Autor Subiect: Statii CB - de care? de unde? aveti?  (Citit de 31965 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline VAXXi

Re: Statii CB - de care? de unde? aveti?
« Răspuns #80 : 08.Dec.2010, 04:12:55 p.m. »
Cum pot face calibrarea? Sau altfel spus..cum aflu daca a fost sau nu calibrata?

Se face cu reflectometrul. Stai linistit, pe talpa magnetica nu merita efortul pentru asta, sunt acordate din fabrica si n-ai ce sa imbunatatesti semnificativ la ele. Daca ai montura fixa, e altceva.

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
« Răspuns #81 : 08.Dec.2010, 04:33:42 p.m. »
Tks. Deci merg mai departe asa :D
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline vadiro

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 400
« Răspuns #82 : 08.Dec.2010, 06:52:46 p.m. »
Laurentiu, nu stiu daca este chiar asa.
Cu antena necalibrata ii auzeam si eu perfect pe ceilalti, dar ei mai auzeau pe mine foarte prost, de parca as fi fost la o distanta foarte mare. Dupa calibrare nu am mai avut probleme.
Suzuki SX4 Sedan GS
GPS MyGuide 3100 cu iGO Primo, iGO 8, Garmin XT, TomTom 7 si Navigon MN7
CB Midland Alan 48 Plus Multi B + Sirio ML-145 PL

Offline VAXXi

« Răspuns #83 : 08.Dec.2010, 08:23:45 p.m. »
Ce intelegi prin "calibrare" la tine ? In cazul talpilor magnetice, acestea fac cuplaj capacitiv cu caroseria, care face la randul ei cuplaj capacitiv cu pamantul. Deci 2 condensatori in paralel, daca vrei. La nici o talpa magnetica + antena cu care a venit pe care-am masurat-o pana acum nu am avut reflectate mai mari de 1.2, care e arhisuficient pentru uz "casnic". Daca vrei sa tinzi la 1.1, o mai reglezi un pic din surub (cativa milimetri, mai mult nu e necesar). In practica, tinand cont ca scara reflectometrului nu e liniara, poti folosi linistit statia pana la 1.5 fara probleme (da, daca vrei sa fii "perfectionist" poti tinde spre 1.05-1.1 dar in practica intervin multi alti factori care anuleaza munca).

Offline Laurentiu

« Răspuns #84 : 08.Dec.2010, 08:50:36 p.m. »
Laurentiu, nu stiu daca este chiar asa.
  :(  Nu stiu la ce te referi. Pune si tu un citat ca sa stiu ce sa-ti raspund.

Pt calibrare stiu ca se fac vreo 3 masuratori: una pe primul canal, una pe la mijlocul numarului de canale si inca una la ultimul canal. Unda reflectata nu trebuie sa depaseasca 1.1-1.2.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline vadiro

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 400
« Răspuns #85 : 08.Dec.2010, 11:59:34 p.m. »
Scuza-ma Laurentiu, vroiam sa-l citez pe VAXXi .
Nu ma bag in amanunte foarte tehnice pentru ca nu le cunosc. Tot ce stiu e ca inainte de calibrare (care a constat in verificarea cu reflectometrul si scurtarea spicului cu vreo 1-2 cm) nu eram receptionat corect, iar dupa aceea nu au mai fost probleme.
Suzuki SX4 Sedan GS
GPS MyGuide 3100 cu iGO Primo, iGO 8, Garmin XT, TomTom 7 si Navigon MN7
CB Midland Alan 48 Plus Multi B + Sirio ML-145 PL

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
    • Bucuresti
« Răspuns #86 : 09.Dec.2010, 12:15:30 a.m. »
@VAXXi sa inteleg ca te pricepi la calibrare? :D Avand in vedere ca esti din Bucuresti ma poti ajuta si pe mine cu treaba asta?

Bine ...din ce citesc totusi vad ca n-ar fi nevoie desi am si eu problema asta cu auzitul perfect dar lumea nu prea ma aude (in weekendu' trecut am fost la Muntele Rosu unde m-am intalnit cu @Forte. Eu il auzeam pe el dar el nu ma auzea pe mine deloc :()
  • #romaniaelectrica

Offline VAXXi

« Răspuns #87 : 09.Dec.2010, 12:23:03 a.m. »
Ma pricep din ce-am invatat, ca nu e mare filozofie. Din pacate nu-s in Bucuresti saptamanile astea, da' daca n-o rezolvi pana cand ajung ne intalnim la o miercuri poate.

Iti iei un SWR metru de la Mondoplast sau din alta parte, e vreo 20 de lei (altii cer banii astia doar pe o calibrare). Aparatul se leaga intre statie si antena, si masori valoarea reflectatei pe canalele 1, 20 si 40. Daca pe 1 e mai mica decat pe 40, tre' s-o scurtezi; daca pe 40 e mai mica decat pe 1, tre' s-o lungesti.

http://www.firestik.com/Tech_Docs/Setting_SWR.htm

La o talpa magnetica, mai importanta e pozitionarea decat reglarea, atata timp cat din fabrica vin binisor setate. Daca vrei sa ai emisie omnidirectionala, o pui aproximativ in centrul tavanului. Daca vrei emisie spre fata, o pui in spate (si invers); si desigur, cu cat mai sus, cu atat mai bine.

La talpa magnetica ai pus folia de staniol ? e foarte importanta.
« Ultima Modificare: 09.Dec.2010, 12:24:57 a.m. de VAXXi »

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
    • Bucuresti
« Răspuns #88 : 09.Dec.2010, 12:27:12 a.m. »
Folie de staniol?  :dknw:
O pun pe un antiderapand d-ala de bord ...adica asta e intre talpa si caroserie.
  • #romaniaelectrica

Offline VAXXi

« Răspuns #89 : 09.Dec.2010, 12:30:58 a.m. »
Nu nu nu :) ai magnetul si cauciucul ala care il imbraca. Eh, pe fundul magnetului (inspre cauciuc) trebuie sa ai o folie de aluminiu care in mod normal este autoadeziva si furnizata in pachet. E importanta pentru cuplajul magnetic si conteaza mult. Nu trebuie sa ai nimic intre caroserie si magnet, cauciucul ala e doar un compromis ca sa nu zgarii vopseaua si ar fi fost bine sa nu existe :)