Sarumana tanti, buna ziua domnu'
Sunt nou pe forum (si suzuki owner de altfel). Voi mai posta diverse modificari ce le voi face sx4-ului nostru dar deocamdata o scurta poveste si cateva poze de acum trei saptamani. Am petrecut 5 zile la Baia de Fier, judetul Gorj, am vizitat pestera muierii, polovragi si Tg. Jiu si am decis ca la intoarcere sa facem un mic ocol, si anume sa ne intoarcem prin Novaci-Rinca-Obarsia Lotrului-Voineasa.
Drumul este o minune de imagini. Am avut noroc de vreme decenta - cativa nori, destul de frig sus dar in rest soare si uscat. Nu recomand drumul pe ploaie sau ceata. Este un drum greu, face transfagarasanul sa para o plimbare placuta. Multe serpentine sunt atat de inclinate incat ajungi in viteza 1. Drumul este surprinzator de bun. Pana la Rinca este asfalt nou nout. Inca lucrau la parapeti, atat de nou era turnat.
Dupa Rinca am dat de un semn ce ne informa ca drumul era inchis in fata, dar citiva muncitori ne-au asigurat ca putem merge fara probleme, inclusiv un prieten ce ne urma cu o Skoda Octavia. Am continuat urcusul, anumite zone nu mai aveau asfalt. Cel mai probabil zone unde s-au instalat tuburi pentru apa - din cele ce trec torentele pe sub drum. Dupa inca un pic de urcus am pierdut asfaltul cu totul.
A trebuit sa asteptam cam o ora o dinamitare si instalarea unui tub de catre macara. In acel loc urcarea a ajuns in zona de ingrijorare - drumul era ingust, cei ce cborau din sens opus au trebuit sa ne astepte pentru ca intre indienii (pe bune) ce forau gauri pemtru urmatoarea dinamitare si prapastie nu incapeau doua masini. Pentru a adauga dificultate panta era super abrupta (abia plecam de pe loc) si gropi si ogase destul de adanci. Aici fiind de altfel unul din cele doua locuri unde colegul cu Octavia a frecat pe dedesupt (cu scutul, frecat de pamant, nimic grav).
Dupa hopul asta drumul a fost decent din nou, chiar daca lipsit de asfalt. Ne-am oprit dupa un pod peste lotru la niste mici frigarui si am continuat coboratul. Drumul pana la intersectia unde alegeti intre Voineasa, Sebes si Petrosani e majoritar neasfaltat dar practicabil. Un singur lucru a cerut atentie si anume cateva tuburi de ciment erau sparte si treceai cu roata peste sarmele de fier beton. Noi ne-am oprit sa ne asiguram ca nu era nici una rupta sa ne faca pana.
In locurile unde mai era ud era evident ca drumul nu e la fel de placut daca e ud - fiind destule sanse de mocirla. Noi am ales sa mergem spre voineasa. Petrosani cu siguranta poate fi atins pentru ca ne-am intalnit cu un microbuz ce mergea Voineasa-Petrosani. Cu privire la Sebes informatiile au fost amestecate - unii spuneau ca se poate altii ca nu. Eu de drumul Sebes - Sibiu sunt satul pana peste cap asa ca nu ne-a interesat.
Am urcat si coborat cu SX4 4x4 fara nici o probleme chiar daca am fost 4+copil in masina+ bagaje, peste tot am lasat transmisia cuplata pe auto, nu a fost nevoie de a bloca niciodata. Skoda s-a comportat la fel de bine (cu mentiunea ca e skoda cumparata din ro, deci cu pachet de drumuri grele: inaltata si cu scut motor) doar ca alunecand in mocirla a frecat de doua ori cu scutul. Urcusurile sunt grele, inclusiv in serpentine - mi s-a parut mai dificil fata de paltinis si transfagarasan. Am vazut oameni cu dacii 1310 si loganuri asa ca probabil puteti merge cam cu orice masina - dar e vorba de confortul si siguranta cu care veti face un astfel de drum.
Si acum cateva imagini: