Jimny nu are blocant, dar nu are nevoie de el, pentru ca este o masina foarte usoara si cu span rezolvi problema!
Ieri am fost si eu la Off-road cu Duster si am facut ca pasager urmatorul traseu!
Filmarea nu este a mea, este a unui coleg de pe forum club4x4.ro!
Cand am iesit din masina, m-am gandit daca as putea sa fac traseul cu Jimny, atunci pe moment am zis ca nu! Nu am blocant si nu pot! Dar acum am vazut filmul postat de Alex si am inteles ca da ... este un traseu usor pentru Jimny!
Explicatii:
Jimny are tractiune pe 4 roti, dar daca ramane in 2 roti in echilibru instabil, ea nu are tractiune, ma refer la o roata pe fata si o roata pe spate. Dar fiind in echilibru instabil, instabilitatea il face sa ajunga totusi in 3 roti, adica 2 roti pe sol de pe fata sau pe spate si deci vom avea tractiune pe o punte pentru a impinge masina inainte. Ultima roata, a 4-a care mai mereu este in aer, se invarte in gol (nu exista electronica care sa o opreasca), dar nu se invarte mai tare decat rotile care se invart pe pamant si imping masina in fata! Roata de pe aceeasi punte cu roata din aer nu are tractiune la sol, principiul unui diferential OPEN, dar nu avem nevoie de tractiune pe ea pentru a inainta, avem tractiune pe puntea cu ambele roti la sol!
Asa ca Jimny poate sa faca testul ... fara probleme! Deci span ... spatele impinge, ramai in 2 roti, frana scurta, cobori pe 3 roti, fata trage toata masina!
Secretul acestui test este aderenta foarte buna pe suprafata de test si lipsa obstacolelor gen trepte, busteni!