Mai mult in litera decat in spiritul topicului, postez aici testul de diagnosticare a bolii Alzheimer si a dementei senile. Il puteti face persoanelor apropiate cu sinptome de ... uitare sau il dati unui apropiat sa vi-l faca voua, daca sesizati anomalii in acest sens.
Testul MMSE pentru diagnosticare Alzheimer
Pentru un diagnostic timpuriu al bolii Alzheimer se utilizează testul MMSE (Mini-Mental State Exam), conceput de Marshall Folstein în 1975 ca să identifice deficiențele cognitive ale adulților.
Este vorba despre un test de screening al alterării funcțiilor cognitive ale adulților, prin care se evaluează orientarea spațio-temporală, atenția, memoria imediată și de scurtă durată, abilitatea de realizare a unor operații concrete și abstracte, precum și motricitatea și limbajul lor.
Testul MMSE este sensibil în urmărirea declinului cognitiv la pacienții cu boala Alzheimer, înregistrând un declin anual de 1,8 până la 3,2 puncte din total.
Cum se aplică testul MMSE
Testul durează 10 minute și se poate aplica în mediul clinic sau la domiciliul pacientului, în urma unei instruiri specifice.
Subiectul se va așeza comod, pentru o comunicare cât mai bună. Întrebările se formulează în ordinea prezentată în cadrul testului. Pentru fiecare răspuns corect se adaugă un punct, iar scorul maxim este de 30 de puncte.
În ce constă testul MMSE?
Orietare temporală
În ce an suntem?
În ce anotimp suntem?
În ce luna suntem?
În ce data suntem azi?
În ce zi a saptamanii suntem?
Orientare spațială
Unde ne aflăm acum?
La ce etaj ne aflăm?
În ce oraș ne aflăm?
Care este numele județului în care este acest oraș?
În ce țară ne aflăm?
Memorie imediată
Se rostesc rar numele a 3 obiecte între care nu există vreo legătură. Solicitați pacientului să le spună. Notați cu câte 1 punct fiecare cuvânt repetat. Repetați testul până când pacientul reușește să repete toate cuvintele (încercați de cel mult 5 ori).
Atenție și calcul mental
Pacientul trebuie să scadă din cifra 100 cifra 7, și anume să aplice 5 scăderi succesive. Notați cu câte 1 punct fiecare operațiune de scădere corectă: 100-7, 93-7, 86-7, 79-7, 72-7.
Memorie pe termen scurt
Întrebați-l pe pacient despre cele 3 cuvinte memorate anterior. Notați cu câte 1 punct fiecare cuvânt repetat în mod corect.
Limbaj
Notați cu câte 1 punct fiecare răspuns corect:
Arătați pacientului un pix. Ce reprezintă acest obiect?
Arătați pacientului un ceas. Ce reprezintă acest obiect
Repetare
Cereți pacientului să repete o propoziție: Nu există dar, nu exista dacă.
Înțelegerea unei comenzi
Cereți pacientului să execute o comandă triplă. Notați cu câte 1 punct fiecare comandă executată corect:
luați aceasta foaie de hârtie în mâna stângă
împăturiți-o în două
dați-o înapoi cu mâna dreaptă
Citire
Arătați pacientului o foaie de hârtie pe care ați scris cu litere mari “Închide ochii”. Cereți să citească și apoi să facă ce scrie pe foaie.
Scriere
Solicitați pacientului să scrie o propoziție la alegerea sa. Notați cu 1 punct dacă propoziția conține subiect și predicat, dacă este corectă semantic, indiferent de gramatică sau ortografie.
Cerinţă alternativă (dacă subiectul nu are abilităţi de citire-scriere):
Înmânați pacientului o foaie pe care este desenată o imagine și cereți-i să formeze o propoziție pornind de la imaginea respectivă. Acordați-i 1 punct dacă formulează cel puțin o propoziție cu sens, care să aibă subiect şi predicat.
Copiere
Arătați pacientului o foaie de hârtie pe care sunt desenate două dreptunghiuri care se intersectează și notați cu 1 punct dacă reușește să le copieze corect pe o altă foaie de hârtie.
Interpretare Test MMSE
Scor MMSE Stadiiul Caracteristici
30 Normal Fără simptome
24-27 Tulburări cognitive inițiale Simptome mnezice
21-23 Fază ușoară Deficite mnezice și de gândire conturate
18-20 Fază moderată Deficite cognitive clare
15-17 Fază marcată Simptome cognitive și psihiatrice. Necesită un grad de asistență
12-16 Fază severă Necesită asistență pentru activități obișnuite zilnice
0-11 Fază gravă Necesită asistare instituționalizată