Autor Subiect: Despre becuri  (Citit de 10193 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline hugbear

Re: Despre becuri
« Răspuns #20 : 30.Ian.2011, 10:05:23 p.m. »
Nu.
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline Laurentiu

« Răspuns #21 : 30.Ian.2011, 10:16:55 p.m. »
Nu.
:-O Vorbind logic, un ciclu este format din doua alternante: pozitiv si negativ ceea ce reprezinta o frecventa de 100%. Raminind o singura alternata nu rezulta o scaderea a frecventei la jumatate (50%) ? Adica:
a) 3 cicluri de 100%: [plus] [minus] [plus] [minus] [plus] [minus]
b) 3 cicluri de 50%: [plus] pauza [plus] pauza [plus] pauza  
« Ultima Modificare: 30.Ian.2011, 10:22:51 p.m. de Laurentiu »
ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline adrian_r5

« Răspuns #22 : 30.Ian.2011, 10:30:21 p.m. »
Vorbind logic, un ciclu este format din doua alternante: pozitiv si negativ ceea ce reprezinta o frecventa de 100%

Vorbind logic ... ce inseamna frecventa de 100%   :-/ :-/ :-/

Sau ... si mai logic ... ce inseamna frecventa   :-/ :-/ :-/

Too Old to Rock and Roll: Too Young to Die (© Jethro Tull 1976)

Better Motörhead than Dead :yeah:

Offline Laurentiu

« Răspuns #23 : 30.Ian.2011, 10:45:52 p.m. »
1. ... ce inseamna frecventa de 100%   :-/ :-/ :-/
2. ... ce inseamna frecventa  :-/ :-/ :-/
1. E frecventa curentului electric de 50Hz din retea. In Europa, tensiunea standard este de 220V la frecventa de 50 Hz; in SUA se foloseste tensiunea de 110V cu frecventa de 60Hz.

2. Frecventa = fenomen care se produce des, repetat la intervale de timp.
« Ultima Modificare: 30.Ian.2011, 10:53:42 p.m. de Laurentiu »
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline adrian_r5

« Răspuns #24 : 30.Ian.2011, 10:54:19 p.m. »
Vorbind logic, un ciclu este format din doua alternante: pozitiv si negativ ceea ce reprezinta o frecventa de 100%
E frecventa curentului electric de 50Hz din retea.

Desi vorbesti pe inteles ... eu nu te pot pricepe  :-(( :-(( :-((
« Ultima Modificare: 30.Ian.2011, 10:57:06 p.m. de adrian_r5 »

Offline Laurentiu

« Răspuns #25 : 30.Ian.2011, 10:57:11 p.m. »

Offline adrian_r5

« Răspuns #26 : 30.Ian.2011, 11:03:36 p.m. »
Si vezi tu pe acolo pe undeva ca scrie ceva despre frecventa de 100%  :-/ :-/ :-/

Daca vezi ... te rog fa un screenshot si pune-l aici sa vad si eu  ;)

Offline Laurentiu

« Răspuns #27 : 30.Ian.2011, 11:17:56 p.m. »
Si vezi tu pe acolo pe undeva ca scrie ceva despre frecventa de 100%  :-/ :-/ :-/
Prin procent de 100%, m-am referit la un ciclu complet care este format dintr-o alternanta pozitiva si una negativa. Prin introducerea unei diode in circuit, se elimina una din alternante => frecventa va scadea la jumatate (50%).

...prin bec circula curent doar o semialternanta din doua.
redresorul monoalternanta NU dubleaza frecventa fundamentala ci o lasa nemodificata
Daca ramine doar o alternanta (pozitiva) din doua (pozitiva si negativa), nu inseamna scaderea frecventei ?
Nu.
Uite ce se spune aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Frecven%C8%9B%C4%83
Curentul electric alternativ are în România frecvența standardizată de 50 Hz, ceea ce înseamnă că într-o secundă polaritatea tensiunii trece de la plus la minus și înapoi de 50 de ori. În Statele Unite ale Americii frecvența curentului alternativ din rețeaua publică este de 60 Hz.

Offline hugbear

« Răspuns #28 : 30.Ian.2011, 11:37:29 p.m. »
Laurentiu, Frecventa este inversul perioadei cu care se repeta un fenomen. Din graficul pe care ti l-am prezentat poti observa ca, indiferent de forma de unda a tensiunii, ea se repeta cu FIX aceeasi perioada cu tensiunea retelei. Vorbim aici de frecventa fundamentala pentru ca o forma de unda diferita de cea sinusoidala poate fi reprezentata prin suma ponderata a unui numar (finit sau infinit) de sinusoide unitare cu frecvente multipli intregi ai fundamentalei. Dar sunt precis ca nu-i locul aici pentru un curs de SCS :). Ceea ce-ai facut tu nu este decat un dimmer primitiv (chestiile alea de la magazinele de electrocasnice care inlocuiesc intrerupatoarele si permit reglajul intensitatii luminii date de un bec cu incandescenta). Ca fapt divers, dimmerele comerciale contin un triac care, in esenta, reprezinta doua diode montate in antiparalel si cu posibilitatea de comanda a comportamentului "de dioda" :) obtinandu-se o gama de reglaj al puterii de la 0% la 100%. Ca alt fapt divers (ca tot suntem off-topic), dimmerele (inclusiv asta cu o singura dioda) strica rau de tot factorul de putere al retelei; la noi nu-i mare branza, ca romanu' nu prea are bani de dracarii, dar pe-afara, daca ai 500000 de consumatori rezidentiali cu factor de putere aiuristic, sa vezi spume la "fabrica de curent" care are obligatia sa ia masuri compensatorii costisitoare ca sa-ti asigure factorul din contract ca sa n-o ia razna restul de electrocasnice. De unde si amorul asta subit pentru surse de lumina alternativa (fluorescente etc) care din principiul de functionare nu se-mpaca cu dimmerele...
« Ultima Modificare: 30.Ian.2011, 11:40:12 p.m. de hugbear »
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline adrian_r5

« Răspuns #29 : 30.Ian.2011, 11:43:25 p.m. »
Prin introducerea unei diode in circuit, se elimina una din alternante => frecventa va scadea la jumatate (50%).
Parerea ta ...

L.e. - pina m-am mosit eu sa scriu post-ul asta lung ... vad ca ai primit explicatiile necesare ... desi ... daca eram in locul colegului hugbear nu ma osteneam sa scriu atita proza ... puneam o poza si gata  :clap:
« Ultima Modificare: 30.Ian.2011, 11:45:22 p.m. de adrian_r5 »