Vanzatorul anului...
Angajeaza seful de magazin un baiat nou, tanar fara experienta. Ca oricarui nou venit intr-un magazin universal cu de toate, ii face instructajul:
- Uite, cand cineva vine si vrea ceva sau intreaba despre un lucru, tu nu ii spui numai despre lucrul ala, ii prezinti si alte lucruri pe care noi le avem si se potrivesc cu ce vrea el. Ai inteles?
- Da, prezint alternative.
- Exact. Azi e prima ta zi de lucru asa ca nu am asteptari prea mari dar la sfarsitul zilei noi facem o evaluare a tuturor vanzarilor si vanzatorilor, asa ca sa nu fii stresat ca nu faci nimic azi.
- Multumesc!
Trece ziua si se anunta rezultatele. Vanzarile zilnice erau anuntate de catre vanzatori catre toata echipa, insotite de laudele appreciative la adresa respectivului:
- Azi am realizat vanzari de 4500 de dolari!
- Felicitari ! Bravo!
Ultimul , ca nou venit , tanarul isi anunta realizarile:
- Eu astazi am vandut de 120.000 de dolari !
Liniste - mormant! Face ochii mari seful de magazin si il intreaba?
Cum ai reusit tu sa vinzi de 120.000 de dolari? Ce ai vandut?
- Pai am inceput sa vorbesc cu clientul despre pescuit , el ar fi mers la pescuit dar nu avea undita. Dupa ce i-am prezentat undita, l-am intrebat daca are carlige, ata si mulineta. Omul nu prea le stia asa ca am prezentat variantele de unde el a ales. Nu stia cum se foloseste momeala si liguritele dar i-a spus despre ele. Nu cunostea care seturi de momeala sau ligurite i se potrivesc asa ca i-am vandut mai multe seturi, sa vada cu care se intelege mai bine. L-am intrebat unde si ce ii place sa pescuiasca, nu stia exact unde dar i-ar fi placut sa pescuiasca pastravi asa ca i-am vandut costumul nostru special,etans, cu incalzire, pentru pescuit in ape de munte reci. Dar el are doar un auto sedan cu care nu poate urca la munte asa ca l-am dus la raionul nostru auto de unde si-a ales omul o masina adevarata. Un Range Rover!
- Si cum, ai vandut toate astea unui om care vroia numai o undita?
- Nuuuuu, de fapt el vroia tampoane. Asa ca i-am spus ”daca tot nu poti sa faci nimic, nu ti-ar place sa mergi la pescuit?”