Autor Subiect: Stiati ca....  (Citit de 103204 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline sfichiu

Re: Stiati ca....
« Răspuns #100 : 05.Feb.2011, 12:25:05 p.m. »
daca sunteti in niste momente de relaxare vizionati acest clip!

Ani de zile am ascultat saptamanal genericul muzical al acestei emisiuni (candva singura ce putea fi urmarita !) si nu stiam cui apartinea. La sfarsit este o adresa. Introduceti-o in calculator si ascultati integral lucrarea muzicala din care face parte.Merita ! Din pacate nu este inclusa in programul concertelor , desi ar merita. Este accesibila si celor mai putin obisnuiti cu muzica simfonica si ascutand astfel de bucati muzicale, poate, cine stie, vor dori sa asculte si asemenea muzica ....

Nestiuta poveste a melodiei de la ”Teleenciclopedia”

Există o listă a cîtorva melodii pe care nu există, subliniem, nu există român care să nu le cunoască, să nu le fi auzit de nenumărate ori în viață. Unele dintre aceste melodii, însă, ascund povești mai mult decît spectaculoase, care sunt, pînă azi, neștiute de către publicul larg. Azi, vă vom dezvălui, probabil în premieră, una dintre ele: povestea melodiei de generic de la ”Teleenciclopedia”.

Pe lista celor mai cunoscute melodii autohtone se află, evident, imul de stat, cel actual, ”Deșteaptă-te, române” sau cel anterior, ”Tricolorul”, pe care românii din ultima jumătate de secol le-au auzit de atîtea ori difuzate la radio sau TV. Punctează, însă, foarte bine la capitolul notorietate melodiile care au constituit genericele muzicale ale unor emisiuni de mare succes, difuzate perioade foarte lungi de timp, e vorba de Telecinemateca și Teleenciclopedia. Muzica Telecinematecii, filmul de miercuri seara al românilor, în comunism, îi aparținea marelui Charlie Chaplin, din coloana sonoră a filmului ”Contesa din Hong Kong” și se numea ”This is my song”. În ceea ce privește Teleenciclopedia, însă, aici lucrurile sunt nițel mai complicate. Numărul românilor care au avut ocazia să asculte această piesă superbă în forma ei completă, de cca.7 minute durată, este extrem de redus, iar pe seama ei circulă veritabile legende, destul de paralele cu realitatea. Se înșeală chiar și Wikipedia.

Se știe că melodia a fost compusă în anii 50 de Nicolae Kirculescu (1903-1985), talentat autor de muzică de teatru și film, de romanțe, de operete șamd. Din nefericire, deși e una dintre cele mai frumoase piese compuse vreodată de un român, piesa nu a beneficiat decît de o singură editare pe disc de vinil, înainte de 1989, și apoi pe CD, în anii 90. De ani de zile, internauții se chestionează între ei în legătură cu posibilitatea de a-și procura înregistrarea în cauză, dar puțini sunt fericiții care o dețin. În plus, nici măcar numele corect al melodiei nu e deplin cunoscut, asta pentru că ea se cheamă ”Moment muzical”, dar, dintr-o eroare umană, pe discul Electrecord a fost trecută drept ”Patru studii de concert pentru pian”, o cu totul altă lucrare, ceea ce produce pînă azi confuzie între melomani. Se mai spune că melodia, în forma prezentă pe genericul Teleenciclopediei a fost înregistrată în 1965 de către marele pianist Dan Grigore, pe atunci student, împreună cu orchestra Radio, condusă de Iosif Conta. În același an a fost lansată și ”Teleenciclopedia” la TVR, devenită azi cea mai longevivă emisiune din istoria României.

