Prin anii 90 cu banii depusi pentru o Dacie mi-am luat un tv,Samsung!
http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-02-12/Suceava-judetul-cu-cei-mai-multi-pagubiti-care-isi-vor-recupera-banii-pentru-Dacii-depusi-inainte-de-1989
Si ai mei parinti si-au luat vreo suta de dolari (ei aveau banii pentru Oltcit)...
Sincer sa fiu, mie personal nu mi se pare corect cum se pune problema, pe mai multe considerente:
- imediat in 1990, fiecare deponent care mai era interesat de masina trebuia sa obtina in scris (sub forma de contract/acord/intelegere) de la intreprinderea Dacia (sau mai precis IDMS - Intreprinderea de Distributie a Materialelor Sportive - ca acolo se faceau inscrierile) ca se vor livra in urmatorii x ani (parca 5 ani era termenul de asteptare) masinile contractate inainte de Dec.1989;
- tinand cont de durata de asteptare de 5 ani de zile, in 1994 ar fi trebuit ca lucrurile sa fie clare (pentru putinii care erau suficient de orbi incat sa nu vada devalorizarea): daca nu se efectua livrarea - IDMS trebuia tras la raspundere pentru livrarea masinilor/recuperarea banilor;
- daca nu se obtineau banii de la IDMS/Dacia pana la preluarea de catre Renault - fctie. de unde ajunsesera banii pe traseu - preluarea Daciei de Renault trebuia facuta cu amendamentul livrarii masinilor/returnarii banilor;
- oricum ar fi, nu vad de ce in anii de gratie 2013/2014 bugetul de stat (la care contribuim cu totii) ar trebui sa suporte aceste despagubiri, doar pentru ca unii au fost suficient de orbi sa vada ca un anumit sistem (IDMS) se destrama sau ca banii se devalorizeaza - oamenii au pierdut (si pierd) bani si pe scheme piramidale, si pe bursa/pe diferentele de curs valutar si nimeni nu-i despagubeste (ar trebui sa fie vorba de responsabilitatea riscurilor asumate);
- in 1989 70,000Lei reprezentau 4,375USD (la cursul oficial de 16Lei/USD), ceea ce s-ar traduce in 14,362RON (la cursul de azi), nu 28,000RON cat reprezinta despagubirile ... dar ce mai conteaza aceasta diferenta ca tot sunt banii nostri, ai tuturor...