Intrucat vad ca topicul este inca activ dupa multe luni ... si solutiile propuse s-au tot epuizta iar problema persista, intervin si eu cu cateva observatii. Observatiile sunt ciudate (stiu), insa vin din experienta catorva ani de lucru intr-o sectie de reparatii electronica/calc:
1. Poate sa fie si o alta chestie, absolut nefericita ... un "defectzel" de ordinul unui "bit" care se intepeneste undeva pe placa de baza, pe placa video ... pe vre-o magistrala ... etc. Practic un mic defect de material aparut datorita uzurii normale care face ca la un moment dat un bit sa fie 0 in loc de 1. Sunt chestii pe care n-o sa le descoperi in vecii vecilor nici cu mama sculelor de diagnosticare ... Si atunci: altul. E politica oricarui service. Timpul si resursele alocate dignosticarii/repararii exced efortul schimbarii produsului.
2. Daca presupunem ca problema are totusi o explicatie logica si o posibila rezolvare, atunci exista si posibilitatea sa fie:
- harddisk-ul:
Fie e "obosit": Intrucat zici ca se blocheaza cand ruleaza mai multe chestii (si nu e vorba de solicitatrea procesorului), putem suspecta ca e vorba de cresterea nevoii de memorie RAM, care se compenseaza cu "swap"-ul de pe harddisk. In timp folosirea excesiva a swap-ului termina harddiskul. Cu cat e mai putina memoria RAM cu atat mai solicitat e hard-ul. Problema e ca nu prea e nici o metoda de a vedea "oboseala" respectiva, intrucat nu face BAD-uri, nu cedeaza mecanica ... pur si simplu pui alt hard si observi ca nu mai face.
Fie are BAD-uri: in zona in care se misca windows-ul (dar asta iti da de obicei ecrane albastre cu erori de accesare locatii)
Fie are sistemul de partitii "un pic" deranjat. Atat de un pic, incat nu deranjeaza instalarile de sistem si nici nu apare la scanari. Nici pentru asta nu prea ai metode de diagnoza. Trebuie s-o ... mirosi. In general se rezolva cu formatare de tip DOS. Cu un instrument de partitionare pentru DOS sau similar se sterg partitiile, se reformateaza FAT32. Reformatarea FAT32 din DOS e cea mai buna metoda de refacere a MBR-ului (master boot record). Ulterior, daca totul merge bine cu reformatarea, se instaleaza Windows sau altceva si se reformateaza partitiile cu sistemele de fisiere dorite.
- condensatori electrolitici terminati:
cei de pe placa de baza sau cei din sursa de alimentare. Defectele de alimentare/filtrare (n.r. - condensatorii) sunt defectele uzuale care se traduc in blocari dintr-astea suparatoare si aparent fara motiv.
Mai era si alta chestie, dar tu zici ca ai internet de la Romtelecom. Cei care au internet prin LAN (de la firmele renumite de cartier) mai sufera uneori din cauza unor perturbatii venite pe cablurile de retea (datorate profesionalismului celor care au facut si fac retelele
). Nu ma refer la prajitul placilor de retea la furtuni sau chestii dintr-astea arhicunoscute, ci la diverse spike-uri de semnal (aparent in limitele standardelor de transmisii de date) care innebunesc placile de retea => blocari aleatoare si absolut enervante ale sistemelor.