În metrou, conversația telefonică a unui domn, confesiunea sa fericită și exuberantă, mi-a ciulit urechile și m-a purtat în doar cîteva secunde pe tărîmul unui romantism pe care îl credeam pierdut: „Este atît de șic, și de elegantă, și de frumoasă, este tot ce mi-am dorit vreodată și, da, sînt cu adevărat și iremediabil îndrăgostit. Nu, nu are patru, ci două portiere”.
**************
Din alte pandemii. S-a scos la licitație în Anglia un text manuscris (două pagini) de Isaac Newton care conține leacul împotriva ciumei bubonice propus de genialul fizician. Zice descoperitorul legilor mecanicii: se ia o broască rîioasă, se atîrnă în sobă de picioarele din spate, cu capul în jos, vreo două-trei zile, pînă vomită un amestec de pămînt cu insecte; această borîtură se colectează într-un recipient mic din ceară galbenă și se face din ea, astfel, un fel de unguent. Cu unguentul acesta se tratează bubele ciumei. Și trec. Dacă nu trec, pacientul să urmeze tratamentul cu geme și cristale, că sigur scapă. Interesant pentru istoria științei este că Newton a scris acest text în 1666, la Cambridge, exact în vremea în care descoperea gravitația universală. Interesant pentru noi toți, însă, ar fi să ne imaginăm cum se vor uita urmașii noștri, peste 360 de ani, la recomandările științifice anti-COVID de astăzi.
**************
Cei doi locuitori (82 și 74 de ani) dintr-un cătun izolat din Italia insistă să poartă mască din respect unul față de celălalt și pentru că „e o chestiune de principiu”. Cînd se întîlnesc la o cafea, stau la o masă lungă de doi metri, fiecare la alt capăt, și încearcă să păstreze distanța și atunci cînd merg împreună ca să ia apă de la fîntînă. Sînt convinsă că dacă în Germania ar exista un cătun cu un singur locuitor, și acela ar purta mască din respect față de reguli și de sine însuși.