Autor Subiect: SA NE ADUCEM AMINTE!!!!!!!  (Citit de 146880 ori)

0 Membri şi 15 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline shpeedy

Re: SA NE ADUCEM AMINTE!!!!!!!
« Răspuns #580 : 19.Dec.2019, 09:09:36 a.m. »
@gabineg : a alege IMPOTRIVA unui slogan care nu ti-a placut (desi el era in linie cu Pct.8 al proclamatiei de la Timisoara, ce ar fi facut poate o reala diferenta pentru evolutia ulterioara a Romaniei) si IN FAVOAREA unui candidat ce deja avea un istoric de comunist cu fata umana, nu tine numai de informare (lipsa ei), ci si de o anumita mentalitate cu care oamenii au iesit din comunism...

In societatea "banalitatii raului" care devenise Romania, notiunile de 'bine' si 'rau' se estompau cu usurinta - unii gaseau ca e 'bine' sa furi cate ceva din avutul comun (de pe la servici, de prin CAP-uri, de pe santiere) pentru a supravietui, altii (putini) gaseau 'rau' sa faca asta (chiar daca erau fortati s-o faca pentru supravietuire) pentru simplul fapt ca reprezenta o incalcare a legii (aberante, de altfel - dar in situatii d'astea faci pe dreaq in patru sa schimbi legea/sistemul, nu s-o tot incalci ajungand sa consideri 'normalitate' incalcarea ei). De asta consider ca a fost (este) necesar un proces al comunismului - nu pentru a cauta vinovati si a da verdicte, ci pentru a arata - la nivel de individ - cum a fost posibil comunismul, pentru a invata din greseli si - pe cat posibil - a nu le repeta.

Si nu consider ca lipsa informarii - mai ales in orasele mari - poate fi invocata ca argument pentru alegerea FSN, mai ales de catre segmentul educat al populatiei. Ignoranta, in schimb da, poate fi invocata. Ar fi fost absurd sa te fi asteptat ca FSN-ul sa nu castige respectivele alegeri - in conditiile in care toata puterea lui de propaganda si putere se baza, in esenta, pe vechile structuri organizatorice din tara. Dar, macar in marile orase, cu alta structura a populatiei si cu alt acces la surse de informare (la dreaq, se aflase relativ repede in tara ce se intamplase la TM in conditiile controlului miscarii populatiei impus de regim in ultimele sale zile), FSN ar fi trebuit sa primeasca un puternic vot 'contra' a.i. puterea sa in zorii democratiei sa nu fie absoluta - structura primului Parlament post-decembrist este pur si simplu o gluma proasta dpdv democratic...

In mod clar nu putem schimba (in fine, in cursul vietii noastre nu cred ca prindem elucidarea formulei ce ar face posibila calatoria in timp) trecutul, dar este important ce putem invata din greselile trecutului - cam asta ar trebui sa fie mersul lucrurilor: sa inveti din greseli pentru a evolua...

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline ASZ

« Răspuns #581 : 19.Dec.2019, 11:10:41 a.m. »
Imi aduc aminte, ca inainte de alegerile din 1990 predomina si psihoza legata de cei care se intorc din afara (liderii partidelor istorice), o fac doar ca sa fure din avutia tarii si ca singurii care ne pot apara cu adevarat, sunt cei din FSN in frunte cu supremul zambaret. Celora care nu au mancat aceeasi paine servita de comunisti, li se amintea permanent acest lucru ... si li se spunea ca din cauza asta nu au ce cauta la conducerea tarii.

The following users thanked this post: toma

Offline ariciul

« Răspuns #582 : 19.Dec.2019, 11:40:34 a.m. »
A fost nu demult un articol in care un reporter francez povestea cum in 90 inainte de alegeri Coposu ii spunea ca n-au nici o sansa si datorita faptului ca PNTCD era infiltrat cu securisti si nu puteau face nimic. Si da a fost o evolutie inceata spre democratie din 90 incoace dar schimbarile adevarate au inceput sa fie din 2000 adica dupa 10 ani de la asa zisa revolutie. Cam atat ne-a costat mineriadele si proasta gestionare economica. Pana la urma schimbarile au survenit pentru ca PSD nu a fost in stare sa tina situatia sub control, mai ales economic, ca altfel cine stie unde eram acum!
  • Suzuki Vitara 1.6 Passion allgrip