Numai că lucrurile au stat altfel, în realitate. O dezvăluie, pentru Inpolitics, însuși maestrul Dan Grigore: ”Genericul Teleenciclopediei a fost creat, inițial, în 1965, după o înregistrare realizată chiar de autor, Nicolae Kirculescu, la pian. Numai că la montaj, cînd s-a operat scurtarea înregistrării pentru a se suprapune cu genericul emisiunii, s-a tăiat defectuos, astfel că a rezultat o bucată din care lipsea o pătrime și zgîria auzul. La vremea respectivă nici măcar nu auzisem de Kirculescu, dar melodia lui mutilată o auzeam în fiecare săptămînă. După mai bine de un deceniu, nu am mai rezistat și i-am semnalat acest neajuns realizatoarei Luminița Constantinescu, de la Televiziune, dar a apărut o altă problemă: montajul nu putea fi refăcut, pentru că înregistrarea originală se pierduse. Luminița mi-a propus atunci să facem o nouă înregistrare a melodiei, cu mine la pian. Am acceptat să fac asta, și chiar pe gratis, pentru că soția marelui compozitor îmi spusese că nu au de unde să mă plătească. Am făcut înregistrarea la sfîrșitul anilor 80, cu Iosif Conta la pupitru și din ea s-a realizat noul generic al emisiunii. Ulterior, melodia a fost editată pe un disc Electrecord și apoi pe CD, fără ca eu să primesc vreun ban. De altfel, a fost prima și ultima dată cînd am interpretat acea bucată muzicală superbă, în viața mea. După revoluție, cei de la TVR au făcut o manevră, dacă putem spune astfel, aplicînd un soi de blurare electronică a melodiei de la Teleenciclopedia, pentru a crea impresia că e o altă înregistrare, probabil pentru a evita plata drepturilor de autor, în condițiile noii legislații a copyrightului. Nu m-au păcălit, era imposibil să nu îmi recunosc propria interpretare, dar nu am mai avut cînd să ridic problema drepturilor de autor pentru că, ulterior, au decis să înlocuiască înregistrarea cu totul, preferînd o interpretare (Petre Mărgineanu n.n.) pe bază de instrumente electronice”. Dan Grigore crede că e păcat că această bucată deosebită nu a fost mai bine promovată, iar românii nu o cunosc decît parțial, prin fragmentul difuzat săptămînal la TVR. În schimb, s-au gîndit să o ”valorifice” lăutarii rromi, existînd o înregistrare caricaturală realizată acum cîțiva ani de un taraf celebru. Mai jos, puteți asculta superba melodie cu ajutorul site-ului Trilulilu, unul dintre puținele care o pot oferi, spre delectare, publicului larg:

http://www.trilulilu.ro/skadi/8490e24c9dba90

Sau pe youtube:

Nicolae Kirculescu - Moment muzical, melodia genericului emisiunii Teleenciclopedia.
Inregistrarea din 1965, realizata la cererea TVR pentru genericul emisiunii Teleenciclopedia. Orchestra Radiodifuziunii Române, condusa de Iosif Conta, cu Dan Grigore la pian (pe atunci student)

• VITARA S ,Matiz

The following users thanked this post: hugbear

Offline sfichiu

« Răspuns #101 : 08.Feb.2011, 09:43:11 a.m. »
Doctorul meu ...
Dr. Paulo Ubiratan -  Porto Alegre , Rio Grande do Sul, într-un interviu acordat TV locale, a fost întrebat despre mai multe sfaturi pe care întotdeauna le-a dat ...

Întrebare: exercitii cardiovasculare prelungesc viata ?
Raspuns: inima ta a fost facuta pentru a bate un numãr de ori ... Nu-ti irosi bataile cu exercitii. Totul în cele din urmã se uzeazã. Accelerarea inimii nu va va face sa trãiti mai mult. Asta e ca si cum ai spune ca se poate extinde durata vietii masinii , daca o faceti sa mearga mai repede. Vrei sa traiesti mai mult? Ia un pui de somn!
Î: Ar trebui sã mã opresc cu consumul de carne rosie si sa mãnânc mai multe fructe si legume?
R: Tu trebuie sã întelegi logistica eficientei ... . Vaca ce manânca? Iarbã si porumb. Ce sunt alea? Plante. Deci, o friptura nu este nimic mai mult, este un mecanism eficient de a pune legume în sistemul dumneavoastrã . Vrei sa manânci boabe? Mãnâncã pui.
Î: Ar trebui sã reduc consumul de alcool?
R: Categoric nu. Vinul se face pe bazã de fructe. Brandy este distilat din vin, ceea ce înseamnã cã acestea trage apa din fructe, astfel încât sã profite din plin din ea. Berea este, de asemenea, din cereale. Le puteti lua!
Î: Care sunt avantajele unui program regulat de exercitii fizice?
R: Filosofia mea este: Dacã nu aveti nicio durere ... sunteti bine!
Î: Fripturile sunt daunatoare?
A: Nu m-ai ascultat! ... Astãzi alimentele sunt prajite in ulei vegetal. Adevãrul este cã acestea raman impregnate cu ulei vegetal. Cum ar putea uleiul de plante sa fie dãunãtor pentru tine?
I: Flexiunile ajuta la reducerea grasimii?
R: Categoric nu! Exercitarea unui muschi doar il face sã creasca în dimensiune.
Î: Ciocolata face rau?
R: Esti nebun? ! E cacao! O alta legume! Este o mâncare bunã pentru a fi fericit!

