Fireburn, te cam contrazici singur.
Pe orice distributie de linux poti instala o interfata grafica. Installerul de la debian e in mod text(de fapt am auzit ca ultima versiune are si un sistem de instalare grafic), dar e foarte bine facut si mult mai eficient decat la multe alte distributii. Gentoo nu stiu ce installer mai foloseste, dar Sabayon, care-i bazat pe el se instaleaza foarte usor.
Ubuntu desktop e 99% debian.
OpenSuSE (ca nu am avut ocazia sa ma joc cu ala pe bani) incearca sa fie cat mai stupid friendly si din cauza asta unele lucruri simple in alte distributii devin foarte greu de facut in OpenSuSE.
Mandrake a fost cam prima distributie de linux usor de folosit (asta acum aproape 10 ani). Din pacate au cam ramas in urma si nu au venit cu nimic nou in ultima vreme.
Nu am folosit fedora, dar am folosit CentOS (o clona de RHEL) care mi s-a parut ok.
Din ce am observat, nu exista diferente de performanta semnificative intre distributii, asa ca alegerea depinde de preferintele fiecaruia.
Eu folosesc debian pe server (pentru ca e simplu si merge), ubuntu pe desktop (pentru ca-mi place debian si stiu pe unde isi tine toate fisierele de configurare), dd-wrt pe un router wireless si windows intr-o masina virtuala pentru photoshop. Am descoperit de curand o noua distributie care pare foarte interesanta. Ii zice
SliTaz, imaginea are 30 de mega si e un desktop perfect utilizabil (spre deosebire de dsl si puppy).