Autor Subiect: energii alternative in domeniul auto  (Citit de 131498 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline JMu

Re: energii alternative in domeniul auto
« Răspuns #230 : 09.Mar.2018, 05:14:24 p.m. »
Hai să luăm studiul ăla norvegian de bun. Deci o electrică e mai verde cu până la 30% față de una convențională.

Considerând https://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_gas#/media/File:Greenhouse_Gas_by_Sector.png că emisiile date de "transportation fuel" sunt de 14% din totalul global, putem estima că transportul personal (aka mașinile noastre) nu reprezinta mai mult de 1/3 (cred ca nici atât dacă ne gândim că tot aici intră și transportul aerian + naval). Asta înseamnă 4.66%. Deci trecerea completă a transportului personal pe automobile electrice ar reduce GWP cu... 1.4%.

Știu, calculele sunt făcute pe estimări. Dar cât de greșite pot fi? Și atunci vine întrebarea - sigur merită să ne concentrăm atenția în primul rând pe mașini? Eu zic să trecem toate navele alea mari de transport pe energie eoliana (vele, că doar știm că merge :) ) - cred că impactul va fi mai mare (glumesc, nu săriți).

• S-Cross 1.4 Boosterjet MT Allgrip 2017 / Clio 1.2 TCe MT 2017

Offline toma

« Răspuns #231 : 09.Mar.2018, 05:20:12 p.m. »
Calculul prin care se determina daca automobilele electrice polueaza la nivel global (considerand totul de la fabricarea si reciclarea bateriilor la producerea si transportul curentului electric) mai putin fata de cele cu motoare cu combustie depinde de atat de multe variabile incat o concluzie clara nu cred ca poate fi trasa fara niste studii serioase.

Insa daca ne referim punctual la poluarea din marile aglomerari urbane atunci situatia este mult mai simpla si mai clara. Locuitorii unui oras "populat" in intregime cu vehicule electrice vor avea parte de mult mai putina poluare.

Prin urmare nu stiu daca la nivel planetar electricele ar aduce o scadere a poluarii (poate dimpotriva) insa ar ajuta mult la imbunatatirea calitatii aerului din oras - locul in care eu imi petrec majoritatea timpului.

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: ...

Offline enicky

« Răspuns #232 : 09.Mar.2018, 05:26:43 p.m. »
   " sigur merită să ne concentrăm atenția în primul rând pe mașini?"
  Sigur merita !
  Pana la urma noi nu traim pe camp(unde gasim masini agricole) sau pe autostrazi(pe unde circula camioane), noi traim in orase unde maximum de poluare il fac tocmai turismele diesel !
 LP.  @toma cred am postat imediat, aceeasi idee amandoi ! :)

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline Catalln

« Răspuns #233 : 09.Mar.2018, 05:43:52 p.m. »
Prin urmare nu stiu daca la nivel planetar electricele ar aduce o scadere a poluarii (poate dimpotriva) insa ar ajuta mult la imbunatatirea calitatii aerului din oras - locul in care eu imi petrec majoritatea timpului.
Nu sunt de aceiasi parere cu tine si cu enicky, pentru ca este similar cu "sa moara si capra vecinului" sau "eu ... dupa mine potopul".

Corect ar fi ca atat pe parte de circulatie in orase sa se mearga spre reducerea poluarii (solutiile sunt destul de diverse dar si aici cu + si -) cat si pe parte de producere EE cat mai curata, daca majoritatea considera energiile regenerabile "curate" uite ca si aici sunt multe discutii pe fiecare tip in parte de exemplu:
energia hidro, cand faci un baraj, regularizezi cursul unui rau/fluviu intervii brutal asupra ecosistemului etc.
la fel este si in cazul eolienelor sau in cazul celor solare si nu numai.

Toate au plusuri si minusuri mai mari sau mai mici, depinde de cine ce interese are.

Ca in cazul rabinului "... si tu ai dreptate ... si tu ai dreptate"
  • Suzuki Vitara Passion 2015 1.6 VVT 4WD MT
Consum declarat: urban 6,5 L/100 Km; mixt 5,6 L/100 Km; extra urban 5,1 L/100 Km
Consum mixt realizat la

The following users thanked this post: JMu

Offline enicky

« Răspuns #234 : 09.Mar.2018, 06:13:20 p.m. »
Nu sunt de aceiasi parere cu tine si cu enicky, pentru ca este similar cu "sa moara si capra vecinului" sau "eu ... dupa mine potopul".
...Ca in cazul rabinului "... si tu ai dreptate ... si tu ai dreptate"
      Sincer, urasc cele doua proverbe, dar trebuie sa recunoastem ca "focarele de infectie" sunt marile concentrari urbane !
    Si de la turisme, nu mai e decat un pas pana la motoarele de ...camioane, etc. Asta este d-abia inceputul !!! :)
    Am vazut multe reportaje cu cursuri de ape distruse pentru ...certificatele verzi, ...fauna si flora distrusa !!!!
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline ariciul

« Răspuns #235 : 11.Mar.2018, 10:24:13 p.m. »
Cursurile de ape au fost distruse pentru bani, certificatele verzi au fost pretextul!
Adevarul dureros e ca suntem in stare sa distrugem tot in jur doar pentru a obtine niste bani.
Bani care nu vor mai repara niciodata ceea ce distrugem.
  • Suzuki Vitara 1.6 Passion allgrip

Offline enicky

« Răspuns #236 : 12.Mar.2018, 12:49:47 a.m. »
    Dar sa mergem pana acolo incat sa afirmam ca intre un motor electric si unul cu ardere interna diferenta de poluarea este de ...30%, mi se pare chiar ridicol. Sa incepem cu calculele de la industria exctractiva de minereu de fier, industrie care polueaza si apoi sa insinuam ca datorita motoarelor electrice se va distruge ecosistemul, este mai mult decat ...tendentios.
   La acest moment avem masina electrica cu autonomie de peste 600km(ipace), cu baterii garantate 8(opt)ani, perioada dupa care pierd 30% din capacitate.
   Asa ca e de inteles defaimarea motoarelor electrice. Vorba unuia : "semafoarele au fost inventate de petrolisti ca sa consumam noi benzina". :)

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #237 : 12.Mar.2018, 06:24:33 a.m. »
Semafoarele au fost inventate încă de pe vremea când nu existau automobile.  :)

Offline shpeedy

« Răspuns #238 : 12.Mar.2018, 08:59:57 a.m. »
Yep (1868 < 1886).

Ce mi se pare oarecum hilar e cum o forma de organizare (cum e semaforul) a putut fi perceputa intai ca modalitate de imbogatire a unora, si nu ca o stavila in fata haosului...

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline enicky

« Răspuns #239 : 12.Mar.2018, 10:05:33 a.m. »
   Expresia in sine eu am luat-o ca o gluma rautacioasa generata de multitudinea semafoarelor.