Or fi electricele viitorul, ca masini.
Dar cum se va rezolva incarcarea masinilor?
De exemplu, cand vom avea milioane de masini electrice in Romania?
Hai sa facem un calcul teoretic, in urmatoarele ipoteze:
- vom avea doar 1 milion de masini electrice in Romania. Asta ar insemna doar jumatate din cate sunt acum toate masinile in B-IF.
- o statie de incarcare ar necesita o putere minima de 6 kW
- la incarcat vor fi, simultan, maxim 1% din parcul de masini. Deci vom avea nevoie de o putere de 6 GW disponibila in acelasi timp. Asta inseamna cam 30% din
puterea instalata acum in Romania.
La 31.12.2019 figurau 8.749.390 masini inmatriculate in toata Romania.
Daca se va ajunge la electrificare totala a parcului auto din Romania, nu ne-ar ajunge resursa de energie actuala, daca doar 1/1000 dintre masini ar fi simultan la incarcare.
Si nici nu am discutat despre cum vom alimenta electric alte activitati, din industrie, case, etc., in acelasi timp cu incarcarea bateriilor de masini.
Sunt convins ca aceasta situatie critica, privind resursa de energie electrica, se regaseste in oricare alta tara.
Ceva imi tot da cu virgula cand incerc sa imi imaginez in urmatorii 20-30 de ani doar masini electrice.
Trebuie sa se "sara" un prag tehnologic foarte mare, ca sa ne duca la o solutie de a utiliza masini electrice in majoritate sau exclusivitate.
Pentru ca avem probleme in a gasi capacitati de productie suficiente de energie electrica, sau de a avea capacitate de transport adecvata pentru a incarca simultan milioane si milioane de masini pe tot globul, sau de a reusi o incarcare in timp suficient de scurt ca sa fie fezabila utilizarea permanenta.