Autor Subiect: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea  (Citit de 108298 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline toma

Re: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea
« Răspuns #700 : 04.Sep.2017, 02:43:40 p.m. »
Inainte de reteta un mic preambul despre bulgur:

E un grau spart si asa si arata, il cumperi de la un magazin turcesc sau din alta parte daca gasesti. La magazinul de unde l-am luat aveau varsat sau la punga; eu am luat varsat . Ai grija ca se gaseste si bulgur macinat marunt care se foloseste la salate. Nu lua din ala ca in loc de pilaf o sa-ti iasa un terci  :D
Se lasa la umflat in apa cam 2 ore inainte de a-l gati, motiv pentru care in prima poza arata ca si cum ar fi fiert deja.

Ingrediente:

- bulgur
- rosii proaspete
- ceapa
- doi catei de usturoi
- pasta de rosii (am luat tot de la magazinul turcesc mai mult din curiozitate. Calitate buna dar cu nimic deosebita de o pasta de rosii buna produsa oriunde in alta parte)
- ulei de masline
- sare si piper
- supa de pui (sau legume) pentru un plus de gust
- optional ardei iute (pentru puristi ardei Allepo) sau pasta de ardei iute, busuioc proaspat.


Mod de preparare:

- Toci ceapa marunt, marunt si dai rosiile crude pe razatoare. Daca te-ai hotarat sa fie putin picant toci si ardeiul iute marunt inlaturand semintele.
- Pui ulei de masline in vasul in care vei gati (eu am folosit un wok) si-l incalzesti bine la foc mediu.
- Pui ceapa la calit pana incepe sa transpire si devine sticloasa.
- Adaugi pasta de rosii impreuna cu usturoiul zdrobit si amesteci cu spor. Tot acum e momentul sa adaugi si ardeiul iute tocat.
- Arunci inauntru bulgur-ul impreuna cu supa de pui (sau legume) fierbinte. Daca nu ai asa ceva la indemana poti folosi apa fierbinte. Adaugi sare si piper negru macinat. Dai focul mare pana incepe sa fiarba si apoi lasi la foc mic.
- Amesteci periodic sa nu se arda si il potrivesti de sare pe parcurs.
- Cam in 15 minute e gata (daca scade prea mult in acest timp mai adaugi apa ca sa nu se prinda de vas).
- Adaugi busuiocul proaspat tocat si il amesteci bine. Ii pui capac si il lasi sa-si traga sufletul cel putin 5 minute.

Eu nu am pus ardei iute si nici busuioc. In plus fata de reteta am pus odata cu pasta de rosii doua linguri de pasta de ardei capia care zacea prin frigider.

PS: adana kebab (adeca tepusele cu carne) l-am facut pe gratar (pe aragaz ca deh asa e la bloc - pe gratar cu jar de carbuni ies mai bune) iar muraturile (tot turcesti) au fost pur si simplu scoase din borcan pe farfurie.
« Ultima Modificare: 04.Sep.2017, 05:21:55 p.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 

Offline fireburn

Re: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea
« Răspuns #701 : 04.Sep.2017, 03:35:33 p.m. »
Merci :)
_______________________
Fac ce vreau, dar stiu ce fac ?
 

Offline yeti

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1520
  • Thanked: 551 times
  • Gen: Bărbat
    • Bucuresti, Sector 3
Re: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea
« Răspuns #702 : 07.Sep.2017, 06:28:15 p.m. »
Tocmai ce l-am pescuit de la Lidăl. Pana ii dau solzii jos, as aprecia doua trei sugestii de preparare. Ceva relativ usor si sa nu dureze prea mult.

......
Uf, am intentionat ca mesajul sa fie cu poza, dar nu o pot atasa. :-((
Este vorba de un crăpcean dolofan de vreo doua kile.
« Ultima Modificare: 07.Sep.2017, 07:07:01 p.m. de yeti »
  • Opel Mokka Cosmo 1.4 benzina turbo 140CP 6MT 4x4 Red Velvet BFGoodrich G-grip allseason2 (fost Suzuki Vitara Cool 1.6 benzina 120CP 2WD 5MT Superior White Michelin CrossClimate)
Vitara 
Mokka
 

Offline ...

Re: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea
« Răspuns #703 : 07.Sep.2017, 06:49:36 p.m. »
Cel mai simplu si rapid e sa-l tai rondele, sa le lasi 10 minute la rece intr-un bol cu putin ulei de masline, piper, sare si zeama de la o jumatate de lamaie mica, apoi dai rondelele umede prin faina de grau si le prajesti la foc mediu in tigaie cu ulei, cat sa acopere jumatate din rondea. 7 minute pe o parte, 7 pe cealalta. Intre timp faci mamaliguta, 4 cani de apa, 2 cani de malai de tara negrisat. Mujdei din usturoi romanesc nepiscacios, neaparat cu ulei de masline, 1 lingurita de smantana si 1 lingurita de bulion de casa. Demential. Ma duc sa decongelez lupii-de-mare, ca-mi ploua in gura.
 

Offline gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14537
  • Thanked: 3483 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Re: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea
« Răspuns #704 : 07.Sep.2017, 06:50:31 p.m. »
Eu il fac in stil mediteranean. Daca il poti fileta, e perfect, daca nu, va trebuia sa-i bagi ceva ingrediente si in burta.
Acum merg rosiile coapte in loc de rosii in bulion, care sunt preferate iarna.

Merge cu vin alb, sec, rece, mult si gratis...  ;)
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice
 

Offline ...

Re: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea
« Răspuns #705 : 07.Sep.2017, 06:58:57 p.m. »
@yeti a vrut usor si sa nu dureze mult. Chiar daca e in stil mediteraneean si mai sanatos, la cuptor dureaza mult mai mult... :ceas:
 

Offline gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14537
  • Thanked: 3483 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Re: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea
« Răspuns #706 : 07.Sep.2017, 07:02:01 p.m. »
Timp ceva mai mult, munca ceva mai putina. Si nu faci 2 feluri concomitent...  ;)
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice
 

Offline ...

Re: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea
« Răspuns #707 : 07.Sep.2017, 07:16:55 p.m. »
E un singur fel: peste prajit cu mamaliga si mujdei. Ataaat!
 

Offline yeti

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1520
  • Thanked: 551 times
  • Gen: Bărbat
    • Bucuresti, Sector 3
Re: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea
« Răspuns #708 : 07.Sep.2017, 07:21:22 p.m. »
Multumesc @cad & @gabineg  >:D<
Ambele retete sunt la fel de apetisante, greu de decis pentru mine, caci imi ploua in gura la fel dupa fiecare. De aceea am lasat-o pe soață sa aleaga, iar ea a inclinat spre varianta "prajit". Eu am terminat de curatat si transat, iar de acum incolo este runda ei :).

P.S. Am reusit sa pun si poza, vedeti mai sus.
« Ultima Modificare: 07.Sep.2017, 08:08:29 p.m. de yeti »
  • Opel Mokka Cosmo 1.4 benzina turbo 140CP 6MT 4x4 Red Velvet BFGoodrich G-grip allseason2 (fost Suzuki Vitara Cool 1.6 benzina 120CP 2WD 5MT Superior White Michelin CrossClimate)
Vitara 
Mokka
 

Offline ...

Re: mai trebuie sa si mancam sa avem dupa ce bea o cafea
« Răspuns #709 : 07.Sep.2017, 07:26:24 p.m. »
Pofta buna tuturor!