Autor Subiect: Statii CB - de care? de unde? aveti?  (Citit de 31150 ori)

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Laurentiu

Re: Statii CB - de care? de unde? aveti?
« Răspuns #10 : 11.Feb.2010, 06:06:18 p.m. »
Statie radio TTi TCB-550 ...
Este o statie numai buna pt montare pe masina - greutate microfon mica -> usurinta in  manevrabilitate.
Statiile portabile, vor fi mult mai greu de utilizat in masina - statia in general are greutate marisoara + impreuna cu firele (alimentare si antena) vor face ca manevrabilitatea sa fie ceva mai dificila.
ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline Laurentiu

Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline tak30ver

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 14
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #12 : 17.Feb.2010, 11:13:38 a.m. »
Ma batea si pe mine gandul sa imi pun statie pe turism. Am plecat odata cu un prieten ( era noapte, eram baut si ma duceam acasa cand l-am vazut ca se pregatea de cursa :) si mi-a venit ideea ) pana la Bacau si avea statie pe duba de peste 3,5 t. Avea o raza destul de mare de acoperire, pana la Bacau nu a scos masina din 90 ( atat era limitata ) . La intoarcere l-au anuntat baietii imediat de un radar pe la aiud pe la un pod unde era si limitare. Mi se pare tare util dar nu stiu daca statiile alea mici portabile sunt folositoare. Are cineva vreun specimen ? E ok ?
Cea fixa pare mai zdravana si e si mai ieftina.
O alta cunostinta si-a pus pe santa fe o statie mai performanta ( face drumuri frecvent in Grecia ) si s-a saturat de cate spagi a dat asa ca a mai redus din cheltuieli.

Offline l_stoian79

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 18
« Răspuns #13 : 02.Mar.2010, 09:37:20 p.m. »
am eu Alan Midland 42 Multi si o antena cu magnet (Sirio ML145) pe plafon (momentan o Astra).

apropo de Alan42 multi si Alan42 multi AM-FM...sunt una si aceeasi statie, absolut identice, doar ca la varianta AM-FM sunt scosi niste jumperi. puteti sa va luati Alan42 multi normal si sa-i scoateti jumperii singuri acasa  ;) Sincer nu vad utilitatea, iti va debloca niste frecventa care cel putin in RO nu sunt folosite (mai mult cehii/polonezii le folosesc) , deci si daca veti auzi ceva pe ele nu va fi in romana  :-S

Intek H520 are un prieten/coleg de-al meu, e OK ca receptie/emisie, pare chiar mai "user friendly" meniul/reglajele decat la Alan42, dar in acelasi timp e o constructie mai slabuta si cel mai important ptr mine, cand se monteaza cu "car-chit"-ul este mai mare decat Alan42 . Adica Intek normal sau Intek cu car-kit sunt identice dpdv al dimensiunilor in masina. Pe cand Alan42 cu car-kit este la jumatate fata de Alan42 normal (fara car-kit)

4W iti ajung in conditii normale, se poate monta un amplificator de emisie, dar degeaba emiti tu mai departe daca cei care te aud (la limita puterii tale de emisie) nu raspund inapoi cu aceasi putere, tu nu ii vei auzi.
cu 4W ai undeva intre 5-15(20)km in conditii ideale, dar oricum nu trebuie sa acoperi tot drumul care ti-l propui de la inceput. cand iesi dintr-un oras mare intrebi prin statie "colegii" daca este ceva control in directia X, de ex daca fac un drum TM->BM, intreb la iesirea din TM, la iesirea din Chisineu Cris, Salonta, Oradea, Carei..., si eventual mai intrebi pe traseu daca stii ca treci prin zone suspecte. in timp ce is intre TM si Arad chiar nu ma intereseaza daca e radar la Salonta, deci o putere foarte mare de emisie nu e justificata.

