Autor Subiect: Mandru ca sunt ROMAN  (Citit de 4078 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
Mandru ca sunt ROMAN
« : 01.Dec.2010, 09:23:07 a.m. »
Am auzit intrebarea asta in aceasta dimineata....si trebuie sa recunosc ca nu personal nu am stiut sa dau un raspuns :dknw:
Niciodata nu m-am gandit daca sunt mandru ca-s roman au ba  :-/
Voi ati fost pusi in situatia asta?
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
Re: Mandru ca sunt ROMAN
« Răspuns #1 : 01.Dec.2010, 09:39:49 a.m. »
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline krantz

« Răspuns #2 : 01.Dec.2010, 09:40:35 a.m. »
Si eu am avut aceasta dilema de dimineata.

O pustoaica de 16 ani, extraordinara de altfel, gimnasta Ana Porgras (medaliată cu aur la bârnă la Campionatul Mondial de gimnastică Rotterdam) a declarat, la un post de radio, ca este mandra ca este romanca.

Si m-am intrebat si eu..."Eu sunt mandra ca sunt romanca?"

Sincer, inca nu am gasit raspunsul. Cand as inclina sa zic ca sunt, imi trece prin minte un lucru care sa anihilieze acel gand, si viceversa...
SX4 S-Cross AllGrip 1.4 Boosterjet
SX4 1.9TD 4WD Gri metalizat

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #3 : 01.Dec.2010, 09:49:33 a.m. »
Mandria apartenentei la natie se graveaza in constiinta inca in perioada copilariei si adolescentei, unde educatia primita in scoala si familie are un rol primordial. Ea poate fi accentuata de preocuparile ulterioare ale individului (lecturi, drumetii, cunoasterea trecutului, etc.) sau inhibata de situatii conjuncturale de criza in care se afla societatea de care apartii. Mandria de a fi roman se afla in noi in stare latenta si izbucneste in momente de succes ale natiunii (victorii sportive, izbande politice sau stiintifice), dar este zdruncinata de efortul pe care-l facem sa strabatem "mocirla" cotidiana.
Romania este in fiecare dintre noi, dupa cum si noi suntem elementele ei definitorii, oriunde ne-am afla in lume.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

The following users thanked this post: Catalln

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #4 : 01.Dec.2010, 10:05:29 a.m. »
E corect si ce spune @gabineg dar eu situatia asta cu mandria o vad putin nuantat. De obicei cand spunem ca suntem mandrii ca suntem romani ne gandim la ca au realizat concetateni de-ai nostri, azi sau de-a lungul timpului, de la Nadia Comaneci la Nicolae Paulescu sau Aurel Vlaicu. Gimnasta Ana Poganas amintita de @kranz mai sus se poate mandrii cu faptul ca e romanca, ea a facut ceva pentru Romania, a castigat o medalie internationala, in schimb pe mine ce fapta/reusita personala m-ar indreptatii sa fiu mandru?

Offline krantz

« Răspuns #5 : 01.Dec.2010, 10:08:06 a.m. »
Poate offtopic: Felicitari pentru grafica de astazi a primei pagini a forumului.  :clap:

Offline sx4alex

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 256
« Răspuns #6 : 01.Dec.2010, 10:14:22 a.m. »
Si eu mi-am pus aceasta intrebare fara sa vreau de dimineata . Raspunsul : sunt mandru doar ca m-am nascut pe aceste meleaguri romanesti (si ma refer la fauna, vegetatie si relief), atat. 

SX4 4wd GLX Sunlightcooper primul din Targoviste :D

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #7 : 01.Dec.2010, 10:22:52 a.m. »
Gimnasta Ana Poganas amintita de @kranz mai sus se poate mandrii cu faptul ca e romanca, ea a facut ceva pentru Romania, a castigat o medalie internationala, in schimb pe mine ce fapta/reusita personala m-ar indreptatii sa fiu mandru?

O sa-ti dau un exemplu, @rexkrokiDAU, cum poti tu sa fii mandru ca esti roman, chiar acolo, la Berna. Cand eram la varsta ta, am avut ocazia sa muncesc 6 luni intr-un laborator de la o universitate din Italia. In prima zi cand am ajuns acolo, profesorul coordonator m-a avertizat: "sa nu intri in legatura cu romanii din zona garii; se ocupa numai de faradelegi". La finalul celor 6 luni de bursa mi-a propus sa continui munca alaturi de el. In opinia mea, i-am aratat, ca pot exista romani pe care te poti baza, prin prisma pregatirii si onestitatii lor.
Credinta mea este ca, prin munca si corectitudine ne putem ridica statutul in ochii nostri si ai altora.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline sfichiu

« Răspuns #8 : 01.Dec.2010, 10:41:34 a.m. »
da....cand vezi in jurul tau atatea frumuseti esti mandru,mai ales daca ai satisfacti in plan profesional,familial dar atunci cand nimic nu poti realiza datorita unor factori ce tin de cei de"sus,"  totul se duce la vale cu toate ca muncesti de dimineata pana seara si cred ca toata mandria noastra de roman tine gandire si de felul vietii pe care o duce fiecare roman in parte.........e o parere a mea!                                                          ...........................................................FELICIT SI EU PT GRAFICA PRIMEI PAGINI!!!
« Ultima Modificare: 01.Dec.2010, 10:43:24 a.m. de sfichiu »
  • VITARA S ,Matiz

Offline krantz

« Răspuns #9 : 01.Dec.2010, 10:44:29 a.m. »
E corect si ce spune @gabineg dar eu situatia asta cu mandria o vad putin nuantat. De obicei cand spunem ca suntem mandrii ca suntem romani ne gandim la ca au realizat concetateni de-ai nostri, azi sau de-a lungul timpului, de la Nadia Comaneci la Nicolae Paulescu sau Aurel Vlaicu. Gimnasta Ana Poganas amintita de @kranz mai sus se poate mandrii cu faptul ca e romanca, ea a facut ceva pentru Romania, a castigat o medalie internationala, in schimb pe mine ce fapta/reusita personala m-ar indreptatii sa fiu mandru?

Intr-adevar, "situatia asta cu mandria" trebuie vazuta nuantat.

In cazul gimnastei Ana Poganas, ROMANIA (si prin extrapolare, fiecare dintre noi cei care nu ajungem la un astfel de nivel de performanta) ar trebui sa fie mandra ca o are si ca astfel i s-a adaugat o medalie in palmares.
Determinarea ei nu cred ca tine de faptul ca este romanca. O persoana cu abilitatile ei ar face performanta in orice alta tara civilizata.

Dar tot odata, si Ana Poganas poate fi mandra ca numele ei este mentionat alaturi de alte nume de romani ce si-au adus contributia de-a lungul timpului la o imagine pozitiva a Romaniei.

Si asa mi-a mai incoltit o intrebare.... Eu/noi ce fac/facem pentru a fi mandra/mandri ca suntem romani?