Dreptul la reparat... imi suna a socialism... Obligi producatorii sa joace dupa cum le canti? de ce nu vedem astazi astfel de producatori prea des, care de la sine putere sa isi faca produsele usor reparabile ? Poate pentru ca aici capitalismul scartaie...
.....Pe de alta parte, la americani nu e ceva neobisnuit sa dai peste tractoare John Deere de 80 - 100 de ani inca in functiune, sau peste baterii Ni-Fe (Edison) aidoma.
Da, producatorul ar trebui obligat sa faca obiecte reparabile. De ce?! Pai simplu, sa facem economie de reaurse, in primul rand.
In al doilea rand, o reparatie ar trebui sa coste mai putin decat inlocuirea.
In al treilea rand, prin reparatie, un numar mult mai mare de consumatori ar folosi acel produs(multi nu au posibilitati de inlocuire si ar renunta la produsul respectiv), ceea ce ar creea consumuri suplimentare din alte zone al industriei, locuri de munca si de ce nu confort.
Capitalismul nu scartaie, capitalismul ne-a dezvatat de reparatii, capitalismul ne-a invatat sa scoatem placa video defecta si s-o inlocuim, s-a rupt pantoful, il inlocuim, s-a defectat alternatorul, sa-l inlocuim, s.a.m.d., ptr. simplul motiv ca reparatia nu genereaza consum si un pantof cusut tine cat unul nou !
Si atunci s-a lansat conceptul de
societate de consum: prosusul se defecteaza imediat dupa iesirea din garantie, nu se mai repara ci se inlocuieste ! Dar nu toti consumatorii au fost incantati de acest concept, mai ales americanii.
Ca tot am adus vorba la americani, umbla vorba ca de la ei ar fi plecat conceptul de care vorbeam si anume cand un producator de becuri si-a dat seama ca becurile lui sunt atat de bune, incat se ard foarte greu. Ceea ce nu era bine, producea, dar nu mai avea clienti ptr. ca nu se ardeau becurile.Si atunci a umblat putin la filament, adica la calitate. Hopa, s-a lansat productia !
Se spune ca la o unitate de pompieri din SUA sta aprins un bec de pe la 1900, nu stiu daca s-o fi ars...
O situatie similara s-a mai intamplat si cu un producator de ciorapi de dama, care erau atat de bine facuti, incat femeile nu reuseau sa-i rupa. A procedat si el la fel, a umblat la calitate ! Doar ca aici a mai intervenit "cineva", si anume masina de remaiat ciorapi. Bine, l-a afectat, dar nu asa
mult.
Deci societatea de consum n-are niciun interes ca noi sa reparam lucruri, dovada fiind chiar disparitia pe nesimtite a acelor meserii, a acelei categorii de meseriasi care nici nu a mai avut nici macar unde sau de la cine sa invete sa repare !
Si ar mai fi mult de dezvoltat....