Offline toma

« Răspuns #583 : 19.Dec.2019, 12:43:36 p.m. »
Las si eu asta aici, pentru nostalgici, dar mai ales pentru tineret:
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
« Răspuns #584 : 19.Dec.2019, 02:58:22 p.m. »
Citesc ce scrieti si incep sa cred ca va place autoflagelarea...Eu unul nu prea trebuie sa imi aduc aminte ca nu prea am uitat. Mai tinerii ca noi...hmmm...eu am cunoscut nostalgici care copii find la acea vreme cred astazi ca "era mai bine atunci"...Iar demonstratia vine din parada noilor cadre PCR, pustani care se iau de mana cu alti activisti prin prisma faptului ca nu stiu despre ce vorbesc si, binenteles, sunt gata sa imparta ce e al altora, muncit de altii...
Dar generalizarea  este complet gresita, scuze. Sincer cred ca sunt de 100 de ori mai multi consumatori de droguri ca consumatorii de comunism in Romania. Am facut comparatia asta pentru ca efectul e cam acelasi asupra subiectilor...
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #585 : 19.Dec.2019, 03:04:02 p.m. »
@Costique, cred ca s-a intunecat deja pe la tine. Ne apropiem de solstitiu. Vino acasa sa mananci sarmale si sa bei un vin de buturuga. Si sa canti o colinda.  >:D<
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline toma

« Răspuns #586 : 19.Dec.2019, 03:10:35 p.m. »
@Costique, uitarea condamna la repetare. Din punctul meu de vedere nu se vorbeste nici pe departe suficient in scoala si media despre ce a insemnat comunismul in Romania.
Lasand la o parte nostalgicii (din varii motive, de la cele "inocente" cum ar fi idealizarea anilor tineretii, pana la cele mai abjecte) e infiorator sa vezi "nostalgici" nascuti dupa 89. Oamenii trebuie educati, ingroparea trecutului nu ajuta, "autoflagerarea" te poate ajuta sa nu repeti greselile.

Cat despre discutia legata de revolutie sau/si lovitura de stat, uite si o parere diferita de cele exprimate de voi in ultimele postari:cartea ”Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989”

”Revolutia nici n-a existat. A fost o lovilutie.” – Fragment din cartea ”Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989”

Habar nu am care este adevarul, eram prea mic atunci ca sa pot emite pretentia ca as putea decide in cunostinta de cauza. Consider insa ca merita citite cat mai multe pareri si apoi judecat cu mintea proprie.

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: shpeedy

Offline saureign

« Răspuns #587 : 19.Dec.2019, 03:38:04 p.m. »
Despre ce conștientizare a efectelor comunismului poate fi vorba într-o țară în care una din cele mai aberante și odioase însemne ale comunismului - "Casa Poporului" - ajunge să fie folosită drept sediu al Parlamentului ales democratic? Clădirea aia predispune la dictatură. Trebuie grabnic mutat Parlamentul de acolo și dată altă destinație clădirii: ori muzeul comunismului, ori cel mai mare cazino din lume.
Apoi, despre ce eliberare de comunism poate fi vorba, când avem serviciile secrete nereformate, în ciuda declarațiilor sforăitoare cum că nu mai există Securitatea în noile servicii... Plus toate instituțiile nodale, vitale pentru o democrație, care au atribuții de arbitraj și control, și care sunt praf, doar numele e de ele? Un exemplu: CNA. Așa cum se prezintă România acum, este la cheremul dictaturii, abia așteaptă un Erdogan de Dâmbovița.
Păcatul originar este venirea la putere a eșaloanelor 2 și 3, care a dus la transformarea FSN în partid peste noapte, făcând practic irelevantă discuția despre democrație în țara noastră. În caz că nu era clar, în România este o spoială democratică; mai este mult până departe. De fapt, reforma n-a fost începută de nimeni. Trebuie schimbat tot sistemul legislativ, începând cu Constituția. Se bagă cineva? Nu văd.
  • S-cross 1.4 allgrip 2024 / ex-Swift 2019 allgrip / ex-Vitara Cool allgrip 2015

The following users thanked this post: shpeedy

Offline ...

« Răspuns #588 : 19.Dec.2019, 03:42:32 p.m. »
@saureign, daca Faramir era presedinte, le arata el orcilor de politicieni... :)

Offline enicky

« Răspuns #589 : 19.Dec.2019, 03:56:33 p.m. »
....hmmm...eu am cunoscut nostalgici care copii find la acea vreme .
Tocmai asta e argumentul forte ca nu am fost pregatiti sa avem o atitudine electorala adecvata, reala.
Noi, cei ce scriem aici, am trăit acele vremuri.
    Nu contest ca eram cu totii vii atunci, dar intr-un fel vezi situatia daca ai 8-10 ani si altfel o percepi la peste 20-25 de ani !
  Iar cu maturitatea de azi si cu informatiile detinute,  iti este greu, daca nu imposibil sa-i intelegi pe cei de acum 30 de ani.
  Dar in sfarsit, vad si o opinie corecta de la @toma :
"Habar nu am care este adevarul, eram prea mic atunci ca sa pot emite pretentia ca as putea decide in cunostinta de cauza."
  Pana la urma, adevarul-adevarat il stiu doar cei direct implicati, noi ceilalti ascultam ce vor ei sa ne povesteasca.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip