M-am lasat convins de nevasta mea si ..Miercuri dimineata cumparam bilete de avion. Au fost relativ scumpe dar…cand ai nevoie platesti:
- Bucuresti – Roma: Alitalia, 180E
- Roma – Bucuresti: MyAir, 50E
Odata ajunsi in Italia dupa un zbor super oki (primul pentru mine de o asa calitate) ne-am lovit de bunele servicii ale celor de la Alitalia: am asteptat peste 1h ca bagajele noastre sa ajunga in aeroport. Putin iritati de acest incident am luat-o la pas catre tren. (nici la ei nu este ca in ROMANIA unde singurul mijloc de transport de la minunatul nostru OTOPENI este taxiul FLYTAXI care te jupoaie)
Biletele pana in TERMINI (care este ca un fel de Gara de Nord a lor) au costat 22E (11E/persoana). Pana in TERMINI am facut 26 minute.
Hotelul unde eram cazati se afla fix langa gara TERMINI desi in descriere era “in the hart of Rome”. Whatever. In gara am vazut multi oameni ai strazi care isi pregateau “patul” pentru un pui de somn – nu’s chiar atat de multi ca in Gara de Nord, dar sunt.
Am fugit repede la hotel pentru ca vroiam sa mai prindem si noi macar Mc deschis sa papam ceva
- privelistea din camera de hotel
Aventura primei zile in Roma se incheie dupa gustarea luata la Mc (doua meniuri 13,6E)
A doua zi ma trezesc cu forte pentru un tur de forta prin Roma. Nevasta mea, suparata se duce la seminar iar io imi i-au avant catre magazinele din Gara pentru a-mi cumpara o cartela prepay (nu aveam roaming la Cosmote si …ca sa putem comunica avem nevoie). Am cautat cam o ora si nu am gasit la nici un dealer…erau out of prepay sim ?.
Cum cartela n-am gasit m-am indreptat spre metrou pentru a ajunge la primul obiectiv din ziua 1: Fontana dei Trevi. Cand am ajuns sa-mi cumpar cartela de metrou (4E/zi valabila pe metro si bus) am constatat ca automatul de bilete nu accepta bancnote mai mari de 5E ?. Fugi repede la Mc comanda o cafea si go, go spre fantana minunata.
Ma sui in metrou (care vine foarte repede) si la a doua cobor.
Fonatana dei Trevi:
Aceasta fantana are ca centru de atractie statuia lui Neptune, parca. Aici lumea vine sa arunce un banuti pentru ca intr-o buna zi sa se intoarca in Roma.
Pentru ca urmatorul obiectiv
parea ca este aproape am luat-o la pas. In drum spre Scala di Spagna am vazut o multime de magazine stradale si restaurante care mai de care.
- Stradute aglomerate?
Odata ajuns la celebrele “scari” m-am apucat sa fac o sesiune de photoshooting obeliscului din fata bisericii Trinita dei Monti si nu numai. ?
- Terase foarte dragute
- artisti de ocazie ?
- fantana
- foarte multe astfel de stradute
- comertul cu castane coapte
- fantana, treptele, obeliscu, biserica ?
- o straduta din apropiere cu magazine selecte
Dupa ce am terminat de admirat toate cele am luat-o la pas catre urmatorul obiectiv din lista mea:
Piata care este aminata de un obelisc si de biserica Santa Maria del Popolo. E un super loc pentru a savura un cappuccino a la Rome. ?
in drum spre Piazza del Popolo
primul Suzuki din Italia (per total am tot vazut, cel mai intalnit model fiind Jimny, urmat de Swift)
- un exemplar dragut care avea un sistem anti-furt inedit
unul din paznicii obeliscului ?
de acolo de sus ai o priveliste de vis
Brusc mi-am amintit ca nu am cumparat inca o cartela prepay pentru a putea lua legatura cu nevasta mea. M-am apucat sa caut prin zona pietei o cartela prepay fara succes. M-am decis sa ma duc la metrou si sa ma indrept catre TERMINI. Ajuns in TERMINI reusesc sa gasesc un magazin care primise cartele prepay. Incepe aventura cumpararii unei cartele prepay. Pentru a putea o cartela prepay trebuie sa ai un ID. Cum ID-ul meu era de ROMANIA nenea vanzatorul avea nevoie de adresa mea din Italia. Incerc sa-I explic (nu stia engleza, nu ca eu as fi un mare cunoscator) el nimic. Vroia adersa mea din Italia. Intamplarea face ca in magazin sa se afle un roman care isi cumpara un telefon mobil (foarte, foarte multi romani in ROMA). Acesta ii explica cum sta treaba si pana la urma imi face o copie dupa CI si imi vinde cartela. Dupa ce cumpar cartela o bag in telefon si …ghici ghicitoare ce-i: nu functiona. Ma intorc la magazinul ce mi-a vandut-o ca sa aflu ca, cartela se activeaza in minim 24h :-o. Incerc sa o inapoiez…dar fara succes.
