Autor Subiect: mi-a placut si va spun si voua...  (Citit de 229187 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Re: mi-a placut si va spun si voua...
« Răspuns #1830 : 14.Ian.2022, 05:58:23 p.m. »
Din păcate nu ai dreptate ,
Tesla a patentat cu 2 ani înaintea lui Dobrovolski curentul polifazic cu 3 faze.
Dobrovolski la modificat si patentat cu trei fire in loc de șase cât avea patentul lui Tesla.

Da si nu, nu e chiar așa. De fapt Tesla are numai motorul in patentul sau si a inclus nu numai 3 bobine, ci si 4, si 5 si 6. Adică a acoperit un număr mai mare de posibilități. Polifazarea  venit din crearea mișcării cu un motor fara perii si el a venit cu cel cu doua faze. Si idea polifazica nu este neapărat a lui Tesla. El a făcut primul motor electric fara perii care funcționa. Si avea nevoie de doua faze. Ca monofazat, Westinghouse deja alimenta becurile peste tot. Dar nu aveau si un motor, pentru industrie, care era piața si mai mare.
La patentul de transformator are transformatorul monofazic. Tesla coil este altceva, este de fapt un generator de unde radio.
Fara sa știe de diferența imensa pe care o face sistemul trifazat datorita defazării perfecte intre faze. Tot ce se numește sistem trifazic azi este proiectul lui Dobrovolski, nu al lui Tesla. Având in vedere ca si motorul lui Tesla e o dezvoltare a celui imaginat de un italian...dar ca sistemul de producție, transport si generare a mișcării mecanice  pe barza de electricitate este cel făcut de Dobrovolski la AEG (a fost inginerul șef al firmei), in același timp cu Tesla. Tesla s-a gândit la 3 faze doar ca extensie la 2 faze, de aceea nu i-a venit ideea de nul comun si folosirea a 3 fire. Tesla are peste tot 6 fire. Nu a știut de avantajele sistemul trifazic.
Si ceea ce ne spune clar istoria este ca numele Tesla a fost promovat intens de deținătorii patentelor americane, in alianța Westinghouse cu General Electric - fosta Edison General Electric- iar AEG care a electrificat la 50Hz restul lumii n-a făcut gălăgie, ca au pierdut  războiul... Eu nu am nimic cu Tesla, dar mie mi s-a prezentat mereu totul, inclusiv la facultate când am tot făcut motoare si acționari electrice, ca fiind opera sa. Si nu e.
« Ultima Modificare: 14.Ian.2022, 06:12:59 p.m. de Costique »
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008

Offline Calin sb

« Răspuns #1831 : 14.Ian.2022, 08:50:39 p.m. »
Patentul se referă la “Electrical transmission of power”
După mine asta e trifazic 6 fire.

• Superb iV PHEV Style

“ Be first, be smarter, or cheat. Well, I don't cheat “ John Tuld ,Margin call

Offline Costique

• Hero Member
    • Göteborg
« Răspuns #1832 : 17.Ian.2022, 01:03:48 p.m. »
Mda...
Întrebat odată cum au loc marile descoperiri, Einstein a răspuns ca simplu, toată lumea știe ca un lucru sau altul nu poate fi demonstrat. Doar ca, din când in când, mai apare cate un ignorant care nu știe acest lucru...
Am crezut toată viata ca era o gluma de-a Profesorului. Pana azi, când am găsit aceasta "funny history from the science"...

PS:"Si vei găsi, chiar daca nu vei cauta!"

Offline toma

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: costin_bad, NicNic, Costique

Offline Costique

• Hero Member
    • Göteborg

The following users thanked this post: toma

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #1835 : 21.Ian.2022, 12:28:03 p.m. »
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline enicky

« Răspuns #1836 : 22.Ian.2022, 06:04:49 p.m. »
  O alta viziune :
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline ntire2000

« Răspuns #1837 : 24.Ian.2022, 11:44:40 p.m. »
Am locuit în Cluj doar câtiva ani, dar acei ani au marcat tot restul ce a urmat dupa.
Si astazi, dupa zeci de ani, Clujul este poate singurul oras cu adevarat occidental din România.

Dovada o aveti în clipul urmator

• スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline enicky

« Răspuns #1838 : 24.Ian.2022, 11:56:49 p.m. »
  O alta viziune :
   Personal am fost impresionat de acest video, de ideea in sine si de felul cum se vede traficul de la bordul unei masini care doreste, are nevoie si legea ii da prioritate de trecere.
 Evident ca este vorba de soferi profesionisti, care au invatat sa-si pastreze calmul si sa trateze cu indiferenta prostia, indisciplina si lipsa de respect fata de lege intalnita zilnic in trafic, reusind sa-si faca meseria si chiar sa salveze vieti.
   Non-reactia fata de acest clip, nu stiu de ce, dar parca ne pune in antiteza cu atitudinea civica normala fata de acesti salvatori de vieti omenesti.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #1839 : 25.Ian.2022, 03:18:08 p.m. »
Muntele Fuji despica norii. :)
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice