Autor Subiect: Schimbarea sezoniera a cauciucurilor (metode si preturi)  (Citit de 12171 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline ntire2000

Re: Schimbarea sezoniera a cauciucurilor (metode si preturi)
« Răspuns #70 : 07.Nov.2020, 10:14:27 p.m. »
Astazi am dat jos jantele originale cu gume de iarna ca sa lubrifiez portiunea de contact dintre janta si butuc.
Le-am montat sâmbata trecuta pe alea de iarna, iar la demontarea celor de vara am constatat ca în interiorul dintre janta si butuc era umezeala si început de rugina - intra apa si din cauza lipsei de ventilatie ramâne acolo.
Neavând o solutie de moment mi-am propus sa le dau jos astazi si sa rezolv problema.
Nu va spun ca m-am chinuit 15 minute ca sa dau jos rotile de pe puntea fata, parca erau sudate de butuc, chiar daca acum o saptamâna am sters cum am putut umezeala.
Deci sfatul meu e sa dati cu ceva lubrifiant între roata si janta, altfel la primavara n-aveti sanse decât la vulcanizare.

PS: eu am luat spray-ul ala cu silicon -  din Lidl la 12 lei.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline bogdanpiatra

« Răspuns #71 : 07.Nov.2020, 11:10:09 p.m. »
Sunt spray uri cu cupru, mult mai bune.
Acel spray cu silicon e mai mult pentru parti cauciucate
  • nici una inca

Offline Bobi

« Răspuns #72 : 08.Nov.2020, 06:27:14 a.m. »
La mine rotile au "căzut" singure, cum desfaceam prezoanele cum se detasa roata de butuc.
Dar citind pe aici de problemele întâmpinate de voi am gresat si eu portiunea care sta in contact cu janta cu vaselina lichida (spray cu vaselina).

Apropo, cu anvelopele de iarna nu se mai aude zgomotul de rulaj, masina este atat de silentioasa incat zici ca e alta.
Ca atare m-am hotarat sa nu mai folosesc anvelopele de vara originale si sa-mi achizitionez altele mai de calitate.
Ce ziceti pe niste anvelope Continental Eco Contact fara uzura (rulaj ~4000 km) cat as lua ?

Offline Catalln

« Răspuns #73 : 08.Nov.2020, 01:11:05 p.m. »
Da cuplul de strângere îl respecta cineva?
  • Suzuki Vitara Passion 2015 1.6 VVT 4WD MT
Consum declarat: urban 6,5 L/100 Km; mixt 5,6 L/100 Km; extra urban 5,1 L/100 Km
Consum mixt realizat la

Offline Bobi

« Răspuns #74 : 08.Nov.2020, 01:29:35 p.m. »
Da.
Eu am prelungit manerul la cheia tubulara cu o coada de 1 metru la care am atarnat in capat o greutate de 12Kg.

Offline Valentin.Bartolomeu

« Răspuns #75 : 08.Nov.2020, 01:41:55 p.m. »
Da. Respect cuplul de strangere. Consider ca e foarte important mai ales pentru jantele de aliaj dar si pentru uzura prezoanelor. De aceea mi-am cumpart cheie dinamometrica. Le strang la 106N/m. Urmarind discutiile de mai sus mi-am adus aminte ca am gasit undeva pe net recomandari de strangere la cuplu pe uscat si umed. Exista o diferenta intre valori. Pe de alta parte nimeni niciodata nu mi-a recomandat sa dau cu vaselina sau cu ulei pe prezoane. Pe butuc, da. Eu la fiecare schimb de jante curat bine butucul si spal janta scoasa ca sa fie curata pentru viitoare montare. Nu am avut probleme pana acum. Mai e ceva: la fiecare schimb de jante (chiar daca nu s-a scos anvelopa) verificati echilibrarea. Face bine pe termen lung.
  • Suzuki Vitara 1.4 BoosterJet MT Spirit 2019

Offline enicky

« Răspuns #76 : 08.Nov.2020, 11:07:56 p.m. »
Da cuplul de strângere îl respecta cineva?
    Dar tu il respecti ? Ca vad ca se tot vorbeste p-aici...
Si daca da, explica cum o faci, ca eu, de ex. am rotile de iarna la un service si mi le desface/strange mecanicul si sincer, imi scapa faza cu acest cuplu. :)
   Si de cand am masini de aproape trei'jde ani numai la cuplu nu le-am strans si nici nu mi-a zburat vreo roata, nici n-am rupt nimic... Probabil am fost norocos.
Sau acest cuplu este ca senzorii de presiune, aparuti acum cativa ani, dar fara de care am trait "n" ani ?
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline ntire2000

« Răspuns #77 : 09.Nov.2020, 12:01:07 a.m. »
Aia de la vulcanizare care le strâng de nu mai poti sa le desfaci manual în mod sigur n-au auzit de cuplu de strângere.  :-))
Multi cred ca nici cheie dinamometrica n-au vazut, la ce preturi au alea mai profi.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

The following users thanked this post: enicky

Offline perfidus

« Răspuns #78 : 09.Nov.2020, 12:38:21 p.m. »
Sunt service-uri si service-uri. Adica mai degraba sunt ateliere de facut pene si service-uri pe bune. Poti alege ieftin si demontare cu barosul sau mai scump si cu strangere la cheia dinamometrica si vaselina cu cupru pe butucul de ghidare. La cei din urma de obicei te si informeaza despre uzura anvelopelor: cat este in marime absoluta, daca e diferita intre punti etc. Diferenta la mine in oras este de la simplu la dublu ca pret intre cele doua variante. Cheia dinamometrica e o mare inventie dar, ca toate lucrurile bune, o gasesti in cantitati mici pe la mecanicii nostri...

Suzuki Vitara 1.4T Spirit 4WD M/T 2019 ("Snow White")

The following users thanked this post: toma

Offline VictorN

« Răspuns #79 : 09.Nov.2020, 12:50:43 p.m. »
Crezi ca în reprezentanta strâng cu cheie dinamometrica? Nu. Sau cei din serviceurile de roti? Iarăși nu.
Când strângi roti toată ziua, 24/7, dezvolți memorie musculară, nu ai nevoie de cheie dinamometrica sa știi cât sa o strângi.

Cum spunea cineva: cheia dinamometrica face parte din categoria senzorilor de presiune. Sunt ok dar te poți lipsi cu usurinta de ele.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk