Autor Subiect: Anvelope cu tinte (de unde, sunt permise?)  (Citit de 14249 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline hugbear

Re: Anvelope cu tinte (de unde, sunt permise?)
« Răspuns #20 : 07.Nov.2010, 08:29:03 a.m. »
uite aici .... informatii despre folosirea sau nu a anvelopelor cu tinte.
Citat
Romania    No general obligation for snow tires    Tyres for mountain regions in winter recommended    Studded tires prohibited
Despre restul Europei nu ma pot pronunta insa in legatura cu Romania ma tem ca aceasta cocnluzie a fost trasa mai degraba pe baza opiniei generale decat pe baza studierii normelor legale in vigoare. Pentru a inlatura confuziile, o sa-mi permit sa citez aici continutul link-ului din postarea mea anterioara:

Citat
Anvelope cu crampoane - legale sau nu?

Mesaj de hugbear » 21 Apr 2010, 21:27
Pe drumurile publice din Romania este permisa echiparea autovehiculelor cu anvelope cu crampoane? Daca da, depinde de sezon? Daca nu, care sunt normele (legi, hotarari de Guvern etc) ce interzic acest lucru (numele si numarul actului normativ, capitol, articol, alineat etc)? Va multumesc anticipat.

Re: Anvelope cu crampoane - legale sau nu?

Mesaj de COMISARUL » 26 Apr 2010, 18:58
Utilizarea pneurilor cu crampoane sau butoane sau a lanţurilor este supusă reglementărilor diferite din fiecare ţară. Indicatoarele rutiere specifice vor indica când şi unde este necesară utilizarea lor.
Astfel, Anexa nr. 2 la HG nr. 1391/2006, litera B, INDICATOARE DE REGLEMENTARE, subdiviziunea B3, Indicatoare de obligare, conţine indicatorul cu semnificaţia "Lanţuri pentru zăpadă", mijloc de semnalizare care este însoţit de panouri adiţionale ce delimitează începutul şi sfârşitul zonei în care este obligatorie folosirea unor asemenea tipuri de echipamente. Aşa cum le spune şi numele, aceste echipamente se folosesc doar pe timp de iarnă, atunci când calea de rulare este acoperită cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Conform art. 148.- pct. 15 din HG nr. 1391/2006 actualizată, conducătorului auto îi este interzis să circule cu autovehiculul cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a avea montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, în perioadele şi pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.
Sancţiunea contravenţională la care se expune conducătorul auto care nu se conformează acestei reguli este prevăzută în art.102 alin. (1), pct.28 din OUG nr. 195/2002 actualizată, respectiv amenda prevăzută în clasa a IV de sancţiuni (de la 9-20 puncte amendă).

Mesaj de hugbear » 26 Apr 2010, 21:42
Va multumesc pentu raspuns. Din articolele citate de dumneavoastra observ ca, la utilizarea unui vehicul sub 3,5 tone (autoturism) in conditii de mediu ce impun echiparea cu sisteme antiderapante suplimentare, nu rezulta nici o interdictie de a utiliza pneurile de care faceam eu vorbire. Este corecta concluzia mea?

Mesaj de COMISARUL » 27 Apr 2010, 10:22
Da, aveţi dreptate.
Totuşi, deşi nu este o obligaţie sau o interdicţie legală, în scop preventiv, atunci când este neapărat nevoie să ne deplasăm cu autoturismul în asemenea condiţii meteo-rutiere, echiparea tuturor roţilor cu lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate sporeşte gradul de siguranţă al deplasării, respectiv aderenţa, distanţa de frânare, nu sunt afectate prea mult.
Cu stimă.
COMISARUL
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline VAXXi

« Răspuns #21 : 07.Nov.2010, 09:08:38 a.m. »
Cu tot respectu', politiarutiera.ro este inregistrat de "Internet Art- A Johnson-Pop Company SRL" si nu cred ca are vreo valoare oficiala.
Suzuki Jimny 1.3 DOHC JLX 2007
Daewoo Espero 1.8 CD SOHC 1995

Offline Laurentiu

« Răspuns #22 : 07.Nov.2010, 09:34:36 a.m. »
Cu tot respectu', politiarutiera.ro ...nu cred ca are vreo valoare oficiala.
Dar nici nu este specificat in vreun articol de lege daca e voie sau nu cu tinte sau butoane pe cauciucuri asa cum sint prevazute in alte state: http://www.suzuki-club.ro/forum/diverse-9/re-vine-iarna-1504/msg50587/#msg50587

Pina la legiferare ca e "alba" sau "neagra" se pot folosi fara probleme.

