Autor Subiect: Viteza 70-80 km/h (Vitara 1.6 Benzina 2015)  (Citit de 355 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline cip.dsc

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
  • Gen: Bărbat
    • suceava
Viteza 70-80 km/h (Vitara 1.6 Benzina 2015)
« : 05.Nov.2023, 10:36:38 a.m. »
Va salut domnilor!
 Nu stiu cat de comuna e problema ce o descriu aici , cert e ca singura mea cunostinta ce detine acelasi model(Vitara 1.6 benzina All Grip 2014) intampina aceasta  problema .
 Astfel : in timpul mersului, imediat ce ajungi cu ea la viteaza de 70 km/h incepe  un zgomot   asemanator-aproape identic cu care creat de rulatul pe o distanta mai mare cu rotile pe banda de rezonanta, marcajul rutier  ce separara sensurile de mers.  :notlst:
 Imediat ce masina ajunge la viteza de 80km/h inceteaza acest zgomot  insa daca se mentine viteza de rulare intre 70 si 80 km ( strict in acest interval) acest zgomot te va acompania fie pana depasesti viteza de 80km sau franezi si scade sub 70km/h
 Frustrant este ca acest zgomot devine "ambiental" si nu resesc sa identific unde se formeaza : motor, roti, articlulatii...
 De ce  se manifesta DOAR in intervalul de rulare cuprins intre 70-80 km/h ?

Help needed!  :pardon:

• vitara

Offline teutzue

Re: Viteza 70-80 km/h (Vitara 1.6 Benzina 2015)
« Răspuns #1 : 05.Nov.2023, 12:00:09 p.m. »
Ceea ce descrii tu suna a rulment uzat. Ai verificat rulmentii daca sunt in parametri?
  • Yaris Cross HEV 2024, Mitsubishi Colt 1.5 Ralliart 2009, 150 cp
Ex: S-Cross 2013, Mitsubishi Colt 1.1

Offline cip.dsc

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
    • suceava
« Răspuns #2 : 05.Nov.2023, 12:07:11 p.m. »
Salut,
Multumesc pt raspuns!
Da , la o scurta verificare par a fi conformi -in plus , imi dau cu parerea, daca ar fi fost exlusiv rulmentii de vina , ar fi trebuit sa apara zgomotul si inafara intervalului 70-80 km/h.
Aceasta problema apare strict in acest interval! 
  • vitara

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #3 : 05.Nov.2023, 12:26:13 p.m. »
Salut și bine-ai venit pe forum!

Mai întâi sa știi ca masina în cauza se încadrează în aria New Vitara, asa ca acolo poți cauta și găsi informații despre ea.

În al doilea rand, zgomotul care apare la o anumita viteză și dispare la cele mai mici sau mai mari este cauzat de fenomenul de rezonanță.  În acel moment frecventa de rotație se suprapune peste frecventa proprie a unui element al mașinii și apare vibrația de o anumite amplitudine a acelui element.
Este posibil sa se fi modificat ceva, respectiv slăbit un șurub, desfăcut un colier, deteriorat un amortizor, iar piesa respectiva sa vibreze în rezonanță.

Deci cred ca masina ar trebui verificata pe elevator de către mecanic.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
« Răspuns #4 : 05.Nov.2023, 01:42:42 p.m. »
Corect, trebuie neapărat sa urci mașina pe elevator cu un mecanic destupat lângă tine,  după ce ai rulat măcar vreo 10 minute in rezonanta, pentru a da voie eventualelor piese ce intra accidental in frecare la rezonanta sa se încălzească - găsești imediat sursa problemei. Un alt test simplu este mersul in gol, NU ne-ai scris daca asta se întâmplă in aceeași treapta de viteză, așa ca turezi motorul sa vezi daca apar vibrații cu transmisia decuplată, si apoi faci un test cu mașina mergând la acele viteze in 2-3 trepte de viteza diferite, sa vezi daca treapta de viteza influențează fenomenul. Daca nici una din acestea nu influențează fenomenul, atunci este clar ca ai ceva la bracaj, bielete sau chiar un disc deformat care atinge tangențial plăcuța de frânare... De exemplu bracajul prost cuplat cu anumite suprafețe si anumite cauciucuri pot da efectul de rupere intermitentă pe distante mici a aderentei cu solul care la anumite viteze se simt ca vibrații in mașină...
A, am uitat sa îți menționez, eu am avut la Vitara mea un șuierat intermitent, când venea când dispărea.  Am descoperit ca discul de frână se încingea. La service au găsit ca s-a depus praf, nămol etc pe etrier pana când a atins discul  si ca de la temperaturile formate s-a pietrificat. A necesitat o dalta... si sa-i plătesc pentru munca manuala... Eu am fost fericit, credeam ca s-a blocat vreo piatra in etrier (acest lucru e rar dar distruge si etrierul si  discul de frână).
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008

The following users thanked this post: gabineg

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #5 : 05.Nov.2023, 01:46:53 p.m. »
Corect! Vizualizează turația la care apare zgomotul și apasă accelerația cu schimbătorul de viteze în punctul mort pana atingi acea turație. Asculta dacă apare zgomotul.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice