Autor Subiect: Consum combustibil  (Citit de 376556 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline fireburn

Re: Consum combustibil
« Răspuns #2420 : 03.Iul.2015, 11:03:56 a.m. »
Depinde de cat de grea ai talpa.
E direct proportional cu consumul.

Offline cristidav

« Răspuns #2421 : 03.Iul.2015, 11:26:20 a.m. »
Da, dat fiind faptul ca n-am chef sa zabovesc mult pe drumuri cu piciul in spate, nu merg prea des la viteze constante.
  • S-Cross 1.4T AllGrip Hybrid Passion 2021 ( inainte - SX4 2WD 1.6 VVT 2012 )

Offline BXXENL

« Răspuns #2422 : 03.Iul.2015, 11:34:23 a.m. »
Nu stiu ce stil ai, deci sa nu te superi daca zic niste chestii care nu ti se aplica sau le faci deja, vorbesc la modul general, si sfaturile trebuie aplicate numai daca nu pun in pericol siguranta rutiera.

Daca trebuie sa muti piciorul de pe acceleratie direct pe frana, undeva putin mai devreme ai gresit, si consumul va reflecta si el asta.

Cel mai simplu te inveti sa conduci economic incercand sa nu folosesti frana in timp ce te aflii in trafic...anticipezi, pastrezi distanta astfel incat sa fie suficienta o decelerare si sa nu ai nevoie de frana. Incearca sa maximizezi distanta parcursa cu inertia masinii, adica sa inveti treptat sa ridici mai devreme piciorul de pe acceleratie, si sa inveti cum sa sustii cat mai usor viteza masinii (o lasi sa ia viteza in vale, nu pui frana,nu o scoti pe liber daca asta presupune folosirea franei pt a incetini apoi).

Cunoasterea traseului ajuta enorm, iti permite sa iti adaptezi viteza fara sa franezi, iti permite sa pastrezi viteza in viraje, stii cand trebuie sa-ti iei avant inainte de un deal ca sa urci lejer nu sa tragi de masina in panta...

Vezi pe cineva ca franeaza inainte de o curba? A gresit, putea sa ridice piciorul de pe acceleratie cu cateva secunde mai drevreme decat a facut-o, si masina ar fi pierdut natural din viteza in timp ce ar fi parcurs pe gratis distanta pana la viraj. La fel cand te apropii de o intersectie, alta masina sau orice altceva te-ar putea obliga sa incetinesti.

Frana creste consumul mai mult decat acceleratia, pt ca oricat de economic ai accelera, daca imediat pui frana a fost degeaba. Mersul "pe pilot automat" nu e economic, e mai bine sa lasi masina sa varieze un pic in viteza in functie de teren, acceleratie la vale, ia-ti avant si foloseste inertia la deal, decelereaza din timp pt viraje nu frana inainte de ele, si o sa vezi ca de cate ori faci asta mai scade un pic consumul. Mersul la aspiratie poate ajuta si el enorm, e mare diferenta intre a accelera la vale pt a mentine viteza, si a cobora aceeasi in frana de motor pt ca cel din fata impinge aerul si pt tine.

Evident, toate astea in limitele sigurantei , nu merita sa-ti botesti masina pt un strop de benzina.

Incearca sa nu te compari cu alti colegi, ci sa incerci sa-ti imbunatatesti consumurile tale. Intrece-te cu tine, poate unii colegi numesc mers cu 130 atingerea pt un scurt moment a acestei viteze la vale, altii vorbesc de viteza medie...plus ca nici conditiile n-au cum sa fie egale. 7.3 nu pare deloc mult in conditiile unui concediu pe meleaguri straine si mers pe autostrada, nu cred ca as fi scos un consum mai bun in conditiile tale, dar cand ai timp incearca sa mergi cu 100-110, s-ar putea sa-ti dea cu 6 si un pic sau poate sub ;)

• SX4 1.5
Alex

Offline cristidav

« Răspuns #2423 : 03.Iul.2015, 11:59:48 a.m. »
De ce m-as supara ? Chiar multumesc pentru atentie :)
Dar, spre dezamagirea ta, ceea ce ai exprimat tu acolo e chiar stilul de condus in Romania. Anticipari, frana de motor, etc.

E adevarat ca in strainatate, pe langa ca au fost meleaguri montane, nici n-am anticipat mai nimic, am vrut doar sa ajung la destinatie. Acesta e minusul. Iar faptul ca au avut limitare de 80, pe care am respectat-o mereu, e plusul. Astfel, s-a ajus la o medie decenta. Repet, sunt chiar multumit de consum, tinand cont de toate circumstantele.