mai am o antena Sirio Triflex AM-FM/CB/GSM care e aproape identica cu antena originala a masinii si e triband. Asta arata bine pe masina, e discreta, comoda (nu trebuie tot sa dai jos magnetul, nu gauresti plafonul,...) dar fiind mai scurta e mai limitata ca emisie/receptie. o folosesc zi de zi pe masina, ptr informatii pe o raza 1-5km e destul, cand stiu ca am de facut un drum mai lung pun antena cu magnet.

statia se poate folosi cu antena ei (are aprox23cm lungime antena) dar emisia si receptia sunt slabe deoarece in interiorul masinii esti partial ecranat. cu antena mica am comunicat la maxim 300-500m intre masini. daca ai si folie pe geamuri sensibilitatea scade si mai drastic.

Statia Alan42 nu e mare (e mai mica decat Intek H520 care are un coleg de-al meu), arata ca un microfon de statie de taxi (o idee mai mare). am sa incerc maine sa pun o poza cu ea in masina.
Sunt foarte folositoare ptr a afla de controale, blocaje in trafic, si mai ales daca se circula in coloana (un concediu impreuna mai multe masini) ptr comunicare intre masini. Eu mai folosesc statia si in loc de PMR cand merg in strainatate sau la munte sa vorbesc cu nevasta/prietenii/etc (bineinteles cu conditia ca si ceilalti sa aibe tot statii CB).

ca alternativa recomand Albrecht 8860 parca ii spune (are 8W putere maxima - ai comutator de putere, deci poti sa o folosesti perfect legal, dar la nevoie ai o rezerva de putere) . Pe langa puterea ceva mai mare, o caracteristica utila mai ales la autoturismele mici este faptul ca are "fata detasabila", deci statia mare si butucanoasa o poti baga in torpedou sau sa o ascunzi pe undeva si poti sa scoti doar "fata" unde ai un display cu informatii si cateva butoane. probabil cand o sa-mi iau Jimny o sa-mi montez asa ceva cu un Sirio Turbo2000 (sau 5000 daca permit finantele)

ca antene se recomanda sa fie cat mai mari, cel putin in domeniul asta "bigger is better"  :">  Antenele Sirio zice lumea ca sunt cele mai bune (e drept ca sunt si mai scumpe putin, dar sunt bine/ingrijit lucrate, materiale de calitate), eu am Sirio ML145 (exista mai multe antene tip ML145 de la diferiti fabricanti, inclusiv Midland-ul are) si am mai incercat Sirio Turbo 800, Sirio Turbo1000, si Sirio Turbo2000 de la alti colegi. Dintre toate ML145 si Turbo2000 mi s-au parut cele mai bune ca receptie, Turbo800/1000 mi s-au parut relativ discrete (au doar 80, respectiv 100cm, fata de cei 150-160 a lui ML145/Turbo2000) si cu receptie buna (comparabila cu ML145/Turbo2000). Ptr un maxim de receptie se poate pune Sirio Turbo5000 (are 2m lungime  :D).

Mai sunt si alti producatori, dar eu cu modelele de mai sus am avut tangenta.

Legat de montura magnetica, folosesc una de 160mm diametru, cu ML145 am mers 170km/h (pe ceas) si nu am avut nici o problema, nu s-a miscat. Am senzatia ca puteam sa folosesc si un magnet mai mic (145, 120 mm). Daca luati ceva gen Turbo800 (sau mai este modelul Taifun27 - de 50cm lungime) puteti folosi fara emotii un magnet de 90mm diametru.

