Noi le-am luat la firma pentru a umbla incarcate cu echipamente pe conducte.
Cu ani în urmă am cules împreună cu un colectiv de cercetători. din bazinul folcloric al Văii Doftanei, o minunată doină intitulată "Vino bade pe conductă!"
Probabil bădița în cauză era arhetipul SX4.
este ca NU ESTE ?
Shakesperian vorbind, this could be the question !
Rezervele mele față de Duster sunt legate
decât de 2 aspecte:
- Patronajul Renault (filozofia lor de marketing - mașină nouă ieftină, costuri ulterioare de utilizare exorbitante) asezonat cu
made in Romania. Însă modelul nu are suficientă vechime pentru a-l putea înfiera cu sfântă mânie proletară sub aspectul fiabilității reduse. L-am studiat cu admirație în trafic în condițiile unei ierni veritabile când șanțurile erau ornate cu Honda CRV. Am vizionat pe youtube filmulețe cu capabilitățile offroad, cu siguranță peste nivelul SX4. Nu l-am condus deși m-am înscris la un drive-test (cinste lor - dealerului ieșean CAREMIL) și nu am fost măcar bagaj în acest autoturism șă pot face o comparație. Pe asfalt, în linie dreaptă fluieră pe lângă al meu SX4 însă la fel ca și QASHQAI lasă de dorit în lupta de viraje cu SX4.
Mașinuțele noastre sunt probabil mai confortabile la rulajul pe drumuri amenajate și sunt , cu siguranță, prietenoase; toți cei cărora le-am dat mașina să o conducă au remarcat că te obișnuiești foarte repede cu modul în care răspunde la comenzi.
- Arhitectura trenului spate: din ce se vede sub mașină, elementele par subdimensionate. Este doar o simplă percepție, nu am intrat sub mașină și nici nu am căutat încă o schemă a ansamblului în cauză.
Poate că celula de SX4 e mai bine ranforsată, nu îmi doresc să am ocazia să studiez acest aspect. În ce mă privește, cu toată îngăduința, nu pot să nu remarc că am cumpărat o mașină defectă, mi-a trebuit un an și jumătate să conving dealerul și apoi reprezentanța să-mi înlocuiască un mic reper de pe cutia de viteze. La revizia de 45 mii km (doi ani de exploatare ) era dus rulmentul stânga spate(schimbat butucul pe banii mei, la 70 mii km, după ieșirea din garanție). Nu mai zic de bucșele barei antiruliu, caseta de direcție...La 70 mii km am schimbat discurile de frână și al doilea set de plăcuțe...La 4 ani, 80.000 km pierde ulei din diferențialul punții spate...Am exploatat mașina cu deosebită grijă - față de aceasta și față de buzunarul meu !
Așa că nu pot cataloga SX4 ca fiind o mașină tocmai zdravănă...Colegul @Laurențiu, care a fost nevoit să demonteze/remonteze un număr mare de repere de pe mașină, fapt întâmplat și cu alte mașini deținute de el de-a lungul timpului, poate avea o imagine mult mai bună față de cea pe care mi-am format-o eu, de exemplu, care în afară de exploatarea mașinii nu am făcut decât lucrări de minimă importanță la aceasta. Trebuie să remarc că pe alte topicuri am fost de acord, mulți dintre noi, că multe din componentele mașinii (inclusiv conductorii) sunt dimensionate la limita exploatării lor, nepermițând sarcini suplimentare de scurtă durată ce pot apărea uneori, în utilizarea mașinii.
Dacă la momentul la care am achiziționat SX4 ar fi existat Duster, îl alegeam deoarece în aceeași 17 mii euro achiziționam o mașină cu un nivel de echipare asemănător, dotat însă cu motor diesel, cu portbagaj încăpător, gardă la sol sensibil mai mare, unghiuri mai mari de atac/degajare. Pe palierul fiabilității, eu consider că este prematur să mă pronunț.
Pe de altă parte, dacă următoarea mașină nu va fi un Subaru Forester diesel nu este exclus să ”eșuez lamentabil” la volanul unui Duster, căruia i se vor aduce îmbunătățiri, cu siguranță ! Atunci să vezi comparații...