Insa in Romania, conducand de multe ori cum ai scris, tot ma trezesc cu consumuri mixte de 7,5. Ma rog, nu e o gaura in cer, cunosc minusurile acestei mici struto-camile, mai ales cand ma mai si plimb in a 1-a si a 2-a pe pantele muntilor.

Ceea ce ma frapeaza, mai nou, sunt consumurile cu care se prezinta noii posesori de Vitara 2015. Adica acelasi motor (pesemne ca si cu modul sport), masina mai usoara cu doar 100 kg, la fel de non-aerodinamica, si ei vin cu consumuri de 6 si 5. No' asta ma intriga   :-O

PS: sub 6.0 consum pe suta ? In veci pe masina asta :-)) Fac o plecaciune deca merg ca mosii cu 80 si vad 6,5 extraurban.
  • S-Cross 1.4T AllGrip Hybrid Passion 2021 ( inainte - SX4 2WD 1.6 VVT 2012 )

Offline Nick666

« Răspuns #2424 : 04.Iul.2015, 07:40:14 a.m. »
Depinde de cat de grea ai talpa.
E direct proportional cu consumul.
Consumul nu e direct proportional cu talpa, ci cu turatia. La aceeasi viteza (90 sa zicem), in a 5a cu pedala la podea consuma mai putin decat in a4a cu pedala la podea care consuma mai putin decat in a3a cu pedala la podea.....
« Ultima Modificare: 04.Iul.2015, 07:43:28 a.m. de Nick666 »
1.5 GLX AC 2009

Offline Nick666

« Răspuns #2425 : 04.Iul.2015, 07:41:48 a.m. »
Mai mult de atat, la 90 sa zicem la urcarea unui deal, ca sa mentii 90 in a5a cu pedala la 75% consuma mai putin decat in a4a mentinand viteza la 90 (sa zicem ca pedala ii la 65%) , care consuma mai putin decat a3a mentinand viteza la 90 (sa zicem ca pedala ii la 50-40%).
« Ultima Modificare: 04.Iul.2015, 07:48:48 a.m. de Nick666 »
1.5 GLX AC 2009

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #2426 : 04.Iul.2015, 12:52:14 p.m. »
Poligon de antrenament pentru ce-ai sugerat tu este A2 dupa trecerea podului de la Cernavoda in sensul de mers spre Constanta. Aici mi-a crescut consumul in toate drumurile pe care le-am facut spre mare pe acest traseu.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline shpeedy

« Răspuns #2427 : 04.Iul.2015, 01:41:38 p.m. »
Consumul nu e direct proportional cu talpa, ci cu turatia. La aceeasi viteza (90 sa zicem), in a 5a cu pedala la podea consuma mai putin decat in a4a cu pedala la podea care consuma mai putin decat in a3a cu pedala la podea.....

Pe mine recunosc ca m-ai pierdut - nu prea vad cum e posibil ca in 3 viteze diferite (III>IV>V) cu pedala la podea (aceiasi 5-6,000rpm) sa ai aceeasi viteza....
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline AT

« Răspuns #2428 : 04.Iul.2015, 02:09:58 p.m. »
Pentru motorizarea benzina nu cred ca ar trebui sa ne ingrijoreze consumul decat daca depaseste 8.5% , intrucat conditiile obtinerii lui sunt diferite de la o masina la alta ( tip drum/stil conducere/incarcare).
De asemenea consumul mediu nu ar trebuii evaluat pe distante relativ scurte (500-700km) unde influenta tipului de drum este majoritara pentru consumul obtinut. Cred, mult mai corect de evaluat ar fi consumul mediu obtinut pe o distanta mai mare, minim 2000 km.
Pentru un randament mai bun, calitatea combustibilului reprezinta un alt factor important.
  • Suzi Quatro (spirit 1.6 vvt 4x4 2015) - Probably the first owner of New Vitara in Romania -

Offline Nick666

« Răspuns #2429 : 04.Iul.2015, 02:12:46 p.m. »
Pe mine recunosc ca m-ai pierdut - nu prea vad cum e posibil ca in 3 viteze diferite (III>IV>V) cu pedala la podea (aceiasi 5-6,000rpm) sa ai aceeasi viteza....

In a 5a ai ~2800 rpm, a4a ~3200 rpm , a3a ~4000 rpm, bineinteles ca o sa incepi sa accelerezi daca esti pe drum drept si dai la podea pedala .Desi ai pedala la podea in toate 3 treptele, in a5a o sa consume cel mai putin si in a3a cel mai mult.

Similar, daca urci dealul si trebuie pedala 75% in a5a ca sa tii 90 , in a3a o sa trebuiasca probabil undeva la 50% pedala, dar in a5a consuma mai putin desi ai pedala mai tare apasata .
« Ultima Modificare: 04.Iul.2015, 02:24:04 p.m. de Nick666 »
1.5 GLX AC 2009