P.S. Si potcoavele la cai, tot cu "tinte" se fac chiar daca rotile au anvelope de cauciuc in ziua de azi.  ;)
ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #23 : 07.Nov.2010, 09:41:37 a.m. »
Dar nu au voie cu ele pe drumurile nationale :-))
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline Laurentiu

« Răspuns #24 : 07.Nov.2010, 10:01:26 a.m. »
...nu au voie cu ele pe drumurile nationale :-))
Sa vii la Iasi sa-ti arat carute pe E(uropeana).  :)
ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline hugbear

« Răspuns #25 : 07.Nov.2010, 03:45:29 p.m. »
politiarutiera.ro .... nu cred ca are vreo valoare oficiala.
Citat din: politiarutiera.ro in link="http://politiarutiera.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=57"
Politiarutiera.ro este un produs al grupului de presa ce editeaza revistele TIR Magazin si Investigatorul.

Site-ul nu este afiliat la nici o structura a statului roman si nu reprezinta punctul de vedere oficial al Directiei Politiei Rutiere din IGPR sau a vreunei structuri din subordinea acesteia. Politiarutiera.ro este un site despre activitatea politistilor de circulatie realizat de o companie privata cu sprijinul societatii civile. Pentru informatii si puncte de vedere oficiale ale Directiei Politiei Rutiere din IGPR va rugam sa consultati site-ul acestei din urma institutii.

Informatiile si comentariile postate pe acest site nu reprezinta in nici un fel punctul de vedere al grupului de presa ce se ocupa cu administrarea lui.

Politiarutiera.ro reprezinta un exercitiu de democratie pe care autorii site-ului il propun societatii civile romanesti.

Ne manifestam convingerea ca acest gen de comunicare libera va contribui la scaderea numarului accidentelor de circulatie si la eliminarea coruptiei din interiorul Directiei Politiei Rutiere din IGP.

De acord cu tine, iar faptul ca user-name-ul unuia e "COMISARUL" nu-l face automat politist. Dar postarile sale anterioare pe respectivul forum il recomanda ca fiind suficient de bine pus in tema cu legislatia rutiera in vigoare. Ma rog, nici asta nu inseamna ca in cazul nostru particular n-ar fi putut gresi. Totusi ramane o intrebare: CARE este norma legala ce interzice gumele cramponate in RO? (Last time I checked, "ce nu e interzis in mod expres este permis".) La intrbarea asta (pusa mai multor surse, evident) nu s-a gasit niciodata raspuns, pentru ca el nu exista. Chiar rog pe cei care insista ca "nu e voie" sa posteze si sursa de drept care stipuleaza lucrul asta.
« Ultima Modificare: 07.Nov.2010, 03:50:44 p.m. de hugbear »
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline BXXENL

« Răspuns #26 : 09.Nov.2010, 05:13:25 p.m. »
De unde cumpar niste tinte sa pun in cauciucuri?
  • SX4 1.5
Alex

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #27 : 09.Nov.2010, 06:17:37 p.m. »
Nu stiu de unde ai putea cumpara la noi asa ceva, dar dupa parerea mea personala la conditiile de trafic de la noi nu e indicat sa ai cauciucuri cu tinte, discomfortul produs in majoritatea timpului e mult mai evident decat posibilele avantaje oferite in conditii cu totul exceptionale si rarisime. Un set de cauciucuri bune de iarna plus o pereche de lanturi pentru situatiile extreme eu cred ca e mai mult decat suficient pentru iernile de la noi.

Uite aici cateva informatii despre subiect.  :)

Offline ASZ

« Răspuns #28 : 09.Nov.2010, 07:03:09 p.m. »
Se pare ca ale mele Roadstone-uri sunt prevazute cu locasuri pt. tinte :)

Offline florincs

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 28
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #29 : 24.Ian.2011, 08:47:03 p.m. »
Am in dotare 4 bucati General Grabber AT2 all season luate din tara , pot fi echipate cu "tzinte" metalice  de o anumita dimensiune....dar in tara nu am gasit asa ceva inca  :)