Si tine minte: viata, nu ar trebui sã fie o cãlãtorie pânã la mormânt, cu intentia de a ajunge sanatos acolo , cu un corp atractiv si un organism bine conservat. Mai bine ia  celalalt drum - bere într-o mânã - chips de cartofi în cealalta - mult sex si un organism complet uzat, pe deplin folosit, strigând ca .....
A MERITAT SA FACI CALATORIA! ! !!!!
Daca a umbla inseamna a  fi sanatos, postasul ar fi nemuritor .....!
Balena inoata toatã ziua, mananca doar peste si bea apa si totusi e TARE GRASA.....!

REMEMBER:

Un iepure alearga, sare toata viata si traieste15 ani, broasca testoasã nu alearga NICIODATA si trãieste 450 de ani.
  • VITARA S ,Matiz

Offline edy70

« Răspuns #102 : 08.Feb.2011, 10:01:47 a.m. »
 :clap:
Asta da doctor ! De tinut minte  :D !
"Tara aceasta piere din lipsa de oameni, nu din lipsa de programe. Aceasta este parerea noastra."   
SX4 1.6i GS 107 CP 4x4 gri-metal
Raspunde la numele de ZAMBI.

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #103 : 08.Feb.2011, 10:05:38 a.m. »
Un idiot doctorul asta.

Offline Silfax

« Răspuns #104 : 08.Feb.2011, 10:40:22 a.m. »
Mai bine ia  celalalt drum - bere într-o mânã - chips de cartofi în cealalta - mult sex si un organism complet uzat, pe deplin folosit, strigând ca .....
A MERITAT SA FACI CALATORIA! ! !!!!

La ce sfatuieste el, risti ca strigatul asta de final sa il scoti la max. 45 ani.....
  • S-Cross Elegance benzina 4x2

Offline Swithin

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 256
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #105 : 08.Feb.2011, 12:12:08 p.m. »

Doctorul asta nu s-a gandit ca nici iepurii tinuti in cusca nu traiesc mai mult... :)
Grow up.

Offline hugbear

« Răspuns #106 : 08.Feb.2011, 12:32:56 p.m. »
Pai si-n cusca tot agitat traiesc...
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline Laurentiu

« Răspuns #108 : 13.Feb.2011, 08:55:39 p.m. »
Lumina care  cântă

Theramin, singurul instrument muzical care scoate sunete plăcute fără să fie atins. Este alimentat electric, iar sunetul se obţine din diferenţa de frecvenţă de la două oscilatoare, unul cu frecvenţă fixa şi celălalt cu frecvenţă variabilă. Instrumentul are două antene în raza cărora se plimbă mâinile interpretului obţinându-se astfel înălţimea sunetului şi volumul. Compozitorul ceh Bohuslav Martinu a scris în 1944 "Fantezia pentru teramin, oboi, pian şi instrumente cu coarde". Graţie sunetului său "cosmic", teraminul a fost folosit în anii ' 50 şi ' 60 ai secolului trecut pentru a crea efecte de sunet în filmele S.F. "Cei de la Led Zeppelin şi apoi artiştii de la Portishead l-au utilizat primii. Sunetul lui este asemănător celui emis de fierăstrău. "Este cel mai greu instrument la care se poate cânta, greu în sensul că se învaţă greu. Dar atunci când reuşeşti să interpretezi melodii adevărate, te simţi extraordinar, e fabulos, senzaţia e de plutire şi zbor printre sunete. Spaţiul dispare, corpul devine lumină. Parcă atingi lumina şi ea cântă, mai spune artistul." Din nefericire nu oricine poate să devină teraminist. Există un minim de condiţii fără de care nu merită să încerce. Sunt necesare: o ureche muzicală aproape perfectă şi un control foarte precis al mişcărilor mâinilor.Mai mult decât atât, e nevoie de foarte mult exercitiu, până când interpretul va fi capabil să mişte, în timp real, mâinile, pentru a cânta melodii lente şi chiar mai rapide."

• Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline sfichiu

• VITARA S ,Matiz