Exact. Si tinand cont ca in pretul benzinei la pompa accizele si tva reprezinata cam 50% din nou spun ca protestul impotriva pretului carburantilor nu e bine gandit. El trebuie sa se indrepte impotriva guvernului, nu a comerciantilor. Dar sa admitem ca e mai greu de luptat impotriva guvernului si ne indreptam impotriva comerciantilor, ca e mai la indemana.
Ok. S-a ales grupul Petrom-OMV pe criteriul ca ei sunt cei mai mari, ei stabilesc preturile si mai mult ca sigur ca o modalitate de exprimare a nemultumirii fata de modul cum a fost privatizat Petromul si de redeventa foarte mica pe care o plateste noua companie statului pentru exploatarea resurselor de titei si gaze. Nemultumirea aceasta este indreptatita, dar problema din nou nu se afla la Petrom sau OMV. Ci la statul roman, in speta la cei ce s-au ocupat atunci de privatizare. OMV este o societate comerciala si e normal sa incerce sa obtina avantaje cat mai mari din orice afacere. Problema e ca guvernul de la acea ora a cedat pretentilor/conditiilor OMV. Din slaba pregatire a celor ce au negociat, din motive ce tin de integrarea Romaniei in UE, nu stiu. Dar partea care trebuie trasa la raspundere este in ograda noastra, a celor ce se aflau atunci la putere pentru cum au privatizat Petromul si a celor de astazi pentru ca nu incearca sa repare, daca se mai poate, ce s-a gresit atunci.
Revenind la protestul impotriva pretului carburantilor, scopul principal al a acestui protest este scaderea pretului la pompa. Initiativa e laudabila si e pacat ca energiile mobilizate sa fie sortite din start esecului doar printr-o abordare gresita si pe criterii sentimentale. Fara prea mult calcul, lumea s-a aruncat la gatul celui mai mare competitor de pe piata, pe considerentele amintite mai sus. Ori tocmai aici e gresala. Petrom-OMV activeaza in mai multe sectoare, cel de extrctie, de rafinare, de distributie etc cu un volum al activitatilor mult mai mare decat a celorlati competitori. Deci ii e mult mai usor sa faca fata unui boicot si isi permite o perioada mult mai mare in care sa aibe incasari reduse. Si chiar daca sa spunem ca boictul ia o asemenea amploare incat sa-i provoace oaresce pierderi, acestea pot si suportate relativ usor din profiturile deja realizate. Deci e foarte greu sa fie obligat prin acest protest la scaderea pretului la pompa. Pe cand in cazul unui competitor mai mic lucrurile nu stau chiar asa. Acesta este mult mai sensibil la volumul vanzarilor din benzinarie, mai ales daca aceasta este singura divizie din care obtine venituri in Romania, adica nu are si exploatare, rafinare etc Gandind logic, acesta va fi obligat mult mai repede decat Petrom-OMV sa scada pretul. In acel moment e clar ca si Petrom-OMV se va alinia la acele preturi, de voie, de nevoie.