Inainte de folosire ar fi bine sa mergeti la cineva priceput sa va regleze antena ptr sensibilitate maxima in canalul 22 (cel care prezinta "interes")

Se vorbea mai devreme de ascultat frecventele politiei. Exista statii cu receptie si emisie multibanda (a se vedea Yaesu/Kenwood/...) dar preturile se invart pe la 2800 RON in sus si ai nevoie de licenta de radioamator. Legal, ptr a asculta Politia se poate folosi un scanner la care recomand atasarea unei antene externe (cea atasata de statie este si foarte mica, si mai este si ecranata de corpul masinii). Bineinteles aveti nevoie de o antena acordata pe frecventele de interes (~160MHz parca). Scannerul radio mai are si avantajul de a fi programabil, adica nu il las sa scaneze tot spectrul radio intre 0-1GHz ci ii programez anumite intervale, dupa cum ziceam 150-170MHZ, 200-220MHz, ...deci scanarea se va face mult mai rapid.

link-ul catre forumul softpedia e super util, desi sunt acolo peste 200 pagini de discutii, cititi primele sunt cele mai relevante, dupa pagina 80-90 deja lumea a mai avansat si au inceput discutii despre "fineturi" (SSB, modificari,...)

pot sa spun ca e foarte utila statia, nu neaparat ca iti permite sa mergi mai tare, ci iti asigura un confort psihic suplimentar, afli dinainte ce se intampla pe anumite sectoare de drum, poti cere informatii. pot sa spun ca e chiar distractiv mai ales seara sa asculti discutii intre tiristi, povesti de viata...ma rog se intample sa se umple masina de "carne" cateodata (adica mai multa "carne" decat se emite deobicei, ca fara nu se poate). cu toata utilitatea ei, mare grija noaptea si in zilele cu sarbatori/restrictii, atunci practic statia e aproape inutila (nu sunt camioane, dube pe traseu, care sa "emita live")

dupa cum spun "colegii" din 22:  "drumuri bune! Doamne ajuta!"
« Ultima Modificare: 03.Mar.2010, 08:25:54 a.m. de l_stoian79 »

Offline Geo (SX4Owner)

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 443
  • Happy that i'm not anymore SX4Dreamer
« Răspuns #14 : 04.Mar.2010, 09:46:13 p.m. »
Multumim pentru informatii. Ca un novice ce sunt mi s-au parut foarte bune informatiile date de tine. :good:
SAYURI, o gheisa plina de talente

Offline Laurentiu

« Răspuns #15 : 04.Mar.2010, 10:06:55 p.m. »
... sa va regleze antena ptr sensibilitate maxima ...
= calibrare antena.

Offline l_stoian79

• Newbie
  • *
« Răspuns #16 : 05.Mar.2010, 09:49:15 a.m. »
@Laurentiu: ai dreptate, calibrare se spune corect  :pardon:

revin cu pozele din masina, Alan 42 Multi ("car chit"):

@Geo: cu placere, nici eu nu sunt expert, doar ca am citit cam toate paginile de pe softpedia si am luat "scula", restul a venit de la sine  :fluier:

Offline Andrei Suzuki

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2982
  • Respect a man's car and the man respects you!
« Răspuns #17 : 05.Mar.2010, 02:41:24 p.m. »
Cu ce camera sunt facute pozele?
2018 Suzuki Vitara S
2007 VW Passat 2.0TFSI

Offline l_stoian79

• Newbie
  • *
« Răspuns #18 : 05.Mar.2010, 02:45:34 p.m. »
Cu ce camera sunt facute pozele?

Fujifilm S5 Pro cu obiectiv Nikon 16-85VR...la a2a am focalizat gresit de aia e mai neclara  :">
acuma poti sa stergi ambele post-uri ca sunt OT  :baston:
« Ultima Modificare: 05.Mar.2010, 02:51:59 p.m. de l_stoian79 »

Offline Laurentiu

« Răspuns #19 : 30.Mar.2010, 08:12:50 a.m. »
O statie care se merita a fi achizitionata si cu raport pret / calitate bun este MAXON CM 10.
Statia se livreaza impreuna cu antena si cablu iar impreuna cu transportul costa 425 lei.

http://www.maxon.ro/statii-radio-camion-tir-si-autoturism/statie-radio-maxon-cm70-pentru-camioane-si-2.php