bulgur
- rosii proaspete
- ceapa
- doi catei de usturoi
- pasta de rosii (am luat tot de la magazinul turcesc mai mult din curiozitate. Calitate buna dar cu nimic deosebita de o pasta de rosii buna produsa oriunde in alta parte)
- ulei de masline
- sare si piper
- supa de pui (sau legume) pentru un plus de gust
- optional ardei iute (pentru puristi ardei Allepo) sau pasta de ardei iute, busuioc proaspat.
Mod de preparare:
- Toci ceapa marunt, marunt si dai rosiile crude pe razatoare. Daca te-ai hotarat sa fie putin picant toci si ardeiul iute marunt inlaturand semintele.
- Pui ulei de masline in vasul in care vei gati (eu am folosit un wok) si-l incalzesti bine la foc mediu.
- Pui ceapa la calit pana incepe sa transpire si devine sticloasa.
- Adaugi pasta de rosii impreuna cu usturoiul zdrobit si amesteci cu spor. Tot acum e momentul sa adaugi si ardeiul iute tocat.
- Arunci inauntru bulgur-ul impreuna cu supa de pui (sau legume) fierbinte. Daca nu ai asa ceva la indemana poti folosi apa fierbinte. Adaugi sare si piper negru macinat. Dai focul mare pana incepe sa fiarba si apoi lasi la foc mic.
- Amesteci periodic sa nu se arda si il potrivesti de sare pe parcurs.
- Cam in 15 minute e gata (daca scade prea mult in acest timp mai adaugi apa ca sa nu se prinda de vas).
- Adaugi busuiocul proaspat tocat si il amesteci bine. Ii pui capac si il lasi sa-si traga sufletul cel putin 5 minute.
Eu nu am pus ardei iute si nici busuioc. In plus fata de reteta am pus odata cu pasta de rosii doua linguri de pasta de ardei capia care zacea prin frigider.
PS: adana kebab (
adeca tepusele cu carne) l-am facut pe gratar (pe aragaz ca deh asa e la bloc - pe gratar cu jar de carbuni ies mai bune) iar muraturile (tot turcesti) au fost pur si simplu scoase din borcan pe farfurie.