O chestie ce mi s-a părut inițial o dovadă de cinism dar care poate fi interpretată și ca o dovadă de fair-play Hyundai: în "Pașaport service" pentru Kona 2019 scrie: "Durata medie de utilizare a autoturismului stabilită de producător, conform prevederilor legale, este de 8 ani."
Așa că nu cred că prindem 10 ani.
Știe cineva, care sunt acele "prevederi legale"?
Parerea mea este ca "prevederile legale" se refera la faptul ca trebuie stabilita durata medie de utilizare a produsului, nu cat si cum este aceasta calculata.
Lege nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora, cu completarile ulterioare:
Art. 1. - Prezenta lege reglementează aspecte privind vânzarea produselor, inclusiv a celor executate la comandă, şi garanţiile asociate acestora, în vederea asigurării protecţiei consumatorului.
Art. 2. - În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:
h) durata medie de utilizare - intervalul de timp, stabilit în documente tehnice normative sau declarat de către producător ori convenit între părţi, în cadrul căruia produsele de folosinţă îndelungată trebuie să îşi menţină caracteristicile funcţionale, dacă au fost respectate condiţiile de transport, manipulare, depozitare şi exploatare
Art. 20. - (1) Garanţia trebuie să cuprindă menţiuni cu privire la drepturile conferite prin lege consumatorului şi să ateste în mod clar că aceste drepturi nu sunt afectate prin garanţia oferită.
(2) Garanţia trebuie să precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garanţie,
durata medie de utilizare, modalităţile de asigurare a garanţiei - întreţinere, reparare, înlocuire şi termenul de realizare a acestora, inclusiv denumirea şi adresa vânzătorului şi ale unităţii specializate de service.
(3) Garanţia trebuie redactată în termeni simpli şi uşor de înţeles.