Azi am pregatit un peste mediteranean. Reteta originala e cu salau, dar, in timp, am folosit si somn, sau crap, cum e cel de azi. Oricum, pestele are sub 1,5 kg, astfel incat sa incapa in tava. Altfel, se poate pune taiat in felii.
Deci, se curata si se spala bine pestele, se presara usor cu condimente (in cazul de fata pentru peste de la plic) si se aseaza intr-o tava in care am pus 100 ml ulei de masline. L-am invartit de 3-4 ori prin ulei, ca sa prinda pelicula, apoi l-am acoperit cu usturoi proaspat taiat fulgi. Dupa un sfert de ora la foc moderat, pana i se aureste pielea, se acopera pestele cu felii de rosie, dupa care se mai da la cuptor 20 minute. Se pregateste un sos dintr-o lingura de bulion, 200 ml vin alb si o lingurita de delikat, care se toarna in tava, si se baga din nou in cuptor inca vreo 20 minute. Se asaza in platou si se adauga patrunjel proaspat.