Disperat ca nu pot lua legatura cu Ana, ma indrept catre telefoanele publice care accepta credit card. Acolo…ghinion de nesansa: nu imi acceptau cardu’. Nervos din cale afara ghiciti cine ma bate pe umar? NEVASTA MEA.
Bucuros ca am dat de ea, mergem impreuna la Mc sa bem o carfea. Imi povesteste ca cam asta a fost seminarul ei si ca e libera si putem merge sa vizitam impreuna obiectivele turistice ale Romei.
Ne urcam in metrou hotarati sa mergem catre Coloseum.
- arcul lui Constantin, parca
- coada la intrare
- poarta invingatorilor
- inculpatu’
- noi doi ?
- politia ne supravegheaza ?
- poarta celor invinsi
Din pacate pentru noi celelalte obiective din zona si-au inchis portile pana cand am terminat noi de vizitat Coloseum-ul si ne-am multumit cu privitu’.
In Roma am observat ca oamenii sunt mult mai practice decat noi alegand sa se deplaseze cu masini mici ori scutere.
- foarte, foarte multe Smarturi…ma asteptam sa vad multe Fiat 500, dar nu…Smart Rulz
Cum in zona nu mai aveam ce vizita am ales sa ne intoarce in Piazza del Popolo, pentru panorama
- cupola bisericii sf. Petru
Cum se inserase déjà ne-am gandit sa mergem catre Piazza Novona, loc recomandat pentru o cina romantica. In aceasta micuta piata brazdata de terase si artisti de ocazie ne-am inchieat prima zi de vizite prin Roma.
A doua zi cu dureri de talpi si ceva febra musculara am ales sa vizitam faimoasa Biserica Sf. Petru (mai ales cupola).
Bem o cafea si ne indreptam catre autobuzul care urma sa ne duca catre Biserica Sf. Petru. Asteptam vreo 20 min sa plece autobuzu’ dar nimic. Intrebam in stanga si in dreapta ce se intampla si …surpriza, era un “miting” in oras si era blocat traseul autobuzului respetiv. Fugim la metrou, le luam bilet si …ajungem in piata San Pietro. Nu stam prea mult timp sa o admiram si ne asezam la coada pentru vizitat cupola.
- garzile Vaticanului
- una dintre masinile de politie ale Vaticanului
– o parte din cele 320 de trepte ce trebuiesc urcate pana la cupola ?
- Piazza San Pietro
- orasul/ tara Vatican (l-am vazut doar de sus)
- Sf. Petru
- nu mai puteam de picioare… ?
- contrast (renovat vs vechi)
Dupa ce am terminat de vizitat Sf. Petru ne-am indreptat incet dar sigur catre cel mai mare mall din Roma la insistentele ei. Aventura catre acest minunat mall (Porta di Rome parca-I zice) a fost una de cosmar….pentru ca nimeni nu a avut amabilitatea sa ne indrume corect catre acest mall. Dup ace am luat autobozul 90 pana la statia..imi scapa numele, am asteptat la indicatiile unor domnisoare de la o agentie imobiliara din zona autobozul 308 care….nici de-al naibii nu a venit timp de 2h :-o. Enervati la culmea am luat-o pe jos….Am tot mers intr-o zona nu prea buna (era un fel de periferie care nu arata chiar bine) am descoperit ca traseul lui 308 se intersecta cu linia 84. Ne asezam cuminiti la “umbra” unui pom intr-o statie unde mai asteptau 2-3 persoane. Stupoare…vine un 84 care “nu ne vede” si nu opreste! ?. Intr-un final ajunge si un 84 are opreste si la noi…numai ca la capatul autobuzului nu se afla mall-ul cu pricina.
Am luat-o la pas vro 1,5 km si am reusit sa intram in minunatu’ mall prin parcarea subterana. ?. In mall a inceput aventura shoppingului practicat de a mea nevasta….m-a tarat prin toate magazinele. Tot aici am si papat ?
La plecare am descoperit ca autobuzul 38 care avea capatul la mall ajungea fix la TERMINI (unde eram cazati).
Aventura noastra in Roma avea sa se termine Sambata dimineata cand cu bagajele inghesuite la maxim (de …aveam mai multe acum) ne indreptam agale catre aeroport. Nevasta mea face repede check in si decoleaza…iar eu mai petrec vreo 2h prin aeroport asteptand sa vina randul avionului meu.
Aici se termina aventura noastra in Roma ….
Concluzie…daca vrei sa vezi ce este mai important in Roma in doua zile…se poate, daca nu te duci la mall.