Autor Subiect: Matuire faruri  (Citit de 1849 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline manead

Matuire faruri
« : 14.Nov.2023, 02:47:10 p.m. »
Salutare,

In ultima vreme am observat un fenomen de maturie a farurilor, in special cel de pe stanga (sofer).
Masina are 2ani jumate si 54.000 km.
Inteleg ca poatefi de la factorii externi (praf, pietreetc... find si pe partea soferului).
Este vizibil doar in partea de sus.
Poate fi de la caldura degajata de motor?
Nu am dat cu nimic de el: perie sau altceva de genul

Thx all,
Dan
  • SX4 S-Cross 1.4 Passion 2WD 2021

Offline ntire2000

Re: Matuire faruri
« Răspuns #1 : 14.Nov.2023, 02:55:50 p.m. »

Dupa cum se vede in poza, pare o actiune mecanica exercitata asupra sticlei (directia zgarieturilor nu e aceeasi).
Iti recomand sa iei niste pasta (CIF merge de minune pus pe o bucata de pâsla moale si uda) si trage-le un polish, dupa asta vor arata ca noi.
Daca nu te pricepi, pentru 100 de lei cred ca gasesti un meserias care sa-ti faca asta.

PS: ca sa eviti pe viitor o noua matuire poti sa le înfoliezi dupa polishare.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline manead

« Răspuns #2 : 14.Nov.2023, 03:02:05 p.m. »

Dupa cum se vede in poza, pare o actiune mecanica exercitata asupra sticlei (directia zgarieturilor nu e aceeasi).
Iti recomand sa iei niste pasta (CIF merge de minune pus pe o bucata de pâsla moale si uda) si trage-le un polish, dupa asta vor arata ca noi.

Tocmai asta ziceam.. ca nu am exercitat o actiune mecanica asupra lor. Nu spal masina cu peria. Poate fi de la carpa cu care o sterg.. dar ar fi fost si pe tabla. Ori acolo nu sunt.
Incercasem cu pasta de dinti. Incerc si cu CIF cu o discheta demachianta.

Thx,

Offline ntire2000

« Răspuns #3 : 14.Nov.2023, 03:04:50 p.m. »
Sincer, eu am cumparat ceva similar cu asta.

Tot timpul vei avea de scos mici zgarieturi sau chiar punctele de bitum de pe portiere.
La mâna nu vei reusi sa scoti zgârieturile astea.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Online cristidav

« Răspuns #4 : 14.Nov.2023, 03:45:53 p.m. »
La cum arata, si parerea mea e ca e o sursa externa care a frecat farurile. Matuirea nu arata asa, liniar. Matuirea e ca si cum sticla e înceţoşată. Iar despre matuire am auzit ca ar putea fi de la caldura motorului, dar si de la factori externi (soare, daca masina are multi ani).

A mea are 57.000 si 2.3 ani si nu au nimic farurile (ma rog, niste maruntisuri...)
Ca urmare, eu merg pe varianta sursa externa abraziva in cazul tau.

Despre remediere, te-a ajutat colegul, nu ma pricep. Si nici nu cred ca iese altfel, caci sunt destul de evidente.
  • S-Cross 1.4T AllGrip Hybrid Passion 2021 ( inainte - SX4 2WD 1.6 VVT 2012 )

Offline wolfin

« Răspuns #5 : 14.Nov.2023, 04:38:36 p.m. »
daca nu stiti ce faceti nu incercati noi experiente pe faruri.

e mult mai complicat....mai multe etape de polish apoi aplicare lac sau folie.

fara lac sau folie..in 6 luni e mult mai rau...

"Am mai ramas cu un pic de lac si am zis sa fac si farurile mele vechi de Logan.
Lac Roberlo kronox 610.
Tehnologia este urmatoarea:
- slefuire, functie de cat de afectate sunt - 240, 600, 1200, 3000 cu apa. Insistenta mai mare pe 600, in etapa ast am eliminat toate zgarieturile din etapa de 240. 1200 si 3000 au fost pentru uniformizare.
- Lacul aplicat diluat la maxim (20%) si straturi heavy, sa nu faca coaja de portocala. Mare atentie la curs.
La faruri lacurile cu uscare rapida nu sunt cele mai indicate, unul mai lent se uniformizeaza mult mai bine, gen HbBody UHS.
Treaba e simpla, trebuie doar lucrat cu atentie si ferite de gunoaie pana se intareste lacul."

@YRX

@ntire2000 Salut!. ce pasta ai folosit pentru plastic? a fost buna?
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Offline ntire2000

« Răspuns #6 : 14.Nov.2023, 07:21:05 p.m. »
Eu le-am polisat cu crema de vase  :D cu o scula electrica cum am specificat mai sus.
Asta de mai jos are o granulatie optima, nu zgârie deloc.

Pentru "conservare" eu recomand folia, lacul crapa la actiuni mecanice (de exemplu griblura)
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

The following users thanked this post: wolfin

Offline manead

« Răspuns #7 : 26.Iun.2024, 12:35:02 p.m. »
Salutare,
Revin pe subiect. Acum arata ca in poza.
Cel de pe dreapta nu are nimic. Ma gandesc totusi ca poate fi de la caldura motorului. Am mai vazut cate o masina similare care are aceeasi problema - m-am uitat special :).
Nu cred ca iese lanpolish. Cred ca ar trebui o actiune de improspatare a plasticului

Offline ntire2000

« Răspuns #8 : 26.Iun.2024, 12:39:28 p.m. »
Poti sa-l polishezi si o sa iasa cam 80% ok.
Ca nou nu mai ai sanse sa-l faci decât daca ai casco si dai cu el de gard.  ;-)

PS: tind sa cred ca pozitia masinii în parcare e relevanta, farul ala se "bucura" mai mult de razele solare.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline wolfin

« Răspuns #9 : 26.Iun.2024, 01:13:17 p.m. »
O sa incerc polimerizarea farurilor cu acetona.

Mai intai o sa incerc pe logan..sa vad ce reusesc. Chef sa am ....
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970