Azi am facut un bors de peste. A iesit bun, atat de bun cat poate sa iasa gatitul de apartament cu ingrediente de supermarket; din pacate destul de departe de gateala de-acasa de pe malul Dunarii. Pentru asta imi mai trebuiau cateva soiuri/marimi de peste, un ceaun si-o pirostrie si ... altele.
Pe scurt, varianta cu ingredientele avute la dispozitie (1/4 radacina telina, 1 radacina patrunjel, 1 rosie, 1/2 ceapa, 8 capatani crap, cateva fire de patrunjel verde. Nu am pus orez si nici cartof):
1. Se toaca foarte marunt (sau pe razatoare la ochiurile cele mai mari) telina (radacina), patrunjel (radacina), ceapa si rosie. Pentru textura se poate adauga orez, cateva boabe, atat cat se ia cu trei degete din punga de orez si respectiv un sfert de cartof.
Am adaugat la cele de mai sus si patrunjel frunze (se pune si lujerul frunzelor, separat in prealabil de frunze).
Se pun la fiert fara sare, cu foarte putin ulei - nu mai mult de o pata cat o moneda.
2. Cand cele de mai sus sunt aproape fierte se adauga capatanile de peste si sare. Se lasa sa fiarba 10-15 minute.
3. Cand totul este bine fiert se adauga o lingura de otet si se mai lasa sa fiarba 2-3 minute.
4. Pofta buna (peste farfuria cu ciorba fierbinte se pot presara cateva frunzulite de patrunjel strivite un pic intre degete si rupte in bucati mici).